Op een steenworp afstand van de Elbe, vlakbij het moderne centrum van Dresden, ligt paleiscomplex Zwinger. Het is een van de absolute hoogtepunten in Dresden die je moet bezoeken. Geniet van de schoonheid, verbaas je over het verleden en bewonder de kunst in de verschillende musea.

Wanneer je richting het noordoosten van de historische Altstadt loopt, dan kan het Zwinger paleis je haast niet ontgaan. De gracht rondom het historische paleis trekt direct de aandacht, net als de rijk versierde muren. Hier moet iets bijzonders achter liggen. Die brug even verderop, daar moet je overheen om een blik binnen de muren te werpen.

Keurvorst van Saksen en koning van Polen August de Sterke geeft opdracht voor de bouw van het Zwinger paleis. In 1710 wordt begonnen met de aanleg van de panden rondom een grote binnenplaats. Allemaal in laat-barokke stijl. 18 jaar later, in 1728 is, is het bouwwerk klaar. Dresden en Saksen hebben een paleis om mee te pronken. En op de binnenplaats kunnen feesten, toernooien en parades worden gehouden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het bouwwerk zwaar getroffen door het bombardement op Dresden. Pas aan het eind van de jaren tachtig wordt de laatste hand aan de restauratie van het paleis gelegd, als de beroemde Kronentor wordt hersteld.

Zwinger Paleis
Het Zwinger Paleis van de buitenkant (foto: eigen)

Binnenplaats

Het prachtige paleis kun je van twee kanten betreden. Aan de zuidwestzijde bevindt zich de Kronentor. Niet verrassend, maar deze poort heeft een kroon als toren. Aan de andere zijde, de Elbezijde, is er een poort in de Sempervleugel.

Wanneer je de poort gepasseerd bent, gaat er een wereld voor je open. De binnenplaats van het Zwinger is groter dan verwacht, veel groter. Aan de zijkanten staan fruitbomen in potten. In het midden stelen vier fonteinen in even zovele vijvers de show. Daarachter liggen kunstzinnig gemaaide grasvelden met daarin lijnen van gravel.

Binnenplaats Zwinger
De grote binnenplaats met aan de overkant de Sempervleugel (foto: eigen)

Kronentor

De Kronentor is het bekendste onderdeel van het paleis. Boven de poort is een kroon gebouwd. Op de top daarvan bevindt zich nog een gouden kroon, die omhoog wordt gehouden door vier goudens adelaars. Het is een replica van de Poolse kroon die August de Sterke, hij was ook koning van Polen, droeg tussen 1697 en 1704.

Kronentor Zwinger
Bovenop de Kronentor staat een replica van de kroon van August de Sterke (foto: eigen)

Sempervleugel

Lange tijd was Zwingerpaleis slechts van drie zijden dicht gebouwd. De kant van de Elbe was open, want hier had August de Sterke plannen voor. Hij wilde het paleis helemaal door laten bouwen tot op de oever van de Elbe. Door geldgebrek is het daar nooit van gekomen. In 1855 is daarom de Sempervleugel gebouwd, vernoemd naar haar ontwerper: Gottfried Semper.

Sempervleugel Zwinger
De Sempervleugel (foto: eigen)

Musea in het Zwinger

In het Zwinger Palais zijn vijf musea gevestigd: Gemäldegalerie Alte Meister, Mathematisch-Physikalischer Salon, Porzellansammlung, Rüstkammer, Museum für Tierkunde. Koop hier je tickets vooraf online.

Gemäldegalerie Alte Meister

De Gemäldegalerie Alte Meister is het bekendste museum in het Zwinger en staat bekend om zijn oude kunst. Jaarlijks bezoeken meer dan een half miljoen mensen die museum. Het bekendste werk is de Sixtijnse Madonna van Rafaël. Daarnaast zijn er onder meer werken van Rembrandt, Johannes Vermeer, Corregio, Andrea del Sarto en Ferdinand Bol.

RAFAEL - Madonna Sixtina (Gemäldegalerie Alter Meister, Dresden, 1513-14. Óleo sobre lienzo, 265 x 196 cm)FXDRaphael / Public domain

Daarnaast kent het paleis een rijke verzameling porselein, verzameld door August de Sterke. Het porselein komt onder meer uit Japan en China. De Mathematisch-Physikalischer Salon is een van de belangrijkste musea op het gebied van historische wetenschappelijke instrumenten.

Concerten in het Zwinger Paleis

Ben je een liefhebber van klassieke muziek? In het paleis worden regelmatig klassieke optredens gegeven.

Kronentor
De Kronentor vanaf de binnenplaats van het paleis (foto: eigen)

Bezoek gratis het Zwinger Paleis

De binnenplaats van het Zwinger Paleis in Dresden kun je gratis bezoeken. En dat is alleen al zeer de moeite waard. Dit deel is dagelijks geopend van 06.00 tot 22.30 uur. Een bezoek aan de musea kost 14 euro. Kinderen tot en met 16 jaar mogen gratis naar binnen. De musea zijn van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00. tot 18.00 uur

Hoogtepunten in Dresden

Het Zwinger Paleis is een van de hoogtepunten die je moet bezoeken in tijdens een stedentrip in Dresden. Daarnaast zijn er vele andere hoogtepunten, zoals de Frauenkirche, het Residentzschloss, de Semperoper en de Fürstenzug. Wil je alle hoogtepunten zien en er de verhalen over horen? Ontdek Dresden dan met een lokale stadsgids, of neem de Hop on Hop off bus.

Ook leuk om te doen: ontdek Dresden op de fiets! Er zijn verschillende leuke fietstours te doen. Een daarvan deed Caroline tijdens haar fietsvakantie in Jena, Chemnitz, Dresden en Schwerin.

Fürstenzug
Alle Saksische vorsten op de 102 meter lange Fürstenzug (foto: eigen)

Ben je geïnteresseerd in het communisme en de DDR? Wij bezochten het DDR Museum Dresden, waar je teruggaat naar de tijd van de Koude Oorlog. Het museum heeft een rijke collectie aan auto’s en speelgoed, maar je kunt er ook zien hoe supermarkten, apotheken, schoolklassen, woonkamers en badkamers eruit zagen in die tijd.

Politieauto in het DDR Museum Dresden
Een oude Trabant van de Volkspolizei in het het DDR Museum (foto: Eigen)

Overnachten in Dresden

Dresden telt honderden hotels en appartementen voor elke portemonnee. Laat je in de watten leggen in het 5 sterren hotel Suitess naast de Frauenkirche of kies voor het voordelige Aparthotel am Zwinger.

Heb het Zwinger gezien en wil je de stad uit? Op enkele kilometers van Dresden ligt het schitterende nationaal park Saksisch Zwitserland met de wereldberoemde Bastei en het imposante Vestung Königstein, dat nooit is veroverd.

Heb je liever alle informatie van Dresden in een boekje? Vind hier de Nederlandstalige reisgidsen over deze prachtige stad.