Ruim 40 jaar zuchtte Tsjechië onder het juk van de Sovjet-Unie. In het Communisme Museum Praag  ontdek je hoe de Tsjechen, of eigenlijk de Tsjechoslowaken, destijds leefden. Borstbeelden van Lenin, Sovjet realistische kunst, maar ook propaganda affiches, uniformen, de inrichting van winkels in die tijd, de Praagse Lente en ook de Fluwelen revolutie. Het is een van de leukste bezienswaardigheden in Praag.

De oude en de nieuwe wereld zitten er pal naast elkaar bij winkelcentrum Palladium. Het Communisme Museum Praag vind je tussen het luxueuze Mariott Hotel en een Sushi bar, terwijl ook een casino in de V Celnici straat aanwezig is. Als Lenin dit zou weten, zou hij zich omdraaien in zijn graf.

Communisme Museum Praag entree
Karl Marx verwelkomt je bij de ingang van het museum (foto: Flickr.com/Staffan Cederborg)

Het museum is als een geschiedenisles, maar dan gegeven door een geweldige geschiedenisleraar die fantastisch kan vertellen. Het verhaal begint in 1918, wanneer het land Tsjechoslowakije ontstaat. Via de het Verdrag van München, waar de geallieerden delen van het land aan de Nazi’s geven, gaat het via de Tweede Wereldoorlog naar het jaar 1948. Dan neemt de Sovjet Unie de macht over in het land en maakt Tsjechoslowakije communistisch.

In het Communisme Museum Praag zijn 3 thema’s over het communisme te zien: de droom, de werkelijkheid en de nachtmerrie. Ontdek hoe de Tsjechen leefden, hoe het leven was op school, welke rol sport in nam en hoe het ging met vakantie in die tijd. Het museum hangt vol met propaganda, Sovjet realistische kunst, er hangt kleding van toen en er staan bijvoorbeeld bromfietsen.

Er is een schoollokaal, een kinderkamer en natuurlijk een levensgroot standbeeld van Lenin. Daarnaast is er aandacht voor lege winkelschappen, werkkampen waar gevangenen uranium winnen en de geheime politie. Voel het voelt om ondervraagd te worden terwijl er een felle lamp op je gericht staat.

Praagse Lente

Natuurlijk staat ook het jaar 1968 centraal. In het communistische Tsjechoslowakije breekt een revolutie uit. De regering laat de teugels vieren en de inwoners krijgen meer vrijheid. De Praagse Lente is aangebroken. Maar lang kunnen de inwoners er niet van genieten. De Sovjet Unie stuurt het Rode Leger, dat de opstand genadeloos neerslaat.

Bloedbruiloft in Praag

De Duitse schrijver Heinz Konsalik schreef een schitterend boek over de Praagse Lente: Bloedbruiloft in Praag. Een roman over studenten die strijden voor meer vrijheid. Een verhaal over vertrouwen, verraad en liefde. Konsalik weet perfect de sfeer te omschrijven die er destijds in Praag en de rest van het land hing. Aanrader!

Openingstijden Communisme Museum Praag

Dagelijks is het museum over het leven in communistische Tsjechoslowakije geopend van 09.00 tot 20.00 uur. Het museum is gevestigd aan de V Celnici 1031/4. Een ticket kost 14,97 euro.

Heb je het Communisme Museum Praag bekeken? Hier vind je nog veel meer bezienswaardigheden in Praag. Wil je eens lekker ontspannen? Bezoek eens de Bierspa Praag.

Boek jouw ticket

Geen rijen, direct doorlopen. Bestel nu jouw ticket direct hier online. Je ontvangt het ticket op je smartphone, die je kunt tonen bij de ingang.

Overnachten in Praag

Zoek je een voordelig hotel in Praag? Vind de beste aanbiedingen en het grootste aanbod op Trivago. Voor een ruim aanbod aan appartementen kijk je op Expedia.

Ga je op kampeervakantie naar Praag? Rond de stad zijn verschillende uitstekende campings te vinden, zoals camping Oase Praha, camping Sokol Praha en camping Drusus. Wij hebben de 10 beste campings in Tsjechië voor je op een rij gezet.