Het is een van de mooiste wandelroutes in Duitsland, de Malerweg. Acht etappes van tussen de 11 en 18 kilometer door Saksisch Zwitserland. 46 uur wandelen en ongeveer 4.000 meter hoogteverschil. Dit schitterende Nationale Park ligt een half uurtje voorbij Dresden, op de grens met Tsjechië.

Stevige wandelschoenen, een korte broek en een t-shirt aan en een flinke rugzak op de rug. Dat is zeker niet overdreven voor deze tocht. De routes voeren door steden en dorpjes, maar vooral door de afwisselend glooiende en bergachtige natuur diep in het oosten van de deelstaat Saksen, waar de rivier de Elbe stroomt.

Vergis je niet met de naam Die Sächsisch Schweiz. Het natuurgebied ligt niet eens in de buurt van Zwitserland, maar diep in het oosten van Duitsland. Wanneer je Pirna passeert (net voorbij Dresden), veranderen de graanvelden ineens in groene heuvels. Her en der in het landschap liggen tafelbergen, voordat de omgeving verandert in een heuvelachtig middelgebergte. Het gebied loopt door tot in Tsjechië, waar het Boheems Zwitserland wordt genoemd.

In nationaal park Saksisch Zwitserland ligt het Elbezandsteengebergte. Met toppen tot zo’n 550 meter is het niet hoog, maar wel rotsachtig. Overal zie je stenen massieven vrijwel recht omhoog torenen in en tussen de groene bossen. Je waant je in een stevig gebergte.

bezienswaarsdigheden in Saksisch Zwitserland
Saksisch Zwitserland staat bekend om zijn rotsformaties van zandsteen (foto: Pixabay/Tama66)

Malerweg: Mooiste wandelroute van Duitsland

In dit schitterende gebied ligt de Malerweg. Velen vinden het de mooiste wandelroute van Duitsland. Maler betekent schilder in het Duits. In vroegere tijd was Saksisch Zwitserland een populaire plek om te schilderen. De wandelroute is door deze schilders en schilderijen geïnspireerd. Het leidt je langs de mooiste en schilderachtigste plekjes in het natuurgebied.

De route gaat over bergpieken, maar ook door kloven die eindigen in de Elbevallei. De tocht gaat langs uitzichtpunten die je een blik gunnen over mooie velden en onderweg zijn er her en der kastelen. Kleine riviertjes die kabbelend naast je mee stromen. De Malerweg is puur romantiek.

Malerweg routebord
De route wordt duidelijk aangegeven met bordjes (foto: Unsplash/Sangga Rima Roman Selia)

Startpunt van de Malerweg

Pirna is de startplaats van de Malerweg. Of beter gezegd is het Liebethal, bij Pirna. Na een autorit van zeven uur is Pirna met zijn middeleeuwse centrum zelf al de moeite waard om te bekijken. Hier zijn verschillende hotels en appartementen te vinden om de eerste nacht te overnachten.

Dag 1: Pirna-Liebethal - Stadt Wehlen

De eerste etappe is er een om er even in te komen. Slechts 11,5 kilometer en slechts 213 hoogtemeters. Een route van zo’n 4 uur wandelen die je via Mühlsdorf en Lohmen naar het idyllische Stadt Wehlen aan de oever van de Elbe brengt.

Overnacht in Hotel Manufaktur in het centrum van Stadt Wehlen

Malerweg - Stadt Wehlen
De eerste etappe eindigt in het idyllische Stadt Wehlen (foto: Pixabay)

Dag 2: Stadt Wehlen – Hohnstein

Dag 2 wordt een stuk pittiger. Er moet in ongeveer 5 uur tijd meer worden geklommen en gedaald, maar de route is schitterend. Vanuit Stadt Wehlen gaat het naar de Bastei, de beroemdste toeristische attractie van Saksisch Zwitserland. Jaarlijks komen hier honderdduizenden mensen wandelen en natuurlijk voor het prachtige uitzicht vanaf de Bastei.

De wandeling gaat verder via de Hockstein, die een schitterend uitzicht geeft over het Polenztal. Vlak voor Hohnstein wordt het nog even stevig dalen en vervolgens weer klimmen. Het stadje ligt op een plateau. Leuk om te bezoeken in Hohnstein is de plaatselijke burcht.

Zelf heb ik goede ervaringen met Ferienhaus Stern, maar in Hohnstein zijn veel meer appartementen te vinden.

Bastei brug
De Bastei brug is de bekendste attractie in Saksisch Zwitserland (foto: eigen)

Dag 3: Hohnstein - Altendorf

Weer een pittige dag van klimmen en dalen. Vandaag is de route bijna 11,7 kilometer lang. In 5 uur tijd gaat het van Hohnstein richting Brand, waar je vanaf Brandaussicht een geweldig uitzicht over het Polenztal hebt.

Daal via honderden treden af in een diepe vallei en wandel vervolgens weer naar boven naar de Waitzdorfer Höhe, waar je opnieuw op een schitterend uitzicht wordt getrakteerd. Vanaf hier wordt het weer gestaag afdalen om vervolgens in de laatste kilometers nog even weer flink te klimmen naar Altendorf.

Appartementen en hotels in en om Altendorf

Burcht Hohnstein
De route begint op dag 3 in het mooie Hohnstein (foto: eigen)

Dag 4: Altendorf - Neumannmühle

Dit wordt de eerste echt zware dag! 17,8 kilometer klimmen en dalen in ongeveer zeven uur tijd. Vanuit Altendorf gaat het direct naar beneden naar het mooie Kirnitzschtal, waar de historische Kirnitzschtalbahn doorheen loopt, om vervolgens weer te klimmen naar Schrammstein. Daar heb je het eerste fantastische uitzicht onderweg.

Via Domerker gaat het naar beneden, naar de Lichtenhainer Wasserfall. Tijd om weer te klimmen naar de Kuhstall, waar voorheen in oorlogen het vee werd verstopt. De laatste kilometers zijn vrij eenvoudig naar beneden naar Neumannmühle.

Vind vele appartementen in de omgeving van Neumannmühle

Malerweg - Schrammstein
De Schrammstein is een indrukwekkende rotsformatie onderweg (foto: Pixabay/Hbieser)

Dag 5: Neumannmühle – Schmilka

Met die zware vorige dag nog in je benen krijg je tussen Neumannmühle en Schmilka weinig tot geen rust. Het wordt weer een zware wandeling. Iets korter, 13,6 kilometer, maar wel weer zeven uur klimmen en dalen. Vandaag passeer je het meest oostelijke puntje van de route en wandel je vrijwel over de grens met Tsjechië.

Vanaf de Räumichtmühle na ongeveer 4 kilometer begint de eerste serieuze steile klim. Het is een opwarmertje. Na het dalen kom je in de Kirnitzschvallei, om vervolgens de op een na hoogste berg van Saksisch Zwitserland te beklimmen: de Große Winterberg. Dat levert gegarandeerd weer mooie plaatjes op. De laatste kilometers is het ruim 500 meter dalen naar het bijzonder sfeervolle Schmilka, met zijn gerestaureerde molen.

Hotels en appartementen in Schmilka en omgeving

Malerweg Saksisch Zwitserland
Onderweg wordt je weer op prachtige plaatjes getrakteerd (foto: Pixabay/Susanne906)

Dag 6: Schmilka – Kurort Gohrisch

Vandaag weer een lange etappe: 16,7 kilometer en ruim 700 meter omhoog. Dat begint direct al als je Schmilka verlaat. Geniet onderweg van het mooie boerenkerkje in Reinhardtsdorf.

Vanaf halverwege de route wordt het weer klimmen, dit keer naar twee tafelbergen. De eerste is de Papstein en na een korte pittige afdaling volgt de tweede klim naar de platte top van de Gorisch. Helaas , we zijn er nog niet. Er moet nog gedaald worden naar het plaatsje Kurort Gorisch, onderaan de tafelberg.

Hotels en appartementen in Kurort Gorisch

Het land van de tafelbergen
Kurort Gorisch wordt omringd door tafelbergen (foto: Pixabay/Sven Lachmann)

Dag 7: Kurort Gorisch – Weißig

Opnieuw een lange etappe. De route over zo’n 16 kilometer brengt je naar Weißig. Iets minder zwaar, maar dat zal je in de openingskilometers niet opvallen. Eerst wordt het klimmen naar de top van de rotsformatie Pfaffenstein. Dat betekent houten en stalen trappetjes.

Vanaf de top van de Pfaffenstein heb je ongetwijfeld de vesting Königstein al zien liggen. De route gaat hierheen, maar een bezoek staat niet standaard op het programma. Wil je dit bijzondere fort bezoeken, zoals ik deed, trek hier dan zeker een uur of twee voor uit. Het is mogelijk, bij deze zes uur durende wandeling.

Vanuit Königstein gaat het verder naar Thürmsdorf. Achter je rug blijft de Festung Königstein prominent aanwezig. De route eindigt vandaag in Weißig.

Hotels en appartementen in Weißig

Malerweg - Pfaffenstein - Saksich Zwitserland
De indrukwekkende Pfaffenstein (foto: Wikimedia/Sonydreamers)

Dag 8: Weißig – Pirna

De finish in Pirna gloort, maar eerst nog een wandeling van zo’n 12,5 kilometer. Niet zo uitdagend als de afgelopen dagen, maar wel erg mooi. Vanuit Weißig gaat het naar Naunsdorf, om vervolgens de Bärenstein te beklimmen. Het is de laatste tafelberg op de route.

Na een afdaling kom je op de Elberadweg uit, het fietspad dat de hele Elbe volgt. De laatste kilometers naar Pirna zijn daarom comfortabel en vlak. Zo wandel je de prachtige historische binnenstad van Pirna binnen. De finish ligt bij het Canalettohaus op het schitterende Marktplein. Neem plaats op een van de vele terrassen en neem een biertje. Die heb je verdiend!

Hotels en appartementen in Pirna

Malerweg Historische binnenstad van Pirna
De finish van de Malerweg ligt in het historische centrum van Pirna (foto: Jens Dauterstedt)

Ultieme eettip in Pirna: Haxetag in Zum Gießer

Ben je toevallig op maandagavond in Pirna? Elke maandagavond is het Haxentag in het restaurant Brauhaus Pirna Zum Gießer. Hier krijg je de beste Schweinehaxe in de omgeving! Briljant! Combineer het eten met een biertje uit de eigen brouwerij. Jouw avond kan niet stuk. Wel van te voren reserveren, Zum Gießer zit vrijwel elke avond vol.

Malerweg: een duidelijk route

De Malerweg is een geweldige en afwisselende wandelroute. Zorg dat je getraind aan de start verschijnt, want dit is een pittig traject. De route is heel duidelijk aangegeven onderweg dankzij de bordjes met een grote M erop, een absoluut pluspunt.

Heb je GPS voor onderweg? Download de etappes hier.

Attracties onderweg

Onderweg zul je tal van atrracties tegenkomen. De ene dag heb je hier meer tijd voor dan de ander. Bovendien betekent het vaak extra afstand. Maar je voelt zelf het beste aan of je daarvoor de puf hebt of niet.

Malerweg als onderdeel van je vakantie

De Malerweg is ontzettend tof om te wandelen, maar het hele Saksische Zwitserland en de omgeving is schitterend! Ben je uitgewandeld? Neem dan zeker ook de moeite om enkele steden in de omgeving te bezoeken. Daarbij mag je Dresden zeker niet overslaan, dat ook wel Florence aan de Elbe genoemd wordt. Wat een schitterend centrum! Maar ook de buitenwijken mogen er absoluut zijn. Wij bekeken Dresden in een dag en brachten daar onder meer een bezoek aan het DDR Museum en het Zwinger paleiscomplex.

Frauenkirche in Dresden
De Frauenkirche is het symbool van Dresden (foto: eigen)

Stasi-gevangenis en mooiste stad van Duitsland

Iets verderop ligt Bautzen, dat vooral bekend is vanwege de gratis te bezoeken Stasi gevangenis. Heel indrukwekkend. Maar veel minder bekend is het historische centrum van de stad, die heel leuk is om te bekijken.

Maar de mooiste stad van Duitsland is Görlitz. Tenminste, dat zeggen veel Duitsers. Zelf heb ik deze stad ook bezocht en ja, hij is werkelijk schitterend! Zo’n 4.000 monumenten tref je eraan. Maar toeristen weten het nog niet echt te vinden. Echt een aanrader om een middagje rond te kijken. Hou je van films? Veel filmregisseurs hebben de stad gekozen voor opnames. Onder meer deze 9 internationale topfilms zijn hier (deels) opgenomen.