De Praagse Burcht is een van de grootste paleizencomplexen ter wereld. Een verzameling aan verschillende paleizen, kerken, binnenplaatsen en de verblijfplek van de president van Tsjechië. Een plek die je moet bekijken als je op stedentrip in Praag bent.
Vanaf de oever van de Moldau, in de wijk Mala Strana, kijkt de Praagse Burcht majestueus over Praag uit. Wanneer je op de Karelsbrug staat, ziet het gebouw er imposant uit, maar een gevoel van een paleis krijg je er niet direct bij. Wat opvalt zijn de torens van de grote Sint Vituskathedraal, die boven het bouwwerk uitsteken.
Daar omheen zijn het verschillende gebouwen die door de eeuwen aan elkaar vast zijn gebouwd. Indrukwekkend al die raampjes, maar spannend? Dat niet echt. Daarvoor zul je naar binnen moeten, waar je wordt getrakteerd op een en al pracht en praal.
Lees ook: Zo werkt het openbaar vervoer in Praag
Wisseling van de wacht
De weg naar de Praagse Burcht is prachtig. Vanaf de Karelsbrug gaat het via de oude koningsweg vrij stijl omhoog. Wanneer je een hoek om gaat, sta je ineens voor de hekken van het paleis. Hier krijg je het gevoel hoe belangrijk dit gebouw is.
Voor de ingang staan enkele soldaten in hun mooiste outfit. Ieder uur van de dag wordt de wacht afgelost. Maar het hoogtepunt is om 12 uur ’s middags. Terwijl trommels klinken en trompetten schallen, komt er een nieuw peloton soldaten aangemarcheerd, die op ceremoniële wijze de wacht overneemt.
Korte geschiedenis van de Praagse Burcht
De geschiedenis van de Praagse Burcht gaat terug naar het jaar 870, als de kerk van de maagd Maria wordt gebouwd in opdracht van Prins Borivoj I. Daar omheen wordt een verstevigde muur gebouwd. In de eeuwen erna volgen de Sint Joris Basiliek en de Sint Vitus Basiliek. Pas in de 12e eeuw wordt een eerste paleis gebouwd.
Door de eeuwen heen is het daarna vaak aangepast, aangevallen en herbouwd. Het paleis werd groter en groter. De laatste grote verbouwing stamt uit de periode tussen 1918 en 1936, als de president van de nieuwe Tsjechoslowaakse republiek vanuit hier gaat regeren.
In de burcht liggen de Tsjechische kroonjuwelen opgeslagen, waaronder de Wenceslaskroon. Mocht je de kans krijgen om deze kroon te bekijken, hij wordt slechts een keer per tien jaar getoond aan het publiek.
Leestip: Verwen jezelf tijdens een food tour in Praag
Hoogtepunten in de Praagse Burcht
De Praagse burcht is door de eeuwen heen een verzameling aan paleizen geworden, met daartussen binnenpleinen, tuinen en kerken. De totale oppervlakte is zo’n 70.000 vierkante meter, wat neerkomt op zo’n 10 voetbalvelden bij elkaar! Deze plekken verdienen een bezoek:
Koninklijk paleis
Aan de rand van de burcht, met uitzicht over de Moldau, ligt het oude koninklijke paleis. In de 12e eeuw is het prins Soběslav die het paleis laat bouwen. In de eeuwen erna wordt het verder uitgebouwd. Uniek is de enorme ridderszaal, de Vladislavzaal.
Deze zaal is maar liefst 62 meter lang, 16 meter breed en 13 meter hoog. Een uniek bouwwerk in de 15e eeuw. Een speciale trap zorgde ervoor dat ridders per paard naar boven konden voor hun ridderspelen. Tegenwoordig wordt in deze ruimte nog altijd de nieuwe Tsjechische president ingewijd.
Andere bezienswaardigheden in het oude koninklijke paleis zijn het paleis van keizer Karel IV en de troonzaal van hertog Soběslav II. In de ruimtes zijn exposities over de geschiedenis van de burcht.
Sint Vituskathedraal
In het hart van de Praagse Burcht staat de Sint Vituskathedraal. 124 meter aan pracht en praal. In het jaar 926 wordt de eerste versie gebouwd. Ruim 400 jaar later, in 1344, geeft keizer Karel IV de opdracht tot de bouw van de grootste kathedraal ter wereld.
Wat opvalt aan de kathedraal zijn de verschillende stijlen: gotish, laatgotisch, Weens classisme en barok. Dat heeft er alles mee te maken dat de bouwers tot 1929 bezig zijn geweest om de kerk af te bouwen.
De torens, glas-in-loodramen, beelden van heiligen en het mozaïek boven de ingang, deze kerk straalt. Binnen wordt je overdondert door de grote en het prachtige licht. In het midden van de kerk liggen de overblijfselen van de heilige Vitus. Daarnaast ligt koning Wenceslaus in een aparte kapel begraven.
Kroonjuwelen
In de kerk is een speciale Wenceslaskapel. Deze ruimte is prachtig beschilderd met muurschilderingen die het lijden van Christus tonen en het leven van Wenceslas. Hierbij zijn ook vele half edelstenen gebruikt.
In een aparte ruimte bevinden zich de Tsjechische kroonjuwelen. Eens in de tien jaar worden die getoond. Van deze ruimte hebben zeven mensen een sleutel. Om hem te openen moeten zij alle zeven naar Praag komen.
Sint Jorisbasiliek
Qua pracht en praal kan hij niet wedijveren van de Sint Vituskathedraal, maar de Sint Jorisbasiliek bestaat al langer. In het jaar 920 laat Vratislav I de kerk bouwen en daarmee de oudste kerk binnen de muren van de Praagse Burcht.
Helaas heeft de kerk niet meer het uiterlijk zoals in de beginjaren. In de 12e eeuw wordt hij herbouwd in Romaanse stijl, in de 17e eeuw krijgt hij een barokke gevel.
In de sober ingerichte Sint Jorisbasiliek liggen de resten van de Přemysliden-familie. Hieruit kwamen tussen 9e en begin 14e eeuw de hertogen en koningen van Bohemen. Onder meer Ludmila van Bohemen, de oma van bekende Boheemse koning Wenceslaus I, ligt hier begraven.
Naast de koninklijke resten liggen er ook relieken van verschillende heiligen.
Martelwerktuigen in de Daliborka toren
Van buiten niet heel bijzonder, van binnen des te meer. De Daliborka toren, gebouwd in de 15e eeuw, deed jarenlang dienst als gevangenis. Tegenwoordig kun je er martelwerktuigen vinden die in de middeleeuwen werden gebruikt om iemand tot een bekentenis te dwingen.
Boeien, nekklemmen, kooien, pijntafels en de vergeetput. De toren geeft een luguber beeld van hoe er in de middeleeuwen niet te zachtzinnig met verdachten werd omgegaan.
Schwarzenbergpaleis
Met zijn unieke buitenkant kan het Schwarzenbergpaleis je niet ontgaan. De buitenmuren zijn schitterend bewerkt. Overal lijkt het gebouw te bewegen. Binnen zijn de plafonds in de 16e eeuw beschilderd met werken uit de Griekse mythologie, die nog goed zichtbaar zijn.
Het Schwarzenbergpaleis is onderdeel van de Nationale Galerie. Er wordt onder meer renaissance- en barokkunst getoond. Boven is een expositie over oorlogsvoeren door de eeuwen heen te zien van het Instituut voor Militaire Geschiedenis.
Sternbergpaleis
Nog zo’n prachtig paleis binnen de muren van de Praagse Burcht: het Sternbergpaleis. Graaf Wenzel Adalbert van Sternberg gaf aan het eind van de 17e eeuw opdracht dit bouwwerk te bouwen. Tegenwoordig is het een museum en onderdeel van de Nationale Galerie in Praag.
In het Sternbergpaleis hangen kunstwerken van onder meer Rembrandt, Rubens en El Greco.
Lobkowiczpaleis
Hou je van kunst, dan moet je ook zeker het Lobkowiczpaleis bezoeken. Het gebouw is rond 1550 gebouwd en is nog altijd in handen van de familie Lokowicz. Binnen is de uitgebreide kunstcollecite van de familie te bewonderen.
Een van de topwerken is het schilderij De Hooitijd van Pieter Bruegel de Oude. Ook zijn er werken van onder meer Rubens, Canaletto en Diego Velazquez. Daarnaast stelt de familie Boheems porselein, Delfts aardewerk en harnassen en wapens uit de middeleeuwen tentoon.
Omdat het Lobkowiczpaleis privébezit is, moet je hiervoor apart een ticket kopen.
Gouden Straatje
Het Gouden Straatje is de beroemdste straat van Praag. Kleine vrolijk geschilderde huisjes, gebouwd tegen de muren van de burcht. De kinderkopjes in de straat maken het middeleeuwse beeld helemaal compleet.
In de 16e eeuw worden de 11 huisjes gebouwd als onderkomen voor de paleiswachten. Later werden dit bedienden. Waarom het het Gouden Straatje wordt genoemd, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk waren de bedienden goudsmeden. Andere verhalen zeggen dat keizer Rudolf II hier verschillende alchemisten onderbracht. Zij moesten een manier ontdekken om van metaal goud te maken.
De beroemdste bewoner van de straat was schrijver Franz Kafka. Zijn woning is tegenwoordig een klein museum. In de andere huisjes zijn tegenwoordig souvenirwinkels en horeca ondergebracht.
Paleistuinen bij de Praagse Burcht
Babylon had zijn hangende tuin, Praag heeft zijn paleistuinen. Een complex bestaande uit verschillende terrassen met verschillende tuinen die in elkaar overlopen. Ze bieden een schitterend uitzicht over de stad en zijn gratis te bezoeken.
De tuinen behoren tot het Ledebour, Palffy, Kolowrat en Fürstenberk paleis. Je kunt ze bezoeken via een ingang aan de Valdstejnska straat.
Entree Praagse Burcht
Ga je de Praagse Burcht bezoeken, dan ben je uren zoet. Een ticket koop je bij de ingang en kost 16 euro. Wil je de rij ontwijken? Koop jouw tickets vooraf. Is 16 euro voor jou veel geld? Koop dan een Praag Visitors Pass. Hiermee heb je gratis toegang tot tientallen bezienswaardigheden, korting op vele andere hoogtepunten en gratis openbaar vervoer. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Openingstijden Praagse Burcht
De Praagse Burcht is dagelijks te bezoeken. Van 1 april tot en met 31 oktober zijn het complex en de tuinen geopend van 05.00 uur tot middernacht. In de rest van het jaar opent het om 06.00 uur en sluit het om 22.00 uur.
De gebouwen in de burcht zijn van 1 april tot en met 31 oktober geopend van 09.00 tot 18.00 uur. IN de herfst en winter openden de gebouwen om 09.00 uur en sluiten om 16.00 uur.
Reizen naar Praag
Ga je op stedentrip naar Praag? Natuurlijk kun je zelf met de auto gaan. Vanuit Utrecht is dat ruim 850 kilometer rijden. Wil je meer comfort en groen reizen? Met NS Highspeed reis je per trein 10 en een half uur vanuit Amsterdam naar de hoofdstad van Tsjechië. Wil je snel reizen? Vlieg met Transavia vanaf 29 euro naar Praag.
Praag bulkt van de hotels en appartementen. Vind het uitgebreidste aanbod hotels via onze site.
Hotels in Praag
Met de trein naar Praag vanaf 38 euro
Ontdek de voordeligste vliegtickets naar Praag
Meer tips voor een stedentrip Praag: