Denk je aan Kotor, dan denk je al snel aan de Baai van Kotor. Dit is het zuidelijkste fjord van Europa. Alle foto’s hiervan op internet zijn indrukwekkend. Een heel goede reden om zelf die kant op te gaan. Kun je zelf die mooie foto’s maken? En is Kotor verder ook een mooie stad? Wij kunnen maar een ding concluderen: Kotor is super indrukwekkend.
We maken een 11-daagse rondreis door Montegro. Na de schitterende nationale parken Durmitor en Biogradska Gora in het binnenland, verhuizen we naar de kust. Onze uitvalsbasis is Budva, waar je de meeste hotels van Montenegro vindt. Een half uurtje verderop ligt het beloofde paradijs, Kotor.
Wanneer we de file hebben verslagen komen we aan bij de baai. Ja, dit lijkt zeker op de foto’s! Een stad aan de rand van een watertong, omringd door indrukwekkende honderden meters hoge bergen. Dit is veelbelovend. We parkeren de auto iets verder van het centrum op een parkeerplaats aan de Njegoseva.
Historische binnenstad van Kotor
Budva heeft een mooie historische binnenstad, het middeleeuwse centrum van Kotor is echter de overtreffende trap. Een metersdikke stadsmuur heeft eeuwenlang voorkomen dat er indringers konden binnenkomen. Als we de Zeepoort hebben gevonden, de belangrijkste toegangspoort van de stad, gaan we naar binnen.
Direct komen we uit op het Trg od Oruzja, het centrale plein. Aan de ene zijde van het plein allemaal terrasjes, aan de andere kant van het plein de beroemde klokkentoren. Moet je een kaart hebben om het historische centrum te ontdekken? Helemaal niet! Ga struinen, want verdwalen doe je hier niet. Daar is de ommuurde binnenstad te klein voor.
Wanneer je het plein verlaat kom je in de smalle geplaveide straatjes. Om je heen alleen maar historische panden. Vrijwel overal loop je in de schaduw, de zon weet de smalle straatjes amper te bereiken. En dat is helemaal niet vervelend op hete zomerse dagen.
Korte geschiedenis van Kotor
Door zijn beschermde strategische ligging aan een baai, is Kotor al eeuwenlang een belangrijke stad. Dat geschiedenis gaat terug tot aan de Romeinse tijd. Maar de belangrijkste periode voor de stad is de late middeleeuwen.
In de 15e eeuw wordt Kotor onderdeel van het Venetiaanse Rijk. Op gebied van handel worden er gouden eeuwen beleefd. Onder de Venetianen worden er stadsmuren gebouwd, verschijnen er prachtige gebouwen als het Pima paleis en het Drago paleis en wordt de Sint-Tryphonkathedraal uitgebouwd tot een kathedraal met statuur.
De Venetiaanse invloed duurt tot in de 18e eeuw, maar is nog altijd zichtbaar in de architectuur. Vanwege die historische en culturele waarde wordt de binnenstad in 1979 opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst.
Ruïnes, kerken en pleintjes
Vanaf het Trg od Oruzja wandelen we naar het noorden, naar de Kampana toren. We passeren het ruïnes van het Nicolaas klooster en de stadsmuren. We komen langs kerkjes en pleintjes, her en der liggen katten te luieren.
De ladder van Kotor, een wandelroute de berg op, laten we even achterwege. Met temperaturen van 37 graden is dit iets te veel van het goede. We stoppen even bij de Gurdic poort en gaan naar binnen in het kattenmuseum. Om uiteindelijk weer terug te komen op het centrale plein.
Bezienswaardigheden in Kotor
Een paar uur struinen door het historische centrum is geen enkele probleem. Je gaat ervan genieten. Maar wil je wat meer over de geschiedenis van Kotor ontdekken en meer van de stad zien? Dit zijn de interessantste bezienswaardigheden:
1. Piazza of Arms (Trg od Oružja) en de binnenstad
De absolute parel van de historische binnenstad is het Piazza of Arms, het grootste plein. Het wordt omringd door historische gebouwen zoals het oude stadhuis en het beroemde klokkentorentje. Hier vind je talloze restaurantjes en terrasjes om even lekker te zitten, terwijl je je in de middeleeuwen waant.
Het Piazza of Arms is het startpunt om de prachtige binnenstad te ontdekken.
2. Stadsmuren en Fort van San Giovanni
Boven de historische stad bevindt zich het fort van Kotor, het Fort van San Giovanni. Wanneer je de stadsmuren volgt, kom je bij een kleine poort die je leidt naar de Ladder van Kotor. Een wandeling van 2,4 kilometer omhoog, richting het fort.
2,4 kilometer klinkt als een eitje. Nou, niet in de zomer. Het is één lange trap omhoog. De klim van meer dan 1.300 treden wordt beloond met een adembenemend panoramisch uitzicht over de stad en de baai van Kotor.
3. Sint-Tryphonkathedraal (Katedrala Svetog Tripuna)
De Sint-Tryphonkathedraal werd gebouwd in 1166, mar pas onder de Venetianen kreeg het de huidige vorm. Opvallend zijn de indrukwekkende dubbele torens aan de voorkant. Mar om echt betoverd te worden, moet je naar binnen.
In de kathedraal vind je namelijk historische fresco’s en het houtsnijwerk van het altaar is ronduit geweldig. Daarnaast is er een kleine museum met religieuze kunst en relikwieën. Vanaf het balkon van de kerk kijk je over de oude binnenstad uit.
4. Maritiem Museum
Eeuwenlang was Kotor een belangrijke havenplaats binnen het Venetiaanse Rijk. Die rijke zeevaart- en handelsgeschiedenis komt tot leven in het Maritiem museum in de stad. Oude kaarten, wapens, scheepsmodellen, historische kleding geven je een blik in het verleden.
Een bezoek aan het museum, dat is gevestigd in een oud paleis, is een aanrader.
5. Kattenmuseum
Wandel je door Kotor, dan zullen je de vele katten opvallen. En misschien nog opvallender, ze zien er allemaal goed uit. Dat is mede te danken aan het Kattenmuseum, dat de inkomsten gebruikt om de katten in de stad te voeren.
Het museum bestaat uit twee ruimtes waarbij de muren volhangen van allemaal kattenplaatjes. Van oude foto’s van vrouwen met katten tot kattenpostzegels en van kattenmedailles tot schilderijen waarbij katten als mensen zijn afgebeeld.
Een bezoekje aan het kleine museum is leuk voor kattenliefhebbers en voor de prijs hoef je het niet te laten. De entree is 1 euro.
De mooiste uitzichten over Kotor
Heb je de historische Venetiaanse binnenstad van Kotor bewonderd? Dan moet je echt de bergen in. Natuurlijk kun je de ladder van Kotor beklimmen, die je naar een oud fort brengen, maar wij pakken de auto.
We volgen een klein stukje van de baai en rijden vervolgens de bergen in. We slingeren omhoog en krijgen een steeds beter zicht op de baai en de stad. Wanneer er een tegenliggen aankomt, is het even passen en meten. De weggetjes zijn hier nogal smal. Maar het past.
Serpentine van Kotor
De weg wordt ook wel de Serpentine van Kotor genoemd. Een toepasselijker naam had het niet kunnen krijgen. Wat een slingerweg! Regelmatig zijn er plekken langs de kant van de weg waar je kunt stoppen voor een blik op de stad.
Activiteiten en dagtrips vanuit Kotor
Wil je de stad vanaf het water eens bekijken? Of ben je heel nieuwsgierig naar de Blauwe Grot of wil je een uitstapje maken naar het Nationaal Park Lovcen? Dit zijn de beste tips
1. Kotor vanaf het water
Kotor kun je vanuit de bergen bekijken en natuurlijk kun je de oude stad bezoeken. Maar misschien wel de spectaculairste manier is om de stad te bekijken vanaf het water in een speedboot.
Niet alleen word je getrakteerd op een mooi uitzicht op de stad, je ontdekt ook de prachtige baai. Denk bijvoorbeeld aan de oude stad Perast en de Onze-Lieve-Vrouw van de Rotskerk.
2. Blauwe grot
Even iets anders dan stad? Vaar met een speedboot naar de spectaculaire Blauwe grot en ga hier zwemmen in dit super heldere water. Ook is er een bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouw van de Rotskerk.
3. Nationaal Park Lovcen en het Skadarmeer
Aan de rand van Kotor ligt het Nationaal Park Lovcen, een rauw bergachtig gebied. Vanaf de bergen heb je een prachtig uitzicht op de baai. Onderweg volgt er een traditionele maaltijd in een dorpje, waarna je vervolgens het Meer van Skadar bezoekt, een ander nationaal park.
Ook wordt er een stop gemaakt in de stijlvolle voormalige hoofdstad Cetinje, een van de mooiste steden van het land.
Beste periode om Kotor te bezoeken
Grote kans dat je in de zomer Kotor bezoekt. Hou er rekening mee dat het erg warm kan zijn in de stad. Temperaturen boven de 35 graden zijn hier heel normaal. Ons advies? Ga in de ochtenduren. De temperatuur is dan zeer dragelijk en bijkomend voordeel is dat het dan nog iets rustiger is in de stad.
Wil je uitgebreid de stad bezoeken? Dan is het verstandiger om in het voorjaar of het najaar hier naartoe te reizen. Koud wordt het niet, de kans op regen is vrij klein.
Op vakantie naar Kotor
Kotor is een fantastische vakantieplek. De stad is prachtig, de natuur er omheen overweldigend. Bovendien vind je rondom de baai nog vele andere mooie stadjes. En wil je een rondreis maken door Montenegro? Dan mag je de stad ook zeker niet overslaan.
Groot voordeel is dat Kotor een eigen internationaal vliegveld heeft, Tivat Airport. Helaas, vanuit Nederland is het niet mogelijk om op de stad te vliegen. Dat kan wel net over de grens, vanaf Düsseldorf Airport.
Een andere mogelijkheid is om te vliegen op de hoofdstad van Montenegro, Podgorica. Dit kan rechtstreeks vanaf Dortmund Airport, een vlucht van nog 2,5 uur. Vanaf Podgorica is het ruim anderhalf uur rijden naar Kotor.
Optie nummer drie is een rechtstreekse vlucht naar het Kroatische Dubrovnik. Vanaf Rotterdam gaan er rechtstreekse vluchten.
Vind de voordeligste vliegtickets
Overnachten in Kotor
Kotor kent vele hotels en appartementen in allerlei prijsklasses. Een aanrader is het Becovic Stari Grad, midden in het oude centrum van de stad. Dit 4 sterren hotel ligt bovendien op iets meer dan 500 meter van het strand.
Complete vakantie
Wil je het jezelf makkelijk maken? Boek dan een complete vakantie bij een van de grote Nederlandse reisbureaus. Zowel De Vakantiediscounter, Prijsvrij, D-Reizen en Sunweb bieden volledig verzorgde vakanties aan naar deze parel aan de kust van Montenegro.
Dit artikel bevat affiliate links. Mocht je beslissen om iets te boeken op de website van een van onze partners, dan ontvangen wij een kleine vergoeding. Daar merk je helemaal niets van en je betaalt geen cent extra. Op deze manier kunnen wij gratis en zonder reclame-uitingen tips blijven geven over de mooiste en interessantste plekken in Oost-Europa.