Steeds meer mensen ontdekken de kerstmarkten in Polen. Ze zijn klassiek, vol kramen, er is van alles te eten en heerlijk drinken. Poolse steden hebben vanaf eind november helemaal de kerstsfeer te pakken. Het is een geweldig uitje!

Het grote voordeel aan de kerstmarkten in Polen is dat zij lang niet zo ver van huis zijn als je denkt. En het is ook niet duur om er te komen. Vanaf Eindhoven vlieg je bijvoorbeeld in minder dan twee uur naar Warschau, Gdansk of Krakau en al vanaf 9 euro.

Bovendien is een bezoek aan een kerstmarkt heel goed te combineren met een weekendje weg. De Poolse steden hebben allemaal een lange en interessante geschiedenis. En of we het nu over Wroclaw of Poznan hebben, er is hier meer dan genoeg te ontdekken. Je gaat je geen moment vervelen.

Maar welke kerstmarkt ga je bezoeken? Polen telt steeds meer kerstmarkten die in heel Europa tot de verbeelding spreken. Dit zijn de 5 leukste:

Kerstmarkt Wroclaw

Kerstmarkt Wroclaw
Een traditionele kerstpyramide op de markt (foto: Pianoforte Agencja Artystyczna - www.jarmarkbozonarodzeniowy.com)

Hoewel de kerstmarkten in Krakau en Gdansk veelgeroemd zijn, vinden wij de kerstmarkt Wroclaw de leukste van Polen. Hier hangt een ongekende sprookjessfeer. In het centrum van de stad vind je honderden kraampjes waar tienduizenden bezoekers uit vooral Polen, Duitsland, Tsjechië en Oekraïne tussendoor wandelen.

Het traditionele middelpunt van de kerstmarkt Wroclaw is de kerstboom op het Marktplein. Daarnaast zijn er talloze kerstkramen en een kleine kermis. Ontdek daarnaast het sprookjesbos met de kinderen of bezoek een kerstoptocht.

Kerstmarkt Krakau

Kerstmarkt Krakau
De vrolijk versierde kerstboom op het Grote Marktplein (foto: Flickr/Alan Piper)

Internationaal wordt de kerstmarkt Krakau geroemd. Het heeft al meerdere keren in de top 10 van de leukste kerstmarkten van Europa gestaan. En dat heeft alles te maken met de geweldige sfeer in deze prachtige oude stad, die wordt gezien als de mooiste stad van Polen.

Het Rynek Glowny (Grote Marktplein) is het mooiste plein van Krakau en het decor tijdens de kerstmarkt. Hier staan talloze kraampjes met kaarsen, speelgoed, mutsen, handschoenen en nog veel meer. Daarnaast zijn er allemaal regionale en internationale gerechten verkrijgbaar.

Kerstmarkt Gdansk

Kerstmarkt Gdansk
(foto: Adam Kuśmierz/Flickr

In het noorden van Polen, aan de Oostzee, ligt Gdansk. De historische hanzestad is vanaf eind november fantastisch versierd met miljoenen lichtjes. Daarnaast is er op het Targ Węglowy, dat omringd wordt door prachtige koopmanshuizen in Hollandse stijl, de grote kerstmarkt Gdansk.

Poolse kinderen lopen er weg met Lucky, een pratende eland. Daarnaast is er een groot reuzenrad, kunnen stelletjes elkaar romantisch kussen onder de mistletoe en is er een grote ijshelling om vanaf te sleeën.

Kerstmarkt Warschau

Kerstmarkt Warschau
Kerstmarkt Warschau (foto: Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland/Flickr)

Warschau, de hoofdstad van Polen, mag niet ontbreken op deze lijst met de leukste kerstmarkten in Polen. Bij de oude verdedigingsmuren van de stad wordt elk jaar de sfeervolle kerstmarkt Warschau opgebouwd. Daarnaast zijn er op veel andere plekken in de historische binnenstad kraampjes te vinden.

Maar het absolute hoogtepunt in de donkere dagen voor kerst zijn de Royal Gardens of Light in de tuinen van de koninklijke residentie in Wilanów. Deze tuinen zijn volledig verlicht met miljoenen lampjes. Bovendien worden er in de weekenden complete 3D-voorstellingen op de muren van het paleis geprojecteerd. Ongelofelijk gaaf!

Kerstmarkt Poznan

IJssculptuur

De kerstmarkt Poznan werd in 2021 verkozen tot de op twee na leukste kerstmarkt van Europa. Dit is een prestigieuze jaarlijkse verkiezing door European Best Destinations.

De markt wordt op drie locaties in de stad gehouden. Het Plac Wolnosci is daarbij het middelpunt. Hier vind je een traditionele kerstmarkt, maar daarnaast zijn er ook enkele kermisattracties. Een heel leuk onderdeel van de kerstmarkt Poznan is het Poznan Ice Festival. Internationale ijskunstenaars gaan hier met elkaar de strijd aan wie de mooiste ijssculptuur kan bouwen.

Reizen naar de leukste kerstmarkten in Polen

Wil je een paar dagen naar een van de leukste kerstmarkten in Polen? Vanaf vliegveld Eindhoven vlieg je er vlot en voordelig naartoe. Er zijn rechtstreekse lijnen met Wroclaw, Krakau, Gdansk, Warschau en Poznan.

Wil je groener op reis? Neem dan de trein. In ongeveer 12 uur tijd reis je vanuit Utrecht naar veel steden in Polen. NS Highspeed helpt je bij het plannen en boeken van je reis.