Vanuit de tientallen kraampjes op het Targ Węglowy (Lange Markt) in Gdansk komt de heerlijke geur van pierogi, worsten en glühwein. Dit is het hart van de kerstmarkt Gdansk, een kerstmarkt die de laatste jaren enorm aan populariteit wint. Logisch, want Gdansk verandert vanaf eind november in een magische aandoende stad en is eenvoudig en goedkoop te bereizen.

Rondom het Targ Węglowy staan tientallen statige koopmanshuizen. Klok- en trapgevels verraden een Hollandse achtergrond. En dat klopt. Ooit werden ze gebouwd door koopmannen die veel handel in de 16e en 17e eeuw dreven met Nederland. Tegenwoordig zijn deze schitterende panden jaarlijks getuige van de kerstmarkt Gdansk, een van de leukste kerstmarkten in Polen.

Het Targ Węglowy is het hoofdplein van de kerstmarkt Gdansk. Tientallen kraampjes met lekkernijen, zoet en hartig, en al die kraampjes met cadeautjes. Achter de poort van de markt vind je ook een enorm reuzenrad, een draaimolen en een traditionele kerstpiramide.

En natuurlijk Lucky de pratende eland, die het goed doet bij kinderen. Als verliefd stelletje kus je elkaar natuurlijk onder de maretak. Klim op de brug in de vorm van de adventskaars en geniet van het uitzicht over de markt.

Hou je van wat meer spektakel? Glij met een sleetje van de 35 meter lange ijsheuvel.

Welcome to the Christmas market in Gdańsk

Gdansk blinkt van de lichtjes

Het hart van de kerstmarkt Gdansk mag dan wel het Targ Węglowy zijn, de gehele oude binnenstad is in kerstsferen. Tussen de Gouden Stadspoort en de Hoge Poort en de kerstmarkt op de het Targ Węglowy worden alle straten verlicht met honderdduizenden lichtjes.

Duizenden mensen struinen door de straten, met aan weerszijden kerstkraampjes. Je ontkomt niet aan een warm glas glühwein of hete chocolademelk.

Gdansk Christmas mood

Andere hoogtepunten in Gdansk

Gdansk is een prachtige stad in het noorden van Polen en tijdens de kerstmarkt Gdansk is het er nog net iets mooier dan anders. Struin door de prachtig versierde oude stad en zie hoe deze stad ooit enorm rijk is geweest, mede dankzij de handel met Nederland.

De vele mooie koopmanshuizen, maar ook zeker de oude stadspoorten zijn een bezoek waard. En wat te denken van de Lange Straat, de Ulica Dluga? Schitterend! Ook de Ulica Mariacka met al zijn barnsteenwinkeltjes, mag je niet overslaan. Ontdek hier alle bezienswaardigheden in Gdansk.

Jarmark świąteczny

Reizen naar de kerstmarkt Gdansk

Gdansk ligt bijna 1.200 kilometer rijden van Utrecht vandaag. Je rijdt er in ongeveer 11 uur met de auto naartoe. Wanneer je de trein neemt, ben je ongeveer 12,5 uur onderweg.

Sneller is het om te vliegen. Dagelijks vliegt Wizz Air vanaf vliegveld Eindhoven naar Gdansk.

Overnachten tijdens de kerstmarkt Gdansk

Gdansk is een toeristische stad, hoewel veel Nederlanders het nog niet kennen. Het betekent in ieder geval wel dat er talloze hotels in de stad zijn, in alle prijsklassen. Op Trivago vind je het ruimste aanbod.

Ons favoriete 4 sterren hotel is het Hotel Grano Old Town, midden in het centrum en vlakbij de rivierpromenade. Het heeft moderne ruime kamers en biedt een heerlijk ontbijt. En na een dag in de stad te zijn geweest, is er niets lekkerders dan een bezoek aan de spa.

Activiteiten in Gdansk