Görlitz is de filmstad van Duitsland en misschien wel van Europa. Vele beroemde films zijn er (deels) opgenomen, van The Grand Budapest Hotel tot Inglourious Basterds. Wij zetten de 9 bekendste films voor je op een rij.

Op de grens met Polen vindt je de stad Görlitz. Met een kleine 60.000 inwoners is het een gezellig provinciestadje, maar niet zo maar een stadje. De Stichting voor Monumentenzorg in Duitsland heeft Görlitz uitgeroepen tot de mooiste stad van Duitsland. Als je door het centrum met zijn bijna 4.000 monumenten loopt, snap je direct waarom.

Beroemdste films opgenomen in Görlitz
Filmregisseurs maken graag gebruik van de historische binnenstad (foto: Stadt Görlitz)

De stad heeft het geluk gehad dat het vrij ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog kwam. Tijdens het communisme veranderde er vrijwel niets en na die Wende in 1990 is het hele centrum gerestaureerd. Het zorgt ervoor dat je je hier eenvoudig in de ’30, ‘40 of ’50 kunt voelen. En dat is filmregisseurs niet ontgaan. Door de jaren heen zijn er zo’n 100 films opgenomen. Niet voor niets noemen de inwoners hun stad liefkozend Görliwood.

Al tijdens de communistische tijd is de stad een populair oord voor filmmakers. Maar sinds de jaren negentig, en vooral in het nieuwe millenium, is Görlitz populairder dan ooit. Films over de DDR, de Tweede Wereldoorlog, maar ook uit andere tijden. Deze stad weet als geen ander de filmwereld te verleiden.

1. The Grand Budapest Hotel

Dacht je dat The Grand Budapest Hotel (een 8,1 op IMDB) in Boedapest was opgenomen? Dacht het niet. In de winter van 2013 staat Görlitz enkele maanden op de kop door de opnames van de deze film. Het klassieke warenhuis Kaufhaus Görlitz  krijgt een iets andere gevel en speelt de absolute hoofdrol.

Daarnaast worden op tal van andere plekken in de stad scenes opgenomen. Met succes. De film sleept in 2014 maar liefst 4 Oscars in de wacht en tal van andere filmprijzen. Voor de stad ligt ook een mooie titel klaar: European Film Locatie van het Decennium.

The Grand Budapest Hotelis verkrijgbaar op bol.com of te zien op Pathé Thuis.

2. The Monuments Men

Ken je de film The Monuments Men van George Clooney? Een groep kunstspecialisten wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog geselecteerd om belangrijke kunstwerken te redden van de nazi’s. Als je goed oplet, kun je de Obermarkt in Görlitz herkennen in de film. Voor The Monuments Men wordt het plein ontruimd en rijden er enkele legertrucks overheen.

Kijk The Monuments Men op Pathe Thuis of bestel hem op Bol.com.

3. Inglourious Basterds

Quentin Tarantino is een van de grootste filmregisseurs aller tijden. Voor Inglourious Basterds komt hij naar de Untermarkt in Görlitz. De film draait om een geallieerde eenheid in de Tweede Wereldoorlog die achter de linies van de nazi’s opereert. De groep heeft het voorzien op een stel Duitse hoge piefen. Op de Untermarkt worden na een grote slachting in de film lichamen gestapeld.

Huur Inglourious Basterds online op Pathé Thuis of koop bestel hem op Bol.com.

4. Le jeune Karl Marx

Als er een film is die de kwaliteiten van Görlitz perfect aan het voetlicht brengt, is het wel Le Jeune Karl Marx (The Young Karl Marx). De stad stelt zowel Parijs, Brussel, Londen en Manchester voor. En dat doet het met overtuiging!

Le Jeune Karl Marx vertelt het verhaal over de bedenker van het communisme in zijn jonge jaren. Daarvoor gaan we terug naar halverwege de 19e eeuw. Opnieuw is de Untermarkt een van de geliefde draailocaties, ditmaal vooral het gebouw Brauner Hirsch.

The Young Carl Marx is online the huur op Amazon of te koop op Bol.com.

5. The Captain

The Captain is een bizarre film over de gevluchte Duitse deserteur Willi Herald aan het eind van Tweede Wereldoorlog. Hij vindt het uniform van een luchtmachtkapitein en draait helemaal door dankzij de macht die hij hierdoor ineens heeft. Moordend trekt hij rond door het Emsland. Het meest bizarre aan de film is dat het een waargebeurd verhaal is.

De film is grotendeels opgenomen in Görlitz en in de regio er omheen. Het gebouw Brauner Hirsch op de Untermarkt wordt omgebouwd tot Hotel Oranien. Daarnaast wordt er uitgeweken naar onder meer de Kränzelstraße, Neißstraße, Handwerk, Weberstraße, Jochmannstrasse, Landeskronstrasse en Leipziger Strasse.

Bestel The Captain nu op Bol.com.

6. The Reader

In maart 2008 staat Görlitz op zijn kop vanwege de opnames van de film The Reader.  Kate Winslet komt naar de stad. Winslet krijgt een Oscar voor beste actrice, Görlitz breekt door als filmtoneel. Delen van de film worden opgenomen op de Vismarkt en ook het pand aan de Jacobstrasse 5 speelt een belangrijk rol. Voor de film worden zelfs historische trams naar de stad gebracht.

The Reader is verkrijgbaar op DVD op Bol.com.

7. The Book Thief

Het moet even slikken zijn voor de inwoners van Görlitz als er opnames worden gedaan voor de film The Book Thief (7,6 op IMDB). Op verschillend plekken in de stad, zoals op het station en op de Untermarkt, komen grote rode vaandels met hakenkruizen te hangen.

In de film wordt de 9-jarige Liesl Meminger door haar moeder weggegeven aan Hans en Rosa Hubermann. Haar moeder is communistisch en daarom niet veilig voor de nazis en vlucht. Liesl is analfabeet en leert tijdens de film lezen. Samen met het ondergedoken Joodse jongetje Max Vanderburg ontsnapt ze dankzij de boeken aan de werkelijkheid van alledag.

Bestel The Book Thief als DVD op Bol.com of huur hem via Pathé Thuis.

8. Alone in Berlin

Nog een oorlogsdrama dat deels is opgenomen in Görlitz: Alone in Berlin. Verschillende plekken in de stad zijn decor voor de film, waarin Otto en Anna Quangel zich bij het verzet aansluiten tegen de nazi’s. Ontdek de brede lanen in de Wilhelmische wijk en de betovereden Postplatz.

Alone in Berlin is te zien via Pathé Thuis, Videoland en te bestellen op Bol.com.

9. Das Schweigende Klassenzimmer

Das Schweigende Klassenzimmer is een geweldige film over het gebrek aan vrijheden en kameraadschap in de DDR. Een schoolklas houdt een minuut stilte voor de slachtoffers van de inval door het Rode Leger in Hongarije. Als dit de leiders van de DDR ter ore komt, wordt de klas gedwongen de leiders van het protest te noemen. De klas verandert van vrije denkers in staatsvijanden.

De film is grotendeels opgenomen in Eissenhüttenstadt, maar ook voor een deel in Görlitz. Natuurlijk speelt die prachtige Untermarkt weer een rol. Maar dit keer wordt ook een deel opgenomen op het schitterende klassieke station van de station.

Bekijk Das Schweigende Klassenzimmer op Pathé Thuis (aanrader!), maar hij is ook te koop als dvd op bol.com.

Ontdek zelf de speellocaties

Wil je al die plekken waar films zijn opgenomen in Görliwood zelf ontdekken? Er worden verschillende filmtours door de stad gehouden. Van een rondwandeling langs alle beroemde filmlocaties met een gids tot een bezoek aan het Kaufhaus Görliz, waar The Grand Budapest Hotel grotendeels is opgenomen.

Overnachten in Görlitz

Görlitz is een prachtige stad om te bezoeken en een goede uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie. De stad telt zo’n 80 hotels en appartement. Booking.com heeft ze voor je uitgezocht.