Een eindeloos geel zandstrand, prachtige historische houten strandpaviljoens en daarachter een groen naaldbos. Een strandvakantie naar Jurmala in Letland voelt als een stap terug in de tijd, maar met alle moderne snufjes van nu. Een romantisch uitje aan de Baltische Riviera, in het Bloemendaal van Riga.

Vergeet voordat je begint te lezen het grootste vooroordeel dat over Letland bestaat. Koude temperaturen? Ja, in de winter kan het er fris zijn. Maar in de korte zomer, die duurt van juni tot en met augustus, is het er warm. Qua temperatuur kun je het in die periode vergelijken met Nederland en misschien nog wel beter. Zo schijnt in juni en juli gemiddeld negen tot tien uur per dag de zon en ligt de gemiddelde temperatuur boven de twintig graden. Perfecte omstandigheden voor het strand.

Jurmala strand
Jurmala heeft een populair strand (Foto: Latvia.travel)

Dat strand is maar liefst 24 kilometer lang en ligt aan de Golf van Riga. De bodem van de zee loopt langzaam af, waardoor je tientallen meters ver het water in kunt wandelen.

Centraal in Jurmala ligt het district Majori, het populairste deel van de stad en van het strand. Letten uit het hele land vieren hier graag hun vakantie. Je hebt er hippe strandclubs en een keur aan restaurants. Hier kun je flaneren en genieten van het leven. Niet gek dat het ook wel het Saint Tropez van Letland wordt genoemd.

Ruim twee eeuwen geschiedenis

De geschiedenis van Jurmala gaat ver terug in de tijd. Ontstaan uit een verzameling vissersdorpjes, is het stadje al meer dan twee eeuwen een populair strandresort. De rijke inwoners van Riga die hier kwamen ontspannen, bouwden er unieke sfeervolle houten huizen. Tijdens de Sovjet tijd werden er verschillende sanatoria neergezet voor de arbeiders en natuurlijk de apparatsjiks. En dat is niet vreemd. Er heerst een mild klimaat, de lucht is er gezond en de stad ziet er prachtig uit.

In de stad en langs de kust staan meer dan 3.500 oude houten panden, die de sfeer van de 19e eeuw oproepen. Van verval, zoals in veel voormalige Sovjet-steden, is hier geen sprak van. Wandel over de Jomas boulevard of zoek een terrasje hier op en geniet van de uitgelaten mensen op straat. En vergeet ook niet de vele leuke boetiekjes te bezoeken.

Jomas boulevard
Over de Jomas boulevard is het mooi flaneren

Wat is er verder in Jurmala te doen?

Is het te fris om naar het strand te gaan of heb je zin om iets anders te doen? Ga eens naar het oude vissersplaatsje Lapmezciems of ga vogels spotten vanuit de observatietoren bij het Kanieris Meer. Het Kemeri National Park kent daarnaast leuke wandelroutes en de schitterende hoofdstad van Letland, Riga, slechts een half uurtje reizen per trein verderop. Ben je op vakantie met de kinderen? Zij zullen zich fantastisch vermaken in waterpark Līvu Akvaparks. En misschien willen ze dan later ook nog wel mee naar gratis stadsmuseum.

In en om Jurmala zijn vele  hotels en appartementen te vinden. Zoek zelf de beste plek om te overnachten die bij jou en je budget past. Vanaf Schiphol vliegen er dagelijks vliegtuigen naar Riga.

Wil je de hele Baltische Staten eens ontdekken? Reisorganisatie Tui biedt verschillende rondreizen aan. Privé, in een groep of als singlereis, waarbij in veel gevallen ook Sint Petersburg wordt aangedaan.

Overnachten in Jurmala

Booking.com