Combineer de sfeer van een Duitse kerstmarkt met een vleugje carnaval en je hebt de kerstmarkt Wroclaw. Klinkt kitscherig? Helemaal niet. Dit is allemaal pure traditie. De combinatie zorgt voor een van de mooiste, zo niet de allerleukste,  kerstmarkten in Polen en een van de leukste kerstmarkten in Oost-Europa. En het is op slechts anderhalf uur vliegen van Nederland.

Polen is een van de meest katholieke landen van Europa. Kerst is er enorm belangrijk. Dorpen en steden pakken groots uit. Dat merk je op de kerstmarkt Wroclaw. Op de Jarmark Bożonarodzeniowy, zoals de Polen het noemen, hangt de sfeer van een sprookje.

Het hele centrum rondom het oude raadhuis staat vol met enkele honderden kraampjes die allemaal vrolijk verlicht zijn. Daarnaast zijn er optochten met verklede kerstfiguren, de kerstman is er, er is een kermis en allerlei andere soorten van entertainment. Tienduizenden Polen uit het hele land, Duitsers, Tsjechen en Oekraïners trekken naar de stad in het zuidwesten van het land. Vanuit Nederland vlieg je vanaf Eindhoven eenvoudig naar de stad.

Gezelligheid op Kerstmarkt Wroclaw
Gezelligheid vanaf een van de terrassen (foto: Pianoforte Agencja Artystyczna - www.jarmarkbozonarodzeniowy.com)

Aan kerst kun je niet ontsnappen vanaf eind november in Wroclaw. Werkelijk het hele centrum van de stad is in kerstsferen. Op het Marktplein, de Zoutmarkt en in de Świdnicka en Oławska is de afgelopen jaren een kerstmarkt ontstaan die wij in West-Europa niet kennen. De geschiedenis gaat terug tot in de 16e eeuw.

Het traditionele middelpunt is de enorme kerstboom op het Marktplein. Duizenden lampjes kleuren deze boom op fantastische wijze. Het doet een beetje denken aan de unieke kerstboom op de kerstmarkt Vilnius in Litouwen. Daar omheen nog veel meer lampjes, het is betoverend.

Sowieso is het Marktplein een unieke plek tijdens de maand voor kerst. De historische bouwwerken rondom het plein maken het plaatje helemaal compleet!

Kleine kermis

Aan de andere kant van de Markt staat een kleine kermis, waar kinderen zich vermaken in draaimolens en andere attracties. Verspreid tussen de kerstboom en de kermis en op de ander plekken in het centrum staan ruim 250 kraampjes.

Het aanbod is enorm. Van kerstversieringen tot sieraden en van keramiek tot textiel. Daarnaast is er een groot aanbod aan eten en drinken. Glühwein, bier, peperkoek, traditionele wafels, worsten en baklava, alles is er verkrijgbaar.

Kerstmarkt Wroclaw
Een traditionele kerstpyramide op de markt (foto: Pianoforte Agencja Artystyczna - www.jarmarkbozonarodzeniowy.com)

Typisch Poolse gerechten op de kerstmarkt Wroclaw

Ga je naar de kerstmarkt Wroclaw en wil je je onderdompelen in de Poolse kerstcultuur? Er zijn tal van kraampjes met aardappelkoekjes, worsten en shaslick spiezen met vlees. Bijzonder is Ocypek, een rookkaas die wordt gemaakt in de Poolse bergen.

Hou je er niet van? Gelukkig zijn er ook Spaanse churros verkrijgbaar, Duitse Flammküchen en Franse crepes

Kerstmarkt Wroclaw elfen
Een parade tijdens de kerstmarkt (foto: Pianoforte Agencja Artystyczna - www.jarmarkbozonarodzeniowy.com)

Sprookjesbos

Een van de leukste plekken van de kerstmarkt Wroclaw is het sprookjesbos. Hier, en in het sprookjeshuis, komen al je fatasiën tot leven. Achter glas spelen de mooiste sprookjes zich af. Bovendien is er een uitkijkpunt van waar je een geweldig uitzicht over de hele markt hebt.

Stad van de kabouters

Wroclaw staat bekend als de stad van de kabouters. In de hele stad kun je ze tegenkomen. En natuurlijk is er een reuzenkabouter op de kerstmarkt. Volgens een legende komen al je wensen en dromen uit als je driemaal de hoed van de kabouter aanraakt. Of het waar is? Het is het proberen waard.

Kerstmarkt Wroclaw kerstmanshow
Een show met de kerstman (foto: Pianoforte Agencja Artystyczna - www.jarmarkbozonarodzeniowy.com)

Openingstijden kerstmarkt Wroclaw 2021

In 2021 is de kerstmarkt Wroclaw geopend van 19 november tot en met 31 december. Dagelijks kun je er terecht tussen 13.00 en 21.00 uur. Alleen tijdens de kerstdagen is de markt gesloten en op oudejaarsdag sluit hij om 17.00 uur.

Vanaf 2 december zijn er regelmatig bijzondere momenten. Zo komt de kerstman op 6 december en worden die dag ook de lichtjes in de grote kerstboom ontstoken. Op 16 december is er een prachtige parade met elfen. Ten slotte is er op donderdag 23 december Christmas Carols Singers parade. Kijk voor alle informatie en een handige plattegrond op de website van de kersmarkt.

Kerstmarkt Wroclaw show
Op de kerstmarkt is regelmatig spektakel te zien (foto: Pianoforte Agencja Artystyczna - www.jarmarkbozonarodzeniowy.com)

Vlieg vanaf Eindhoven naar Wroclaw

De kerstmarkt Wroclaw, het klinkt zo ver weg. En eerlijk is eerlijk, de kerstmarkten in Aaken en Köln zijn dichterbij. En zelfs de kerstmarkt Dresden en de kerstmarkt Praag klinken om de hoek. Maar Wroclaw?

Toch ligt deze Poolse stad op slechts anderhalf uur vliegen van Nederland. Op Kayak.nl vind je de voordeligste tickets.

Overnachten in Wroclaw

Wroclaw is een toeristische stad waar veel te beleven valt. Daarom vind je er ook tal van hotels in alle prijsklassen.

Het Scandic Wroclaw hotel is onze favoriet. Vier sterren, niet duur en aan de rand van de binnenstad. Het is er schoon, het ontbijt is heerlijk en het personeel is vriendelijk. En na een dag kerstmarkt is de sauna in het hotel een uitkomst!

Activiteiten in Wroclaw