Een vakantie naar Letland kan niet zonder een bezoek aan de prachtige hoofdstad Riga. Wij zetten voor jou de tofste bezienswaardigheden, de metropool van de Baltische staten, op een rijtje.

800 jaar oud, ruim 600.000 inwoners en een universiteit. Tel dit bij elkaar op en het kan niet anders dan dat Riga een fantastische bruisende stad. En daar is geen woord aan gelogen. Tal van trekpleisters, vele terrasjes en een heerlijk uitgaansleven. Wij zetten de 17 bezienswaardigheden op een rij die je absoluut niet mag missen tijdens jouw stedentrip.

De laatste jaren beginnen steeds meer mensen de hoofdstad van Letland te ontdekken als toeristische attractie. Maar grote kans dat je niemand of weinig mensen in jouw omgeving hebt gehoord die de stad al hebben bezocht. Riga is geen toeristenmagneet zoals Praag of Berlijn. Hier heb je het gevoel dat je je tussen de Letten bevindt, wel zo prettig!

Riga vanuit de lucht
Rivier de Dvina stroomt door Riga (foto: Aleksejs Bergmanis)

Een stedentrip bestaat vaak uit slenteren door de binnenstad, toeristische attracties bezoeken, een beetje shoppen, terrasjes pakken, lekker eten en misschien ’s avonds nog wel even fijn op stap. In Riga heb je het allemaal.

Het grote voordeel van deze citytrip is dat het leven in de stad goedkoop is. Natuurlijk zijn de cafés en restaurants rond toeristische trekpleisters duurder dan iets verderop, maar relatief gezien kun je hier goedkoop een aantal dagen doorbrengen. Vanaf 5 euro kun je bijvoorbeeld al uitstekend lunchen. Dat laat je toch niet lopen?

Wil je geen enkele bezienswaardigheid missen en heb je geen zin wandelen? De Hop on Hop off bus zet je overal voor de deur af.

Welke bezienswaardigheden in Riga mag je niet missen?

Tijdens een bezoek aan de Letse hoofdstad kom je er niet omheen: het oude en nieuwe centrum van Riga. Beide zijn gezamenlijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. Dat betekent maar één ding: de binnenstad is zo bijzonder en heeft zoveel historische waarde dat het behouden moet worden voor de toekomst.

In de binnenstad is ook bijzonder veel te bekijken. De afgelopen 800 jaar waren turbulente tijden. Duitse ridders, Zweedse koningen, Russische tsaren en tot slot communisten uit de Sovjet Unie. Allemaal lieten zij een stukje geschiedenis achter in de stad.

Ontdek hier alle hoogtepunten:

Bezoek de binnenstad vol art nouveau architectuur

Het centrum van Riga is als een openluchtmuseum. Overal waar je komt zie je de mooiste gebouwen in Art Nouveau stijl. Dat heeft de stad te danken aan haar gouden periode aan het begin van de 20e eeuw. De Jugendstil was is die periode op zijn hoogtepunt. Alle nieuwe gebouwen, ruim 800, werden in deze stijl gebouwd.

Vergeet Parijs of Wenen. Riga bezit ’s werelds grootste collectie aan gebouwen in art nouveau stijl. En of je nu van deze stijl houdt of niet, indrukwekkend is het zeker. De meeste art nouveau gebouwen vind je aan Alberta Iela straat. Al deze gebouwen zijn ontworpen door architect Mikhail Eisenstein.

Art Nouveau in het centrum van Riga
In het centrum vind je honderden gebouwen in art-nouveaustijl (foto: Wolfgang Eckert)

Art Nouveau Museum Riga

Ben je een liefhebber van art nouveau en heb je de binnenstad van Riga al bekeken? Bezoek dan ook zeker het Art Nouveau Museum. Een vroeg 20e eeuws appartement is omgebouwd tot museum en geeft een compleet beeld van het historische erfgoed van de art nouveau.

Het interieur van het appartement is teruggebracht naar het jaar 1903. Ervaar hoe de bewoners destijds hun gasten ontvingen, hoe ze leefden en waar ze van droomden. Geniet van de wand- en plafondschilderingen, de glas-in-loodramen, meubels, schilderijen en kunstvoorwerpen.

Ontdek Riga met de Hop On Hop Off bus

De perfecte manier om een stad te ontdekken, zeker als je weinig tijd hebt, is met de Hop On Hop Off bus. In anderhalf uur tijd stopt hij bij  alle hoogtepunten in de stad. En zoals de naam al zegt, je kunt op en af stappen wanneer je maar wilt.

Koop je een ticket voor de Hop On Hop Off bus, dan mag je er 48 uur gebruik van maken. Die tijd geeft je alle ruimte om de bezienswaardigheden van Riga te bezoeken. Onderweg vertelt een audiogids wat je onderweg ziet.

Raadhuisplein met het Zwarthoofdenhuis

Aan het Raadhuisplein in het hart van de stad vind je het Zwarthoofdenhuis (Melngalvju nams). Dit is misschien we het beroemdste gebouw van de stad en een van de grootste bezienswaardigheden in Riga. Het stamt uit de 14e eeuw. Destijds werd het gebouwd door het Broederschap van de Zwarthoofden, een gilde van ongetrouwde Duitse kooplieden.

Hoe cru is het dan ook dat de Nazi’s het gebouw hebben gebombardeerd in 1941. De Sovjet’s hebben later de restanten gesloopt, maar na de onafhankelijkheid in 1991 hebben de Letten het gebouw weer opgebouwd. En hoe! Het is schitterend.

Naast het Zwarthoofdenhuis zijn ook zeker het stadhuis en het beeld van Ridder Roland op het Raadhuisplein leuk om te bekijken.

Zwarthoofdenhuis in Riga
Het Zwarthoofdenhuis in Riga is weer in ere hersteld (Pixabay/Makalu)

Bekijk Riga vanaf de St Peter's Church Tower

De skyline van Riga wordt gedomineerd door de toren van de Petrikerk (St. Peters Church). De kerk is in 1209 gebouwd in Gotische stijl. Het heeft met een hoogte van 123 meter de hoogste kerktoren van de stad. Tegen betaling kun je de toren beklimmen. Het geeft een prachtig uitzicht over Riga en het oude centrum van de stad.

Culinaire tour door de Centrale Markt

Letse producten, exotisch fuit en kruiden, melkproducten, vlees en vis. De Centrale Markt op de oever van de Daugava rivier moet je bezoeken. Met zijn vijf hallen is het de grootste voedselmarkt van Oost-Europa. Dagelijks doen hier 80 tot 100.000 mensen hun verse inkopen. Deze foodmarket staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Niet alleen kun je hier dagelijkse verse producten kopen, sinds enige tijd kun je er ook eten. In de meer dan 20 stands vind je Prosseco, oesters, pizza, bier, hot dogs, noodles, falafel en nog veel meer.

Wil je kennismaken met de Letse keuken? Tijdens een culinaire toer in de Centrale Markt krijg je 15 hapjes voorgeschoteld, waaronder brood, kazen, gerookt vlees, vis, zoetigheden en daarbij worden drankjes geserveerd. Ondertussen word je alles verteld over de geschiedenis van de markt en de delicatessen. Een aanrader!

Op de Centrale Markt vind je onder meer heel veel verschillende soorten vis (foto: Wolfgang Eckert)

Letse Nationale Opera en Ballet

Ballet en opera stonden hoog aangeschreven tijdens de communistische tijd en tegenwoordig is dat in Letland niet anders. Het schitterende gebouw van het Letse Nationale Ballet en Opera is in 1882 gebouwd in het hart van de hoofdstad. Van buiten is het mooi, van binnen misschien nog wel mooier.

Bezoek hier een van de geweldige ballet- of operavoorstellingen. De prijzen zijn voor West-Europese begrippen laag. Natuurlijk, je moet er van houden. Loop je liever de deur voorbij? Niet alleen van binnen, ook van buiten is het een van de grootste bezienswaardigheden van Riga.

Nationale Opera en Ballet Riga
Het Nationatle Opera en Ballet

KGB museum en Bezettingsmuseum Riga

In 1940 werd Letland slachtoffer van het Molotov Von Ribbentroppact. Nazi-Duitsland en de Sovjet Unie verdeelden Oost-Europa. Letland werd bezet door de Sovjet Unie en haar geheime politie: de KGB. Nadat de Duitsers enige tijd later Letland veroverden, keerden de Russen als bevrijders terug. Maar vrijheid was een beperkt begrip in de communistische periode. Daar zorgde de KGB wel voor.

Het voormalige hoofdkwartier van de geheime politie op de hoek van de Brïvïbas iela en Stabu iela is tegenwoordig het KGB Museum. Hier werden tegenstanders van het regime opgesloten, gemarteld en vermoord, of vanuit hier naar gevangenenkampen in Siberië gestuurd. 45.000 Letten zouden op deze wijze tijdens de Sovjet-overheersing om het leven zijn gebracht.

Het KGB museum is enorm indrukwekkend. Helaas wordt er weinig informatie in het Engels gegeven. Wil je de heftige verhalen leren kennen die zich hier hebben afgespeeld, dan kun je het best een rondleiding volgen. Wil je alvast rondkijken? Volg dan de gratis virtuele tour door het KGB museum.

Naast het KGB Museum telt Riga nog een museum over de bezetting: het Bezettingsmuseum Riga. Dit gratis te bezoeken museum vertelt over de onderdrukking van de Letten tussen 1940 en 1990 door de Sovjets, nazi’s en opnieuw de Sovjets. Een absolute aanrader.

Maak een stadswandeling met gids

Natuurlijk kun je zelf gaan zwerven door Riga op zoek naar de mooiste plekjes en straatjes. Maar er gaat niets boven een stadswandeling met gids die je over de geschiedenis van de stad vertelt en je naar verborgen plaatsen brengt waar je anders nooit zou zijn geweest.

Een gids weet je alles te vertellen over de tijd van de Hanze, de tijd dat Riga haar Gouden Eeuw beleefde. Ontdek de gilde huizen, de Koepelkathedraal en het Kasteel van Riga.

Rondvaart door de stad

Wat er speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Riga. De stad wordt verdeeld in twee delen door de rivier de Dvina. En die rivier heeft de stad veel voorspoed gebracht door de eeuwen heen.

Met een rondvaartboot vaar je in een klein uur over de Dvina en het stadskanaal. Tijdens deze mooie route zie je het historische centrum, het Letse Nationaal Theater en het Vrijheidsmonument. Onderweg krijg je alle informatie van een audiogids.

De Dom van Riga

Het is de grootste kathedraal in de Baltische Staten, de Dom van Riga. Ruim 800 jaar geleden, in 1211, gaf bisschop Albert de opdracht tot de bouw. Daarmee is de kerk bijna net zo oud als de stad zelf.

In de loop der tijd is er veel gebouwd en verbouwd aan de Dom. Je kunt het zien aan de Gotische, Romaanse, Barokke en Art Nouveau elementen in het gebouw. Bekijk de Dom van Riga ook zeker van binnen. Hij is versierd met vele schilderingen. In de aangrenzende kloostertuin vind je intrigerende artefacten uit de geschiedenis van Riga. Het orgel in de kerk, dat stamt uit 1884, wordt gezien als een van de beste orgels ter wereld.

De Dom van Riga
De Dom van Riga. Rond kerst is er altijd een leuke kerstmarkt (foto: Daniels Joffe)

Lady Liberty

Het vrijheidsmonument van Riga staat beter bekend als Lady Liberty. Milda, zoals de Letten de vrouw noemen, houdt drie sterren in de lucht. Deze staan voor de drie delen van Russische rijk waaruit Letland is ontstaan: Koerland, Lijfland en Letgallen. Het werd onthuld in 1935 en herdenkt de Letse soldaten die zijn omgekomen bij de Letse Onafhankelijkheidsoorlog.

Riga Motor Museum

Letland staat niet bekend om zijn auto-industrie. Toch heeft Riga een heel interessant automuseum, het Riga Motor Museum. Hier heb je een leuke dag met je hele gezin. In het museum, dat naast een circuit ligt in een buitenwijk, vind je onder meer voormalige auto’s van Stalin, Chroesjtsjov en Brezjnev. Verder is er een ruime collectie met racewagens en auto’s waarmee records zijn gebroken.

Motor Museum Riga
Josef Stalin rijdt nog rondjes in het Motor Museum Riga

Communisme tour

Letland kent een geschiedenis van onderdrukking. De laatste periode was tussen 1943 en 1991 door de Sovjet Unie. Het volk had geen keus, er kwam een communistisch regime.

Je zou het in het historische en moderne centrum van Riga niet zeggen, maar de communisten hebben duidelijk hun sporen nagelaten in de stad. Dat ontdek je tijdens een 3,5 uur durende wandeltocht, waarbij een gids je alles vertelt over het erfgoed en hoe de Letten destijds leefden. Onderweg kom je verschillende communistische pareltjes tegen.

Naar het strand aan de Baltische Riviera

Het is misschien een beetje moeilijk voor te stellen, maar het kan zomers ruim boven de dertig graden worden in Letland. Wat is er dan lekkerder dan naar zee gaan, als je alle bezienswaardigheden in Riga hebt gezien? Op een half uurtje rijden vanuit het centrum van Riga ligt de schitterende badplaats/kuuroord Jurmala aan de Baltische Riviera. Pak de trein of huur een auto en geniet aan het water. Het behoort misschien niet helemaal tot de bezienswaardigheden in Riga, maar even lekker uitwaaien is nooit verkeerd!

Tijdens de communistische tijd was Baltische Riviera een populair vakantieoord voor de Sovjet-elite. Hier waaiden zij uit aan zee. Jurmala is daar bijzonder geschikt voor. Als je de smalle naaldbossen door bent, kom je op een 32 kilometer lang strand uit met prachtig wit zand. Met het Baltic Beach Hotel op de achtergrond, heb je het gevoel dat je een eeuw teruggaat in de tijd. Zeker op warme dagen, trekken de Letten er massaal op uit om hier te zonnen.

Overigens is Jumala zelf ook een leuk plaatsje om te ontdekken. Het telt zo’n 400 architectuurmonumenten.

Jurmala strand
Jurmala heeft een populair strand (Foto: Latvia.travel)

Uitstapje naar het paleis van Rundale

Misschien verwacht je dit niet in Letland, maar het land kent verschillende indrukwekkende kastelen en paleizen. Het mooiste paleis is het paleis van Rundale, zo’n 80 kilometer buiten Riga, dat wel iets weg heeft van het kasteel van Versailles.

Het barokke paleis en de schitterende tuinen er omheen werden tussen 1736 en 1740 gebouwd voor Ernst Johann von Biron, de hertog van Koerland. Tegenwoordig is het paleis helemaal gerestaureerd en kun je het bezoeken.

Ontdek tijdens een bezoek aan het paleis van Rundale de schitterende kamers, zwerf door de paleistuinen en geniet onderweg van de prachtige Letse natuur.

Naar de kerstmarkt in Riga

Ga je eind november of in december op stedentrip naar Riga? Dan val je met je neus in de boter. Heel de stad wordt omgetoverd in kerstsferen. Riga heeft een van de mooiste kerstmarkten in Europa.

Overnachten in Riga

Een vakantie in Riga is geschikt voor elke portemonnee. Er zijn honderden hotels en appartementen te vinden voor elke prijs.

Zoek je een goedkope plek om te overnachten, dan is het Red Nose hostel in de binnenstad mogelijk iets voor jou. Wil je je volledig in de watten laten leggen? In het centrum van de stad vind je de vijf beste hotels van Riga.