Anders, makkelijk te bereiken en erg leuk om te bezoeken, dat is de kerstmarkt Warschau. De hoofdstad van Polen verandert vanaf eind november in een sprookjesstad. Met verschillende kerstmarkten, vrolijke verlichting en de schitterende koninklijke lichttuin.

Van een grote afstand is hij al te zien, de enorme met duizenden lichtjes versierde kerstboom op het Kasteelplein. Op het kasteel ernaast worden kerstafbeeldingen geprojecteerd. Welkom op de kerstmarkt Warschau, een van de leukste kerstmarkten in Polen.

In de gehele historische binnenstad staan her en der kraampjes, maar de meeste vind je bij de historische verdedigingsmuren vlakbij het Kasteelplein.

Kerstmarkt Warschau
Op verschillende plekken in de binnenstad staan kraampjes (foto: Mariusz Cieszewski/Flickr

Langs de 14e eeuwse vestingmuren rond de binnenstad is het een gezellige drukte. Tussen de tientallen kraampjes schuifelen duizenden mensen, op zoek naar kerstcadeaus of een van de typisch Poolse gerechten.

Boven de markt hangt de geur van glühwein, peperkoek en pierogi. Hier klinkt kerstmuziek en kletsen mensen vrolijk met elkaar. Handgemaakte kerstballenmutsen en sjaals en houten speelgoed worden in de stalletjes bewonderd, net als sieraden en zeep. Voor je het weet vertrek je met een grote tas vol aankopen.

Kerstkraam Warschau
Kraampjes met eten verspreiden een heerlijke geur (foto: Mariusz Cieszewski/Flickr)

Vrolijk verlichte straten

De leukste kerstmarkt van Warschau vind je langs de vestingmuren vlakbij het Kasteelplein. Maar de hele binnenstad is voor kerst vrolijk verlicht. Er hangt een unieke atmosfeer, de donkere dagen worden hier letterlijk verlicht.

Bomen en lantaarnpalen, ze zijn helemaal ingepakt met lampjes. Er staan verlichte poorten over voetpaden en tussen gebouwen zijn netten van lichtjes gespannen.

Kerstmarkt Warschau
Prachtig versierde straten voor kerst (foto: Mariusz Cieszewski/Flickr)

Gratis ijsbaan op de kerstmarkt Warschau

Wat elke stad naar een hoger niveau brengt in de donkere dagen voor kerst, is een openlucht ijsbaan. Een vrolijk verlichte plek waar jong en oud rondjes schaatst. En het toffe aan de ijsbaan in Warschau is dat de entree daarvan gratis is.

De bekendste ijsbaan vind je op het Oude Stadsplein, maar ook het Paleis van Cultuur en Wetenschap heeft er een. En wanneer je de wijken in trekt, zul je er vanaf begin november nog veel meer ontdekken.

Kerstmarkt Warschau
(foto: Thomas Quine/Flickr)

Hoogtepunt: Royal Gardens of Light

Ben je in Warschau in de donkere dagen voor kerst? Bezoek dan absoluut de Royal Gardens of Light in de tuinen van de koninklijke residentie in Wilanów. Verlichte poorten, alle heggetjes, planten, lantaarnpalen en bomen, alles is voorzien van duizenden kleurrijke lampjes.

Sprookjesachtig? Nee. Dit is een sprookje! Pure romantiek. Daarnaast worden op de muren van het paleis complete historische verhalen van licht afgespeeld, in combinatie met geluid. Werkelijk uniek. De verhalen brengen je honderden jaren terug in de tijd.

Stadspaleis Wilanow ligt in het zuiden van Warschau. The Gardens of Light zijn al vanaf oktober te bezoeken en de lichtjes zullen branden tot eind februari. De 3D-projectie op de muren van het kasteel zijn alleen te zien op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond. Daarnaast worden ze ook vertoond tijdens de feestdagen. Elk uur zal er een ander 15 minuten durend verhaal worden vertoond.

Meer informatie staat op de site van Wilanow paleis.

Warszawa Wilanów, Poland

Reizen naar de kerstmarkt Warschau

Wil je de kerstmarkt Warschau bezoeken? Met de auto is het is het vanuit Utrecht een kleine 1.200 kilometer rijden. Ga je liever met de trein? NS International biedt reizen aan vanuit Nederland. In 12 uur reis je naar de Poolse hoofdstad. Of vlieg vanaf Eindhoven in 2 uur naar Warschau.

Overnachten in Warschau

Warschau telt een uitgebreid aantal hotels en appartementen in de stad. Het uitgebreidste aanbod vind je op Trivago.

Zelf worden wij erg blij van het Hotel Metropol, een voordelig 3 sterren hotel in het centrum. Van de buitenkant heeft het een typische saaie communistische uitstraling, van binnen is het modern ingericht.

Vanaf hier liggen alle hoogtepunten in de stad op loopafstand. Boek ook zeker een ontbijt erbij, wat goed is. Het hotel is echt een leuke verrassing.

Andere activiteiten in Warschau