De kerstmarkt Poznan wordt tot de beste kerstmarkten in Europa gerekend. In 2021 eindigde Poznań Bethlehem, zoals de markt genoemd wordt, als derde in de verkiezing van European Best Destinations. Het is sowieso een van de leukste kerstmarkten in Polen.

Kerstmarkten in Polen zijn niet zo bekend in Nederland. Volledig onterecht. Polen is een katholiek land waar kerst uitbundig wordt gevierd en dat zie je terug in de kerstmarkten. Dat de kerstmarkt Poznan dit jaar tot de drie beste markten van Europa behoord, is een bekroning voor de ontwikkeling van de markt in de afgelopen jaren.

POZNAN CHRISTMAS

Poznan is vanaf eind november volledig in kerstsferen. Bovendien zijn er op drie plekken kerstmarkten en -evenementen. Het epicentrum is het Plac Wolnosci. Andere plekken zijn het Rynek Lazarski en het Kasprowicza Park. Op de laatste twee plekken beginnen de festiviteiten begin december.

Plac Wolnosci

Het Plac Wolnosci is een combinatie van een traditionele kerstmarkt met entertainment. Naast vele kraampjes staat er een traditionele kerstpiramide, maar ook een reuzenrad, een draaimolen en andere kermisattracties. Voor het hele gezin is er vertier.

Maar het belangrijkste blijven de kraampjes. De kraampjes waar glühwein en traditionele gerechten worden verkocht. De kraampjes die vol liggen met cadeautjes, zoals sieraden en traditioneel houten speelgoed voor kerst.

IJssculpturen in het Kasprowicza Park

In het tweede weekend van december verandert het Kasprowicza Park in een beeldentuin. Internationale artiesten maken hier met hamers en kettingzagen de mooiste ijssculpturen tijdens het International Ice Sculpture Festival.

Er zijn wedstrijden waarbij kunstenaars zo snel mogelijk een beeld moeten maken en wedstrijden wie het mooiste beeld maakt. In ieder geval is het erg indrukwekkend om te bekijken.

De ijskunstwerken blijven een week staan.

Rynek Lazarski

Drie weken voor kerstmis barst de kerstsfeer ook los op het Rynek Lazarski. Dit is de knussere versie van de kerstmarkt Poznan dan de markt op het Plac Wolnosci. Het is ingericht voor families.

Er worden optredens gegeven door kinderkoren, bandjes en er zijn gospel concerten. Daarnaast laat de kerstman regelmatig zijn gezicht zien en zijn er verschillende leuke workshops waar je aan mee kunt doen.

Versierde straten

Poznan heeft een schitterende middeleeuwse binnenstad. De smalle straatjes en knusse pleintjes zijn in de weken voor kerst helemaal in kerstsfeer. Overal lampjes, versierde bomen en verlichte poorten. Struin door de binnenstad en doe je kerstinkopen.

Merry Christmas from Poznan!

Andere hoogtepunten in Poznan

Wil je nog iets anders bekijken dan alleen de kerstmarkt Poznan? Bezoek dan zeker het Nationaal Museum en het Ratusz Poznański, het oude stadhuis. Ook de verschillende kerken zijn indrukwekkend, net als het Koninklijk Kasteel.

En voor iedereen die van chocola houdt… Poznan heeft zijn eigen chocolademuseum! Leer alles over het maken van chocola en vergeet het ook zeker niet te proeven.

Reizen naar de kerstmarkt Poznan

Poznan is de eerste grote Poolse stad als je de via Berlijn met de auto de grens over rijdt. Het is ruim 1.000 kilometer rijden vanuit Utrecht, zo’n 10 uur.

Wil je comfortabel reizen? Met NS International reis je vanuit Utrecht in minder dan 10 uur met de trein naar Poznan. Of vlieg in anderhalf uur vanaf Schiphol of Amsterdam naar deze mooie West-Poolse stad. Goedkope tickets vind je op Kayak.nl.

Overigens is het ook mogelijk om vanuit Nederland erg goedkoop met de Flixbus naar Poznan te reizen.

Overnachten tijdens de kerstmarkt Poznan

Wil je heerlijk overnachten in Poznan? Hotel PURO Poznań Stare Miasto is een voordelig 4 sterren hotel midden in de historische binnenstad. De kamers zijn modern, het personeel vriendelijk en het ontbijt heerlijk!

Het is zelfs mogelijk om een fiets te lenen om de stad te ontdekken. Kom je met de auto? Die kun je in de parkeergarage onder het hotel parkeren. En die sauna… Super!

Activiteiten in Poznan