De Centrale Markt van Riga is de grootste markt van Europa. Groenten en fruit, zuivel, vlees en vis vind je er verdeeld over vier hallen. En sinds enkele jaren is er ook een hal met allemaal kraampjes om jezelf te trakteren op een hotdog, pizza, speciaalbier, prosecco of bijvoorbeeld Falafel. Ben je in Riga, dan moet je hier absoluut naar toe. Of doe een 2 uur durende tour met proeverij!

Centrale markt Riga
De vleesafdeling op de markt (foto: Flickr/Jorge Franganillo)

Erg uitnodigend ziet de Centrale Markt in Riga er aan de buitenkant niet uit. Er staan wat vervallen bloemenstalletjes en de markt zelf is een groot en niet bijzonder mooi gebouw. Maar wanneer je de elektronische deuren passeert, gaat er een wereld van voedsel voor je open. Dit is een van de bezienswaardigheden van Riga.

In de gekoelde vitrines liggen prachtige stukken vlees. Even verderop ligt groente en fruit in allerlei kleuren. Appels en peren, bananen en sinaasappels, maar ook komkommers en broccoli. In een hal een paar meter verderop worden kilo’s kaas verkocht naast souvenirs, koekjes en Lets snoep. Al die geuren zorgen voor een hongerig gevoel.

Centrale markt van Riga buitenzijde
De markt bestaat uit 4 voormalige hangars waarin zeppelins hingen (foto: Flickr/Diego Delso)

Typische Letse producten

Ben je Letland, dan wil je natuurlijk niet alleen de cultuur bewonderen, maar ook proeven. Daarvoor is deze markt perfect. Probeer typische Letse producten als honing in honingraten, hennepboter, verschillende soorten bessen, gedroogde paddenstoelen, zuurkool en roggebrood. En durf jij varkenssnuitjes, die alleen in de winter te koop zijn, te proeven?

gedroogde vis
Letten houden van gedroogde vis (foto: Flickr/Anna Hanks)

Van hangar voor zeppelins tot centrale markt

Op de oevers van de Daunava wordt al sinds de 16e eeuw handelgedreven. In 1910 is de gemeenteraad er al over eens dat er een centrale markt moet komen. De Eerste Wereldoorlog zorgt er echter voor dat de plannen niet van de grond komen. In 1924 wordt dan toch met de bouw begonnen. De basis van de vijf paviljoens is het stalen frame van een Duitse zeppelin hangar, die de Duitsers na 1918 achterlaten in Letland.

Als de Centrale Markt in Riga in 1930  af is, is het een van de modernste  markten ter wereld. En nog altijd is het een van de grootste ter wereld. In 1998 is het, samen met het historische centrum van de stad, op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst.

drukte op de markt
Tienduizenden Letten doen dagelijks hun inkopen op de markt (foto: Flickr/Natalia Postawa)

Shoppen tussen de Letten

Als bezoeker ga je je niet eenzaam voelen in de Centrale Markt van Riga. Dagelijks doen 80.000 tot 100.000 Letten hun inkopen in de vijf markthallen op de oever van de Daunava, tegen het centrum aan. Veel toeristen lopen er niet, je voelt je hier echt tussen de Letten.

Wat is er voor toeristen op de Centrale Markt  te krijgen? Eigenlijk niet zo heel veel, tenzij je zelf gaat koken. Maar naast fruit, groente, vlees en vis zijn er ook enkele souvenirsstalletjes en stalletjes met zoetigheden. En de prijzen, die zijn er scherp.

Gebak

Openingstijden Centrale Markt van Riga

De Centrale Markt van Riga is dagelijks geopend. Op maandag tot en met zaterdag van 07.00 tot 18.00 uur en op zondag van 07.00 tot 17.00 uur.

Overnachten in Riga

Ben je niet van het basic overnachten? Dit zijn de 5 meest luxueuze hotels in Riga. Zoek je een hotel dat goed bij jou en je portemonnee past? Booking.com heeft de beste aanbiedingen op een rij gezet.

Booking.com

Activititeiten en tours in Riga