De kerstmarkt Zagreb is een van de leukste kerstmarkten van Europa. Hoe leuk? In 2016, 2017 en 2018 werd Advent Zagreb, zoals de markt genoemd wordt, verkozen tot de beste kerstmarkt van het jaar. En dat is ook niet heel gek. Het hele centrum van de stad is een grote gezellige boel.

De website European Best Destinations houdt elk jaar een verkiezing welke kerstmarkt zich de beste van Europa mag noemen. En elk jaar gooit kerstmarkt Zagreb hoge ogen. De hoofdstad van Kroatië verandert eind november en in de hele maand december in een zee van lichtjes. Elke boom en struik in het centrum van de stad lijkt te zijn verlicht.

Kerstmarkt Zagreb Zrinjevac park
Het Zrinjevac park is helemaal verlicht met lampjes, net als de rest van de stad (foto: A. Kolašević )

In het centrum van Zagreb vind je verschillende pleinen. Elk plein heeft zijn eigen kerstmarkt. Daarnaast zijn er straten en passages die helemaal in kerstsfeer worden omgetoverd. Maar ook de parken rond het hart van de stad veranderen in sprookjesachtige plekken.

Kerstmarkt Zagreb ijsbaan
Op het Tomislav plein ligt een grote ijsbaan (foto: J. Duval)

Schaatsen op het Tomislav plein

Ten noorden van het hoofdstation ligt het Tomislav plein. Op dit plein wordt jaarlijks een enorme ijsbaan aangelegd. Niet alleen een standaard rechthoekige baan, maar je kunt hier ook rondjes schaatsen langs de fontein. Het is een van de grootste tijdelijke ijsbanen in Zuidoost-Europa. De romantiek druipt er vanaf wanneer de duisternis invalt. De baan is, net als de omgeving, prachtig verlicht.

Van het Tomislav plein kom je in het Strossmayer park. Op het podium spelen DJ’s en daar omheen zijn er spelletjes voor kinderen. Als je van daaruit de lichtjes volgt, kom je in het volgende park, het Zrinjavec park. Dit is de plek waar kerstmarkt Zagreb ooit begon. Hier vind je kraampjes met eten en drinken en in de muziekkoepel zijn optredens.   

Het betoverende Ban Josip Jelacic Plein

De volgende stop is het Europa plein. Op dit knusse pleintje is het vooral eten en drinken. Probeer zeker eens štrukle. Dit is een warm gebakje met verse kaas, een typisch Kroatisch gerecht. De tocht gaat door naar de Kathedraal van Zagreb, waar buiten het kerstverhaal wordt gespeeld.

De meest betoverende plek is het Ban Josip Jelacic Plein. Verschillende kraampjes staan er in het Winter Magic bos. Tussen de prachtig versierde bomen drink je een heerlijk glas glühwein of neem je iets lekkers te eten. Op het podium worden dagelijks muziekoptredens gegeven.

Het Ban Josip Jelacic Plein is in december wonderschoon (foto: M. Vrdoljak)

Verrassende Grič Tunnel

Een verrassende plek is de Grič Tunnel. Dit is een onderdeel van het mysterieuze tunnelnetwerk onder de stad. In deze fantastisch versierde tunnel worden onder meer kerstliederen gezongen. De akoestiek is er geweldig. Maar als je niet van kleine ruimtes houdt, kan het hier nogal benauwd voelen.

Vanuit de Grič Tunnel loop je door naar de Strossmayer Promenade. Onderweg krijg je prachtige uitzichten over de stad. Hier weer live muziek, glühwein, worsten en typische kerstcadeautjes. Volgens Visit Zagreb is het dé plek voor onvergetelijke kerstmomenten.

Advent Zagreb in de tunnenl
Zelfs in de smalle Grič Tunnel wordt kerst gevierd (foto: M. Gašparović)

Kerstmarkt Zagreb: traditionele hoek

Via Tkalciceva straat, in de uitgaansbuurt van Zagreb, gaat het door naar de Gajeva en Bogovićeva straat. Dit voelt meer als een Duitse kerstmarkt. Kerstpresentjes als houtsnijwerk en kaarsen staan hier in stalletjes naast etenstentjes en kraampjes met snoepgoed.

De laatste stop is de Zusters Baković Passage. Dit voelt als een stap terug in de tijd. Hier wordt kerst gevierd zoals het ooit werd gevierd in Kroatië.

Overnachten in Zagreb

Trivago heeft de beste aanbiedingen voor hotels en appartementen in Zagreb voor jou op een rij gezet.

Booking.com

Activiteiten en tours in Zagreb