721 meter lang is hij, de Sky Bridge 721, en hij hangt in Dolní Morava. Tsjechië heeft vanaf mei 2022 de langste hangbrug ter wereld. Vanaf de brug wordt je op schitterende uitzichten getrakteerd. En is dit te spannend? Ga eens rodelen, bewandel het boomkroonpad of ga klimmen in het Adrenaline Park.

De nieuwe Sky Bridge 721 verbindt twee bergruggen met elkaar en overspant de schitterende groene Mlýnické-vallei in het noorden van Oost-Bohemen, op de grens met Polen. De brug is ruim 200 meter langer dan de vorige langste hangbrug ter wereld in het Portugese Arouca-gebied, die 516 meter lang is. Voel de wind om je oren waaien, kijk naar beneden en voel de kriebels in je buik.

De langste hangbrug ter wereld begint op een hoogte van 1.125 meter. Via de Sněžník-kabelbaan wordt je naar de top van de berg gebracht, naar het begin van de Sky Bridge. In ongeveer een kwartier tijd loop je naar de overkant van de vallei, terwijl je 95 meter boven de grond staat. Vergeet onderweg niet te genieten van het betoverende uitzicht over het landschap.

Je kunt de brug van slechts een kant bewandelen, vanaf het bovenste station van de Sněžník stoeltjeslift. Via de educatieve route The Bridge of Time loop je in anderhalf uur een rondje. Een ticket voor de Sky Bridge 721 kost 14 euro.

Boek je ticket hier.

Al jaren vechten verschillend regio’s in de wereld om de titel langste hangbrug ter wereld. En elke keer blijkt dat een hangbrug nog best een stukje langer kunnen. Nu is het de Sky Bridge 721 in Dolní Morava, daarvoor was het de hangbrug in het Nationaal Park Arouca in Portugal.

Op de derde plek van langste hangbruggen staat de Charles Kuonen-brug. Deze brug ligt in de Zwitserse Alpen bij Randa. Iets dichterbij huis vind je in de Harz de 483 meter lange Titan RT hangbrug.

Dolní Morava is meer dan een hangbrug

Het dorpje Dolní Morava ligt aan de voet de van de berg Králický Sněžník, tussen het Adelaarsgebergte en het Jeseník gebergte. In de winter is het een van de modernste skigebieden in Tsjechië, in de zomer kun je hier prachtig wandelen en fietsen.

Na het oversteken van de vallei via de Sky Bridge kun je de lokale natuur en geschiedenis ontdekken op het educatieve natuurpad The Bridge of Time. Onderweg wordt je via panelen verteld over onderwerpen zoals milieubescherming, de geschiedenis en het levensverhaal van een familie uit Dolní Morava tegen de achtergrond van gebeurtenissen die de republiek heeft meegemaakt van 1935 tot nu.

Sky Bridge in de winter
Ook in de winter is de Sky Bridge geweldig om over te steken

Boomkroonpand Sky Walk

Naast de Sky Bridge, de langste hangbrug ter wereld en het educatief wandelpad, heeft Dolní Morava veel meer te bieden. Voor het perfecte uitzicht over het Králický Sněžník-massief en de vallei van de rivier de Morava, beklim je het boomkroonpad Sky Walk.

Op een van de bergruggen is een 55 meter hoge uitkijktoren gebouwd. Hiermee stijg je boven de boomtoppen uit. Zeker in de ochtend maak je de kans op de mooiste uitzichten, wanneer de mist zich nog in het dal bevindt. Maar ook als de mist is opgetrokken, zul je betoverd raken door het schitterende uitzicht.

Boomkroonpad Dolni Morava
Via het boomkroonpad stijg je ver uit boven de boomtoppen

Is een wandeling naar boven niet spectaculair genoeg? Ga op 25 meter eens liggen op een hangnet of klim door de klautertunnel. En als beloning voor de beklimming kun je met een 100 meter lange glijbaan weer naar beneden. Overigens is het Boomkroonpad ook voor kinderwagens en rolstoelen toegankelijk.

Rodelen in Dolní Morava

Heb je zin in nog een adrenalinekick? Probeer dan de alpine coaster Mamutí Horská Dráha op de berg uit. Dit is een rodelbaan als een soort van achtbaan, waarbij je in je rodelslee zelf de snelheid bepaalt. De alpine coaster is met een lengte van 3.010 meter lengte de langste van Tsjechië en de op een na langste ter wereld.

Daal met hoge snelheid af van de berg, alleen of met zijn tweeën. Suis door de bochten en rutsch door het bos. Onderweg daal je ruim 360 meter. Dit is spektakel van de bovenste plank. Is een tocht van ruim 3 kilometer jou te lang? Er is ook een tweede rodelbaan, de Bobová Dráha die ruim 1.100 meter lang is.

Klimmen in het Adrenaline Park

Als je van klimmen houdt, dan moet je ook zeker het Adrenaline Park bezoeken. Klim over de touwpaden tussen de bomen of de beklim de enorme 14 meter hoge klimtoren. Suis via kabelbanen weer naar beneden of probeer de enorme schommel, waarbij je 13 meter de lucht in wordt geslingerd!

Heb je ooit eens een vrije val willen ervaren? Dat kan ook. Spring van de toren, wordt onderweg afgeremd in je tuigje en land zacht op een kussen op de grond.

Op vakantie naar Dolní Morava

Ga je op vakantie naar Dolní Morava? Het plaatsje ligt op ruim 1.000 kilometer afstand van Utrecht in een prachtige omgeving. Als wintersportplaats heeft het verschillende hotels en appartementen te bieden.

Camping

Niet ver van Dolní Morava ligt Autocamping Zamberk. Een leuke en zeer nette camping met een waterpark. Hier gaan de kinderen zich uitstekend vermaken en kun jij van de rust genieten van een kampeervakantie.

Vakantiehuisjes

Verblijf je graag in een vakantiehuisje? Ontdek op Interhome de leukste  vakantiehuisjes in het Adelaarsgebergte en vakantiehuisjes in het Jeseniky gebergte, vlakbij Dolní Morava.

Zoek je een vakantiehuisje bij Dolní Morava, midden in de natuur? Natuurhuisje.nl biedt een voormalig Duits jachthuis aan midden in de bossen. Hier heb je geen last van buren, hooguit van fluitende vogels. De woning, die geschikt is voor 10 personen, is modern ingericht en van alle gemakken voorzien.