Wil je Vilnius even ontvluchten? Pak de trein voor een 30 kilometer korte trip naar Trakai. Dit schitterende merengebied staat bekend vanwege het kasteel van Trakai, maar hier is nog veel meer te beleven.

Het is na Vilnius zonder meer een van de populairste toeristische plekken in Litouwen: Trakai. Op de restanten van het vernietigde kasteel Trakai is vanaf halverwege vorige eeuw een nieuw kasteel gebouwd van opvallende rode bakstenen. Klinkt idioot om te bezoeken? Zou je wel zeggen. Maar stel jezelf niet teleur, Trakai moet je zien.

Maar er is meer. Zo zijn er de restanten van nog een kasteel dat lang niet zo bekend is, is de natuur er schitterend en is het een prachtig stadje met enkele schitterende kerken. Hier kun je rustig een dag ontspannen.

Galvé Meer
Trakai is aan het Galvé Meer gelegen (Image by majonas from Pixabay)

Het grootste meer in het merengebied bij Trakai is Galve. Niet ver van de kust ligt een eilandje dat je niet kunt negeren. Je blik wordt automatisch getrokken door de rode bakstenen van het kasteel van Trakai. Via een houten bruggetje kun je er naartoe wandelen.

Niet dat het kasteel altijd rood is geweest. Zeker niet. Dat valt op als je iets dichterbij komt. De onderste laag stenen is grauw, zoals de meeste kastelen eruit zien.

Kasteel van Trakai
Het kasteel is vorige eeuw met rode bakstenen herbouwd (Image by Wolfgang Eckert from Pixabay)

De bouw van het kasteel van Trakai

Ergens in de tweede helft van de 14e eeuw wordt het gebouwd door de hertog van Trakai, prins Kęstutis. Het is de tijd dat het grootvorstendom Litouwen continu in conflict is. Het ene moment met de Duitsers, dan met de Polen en dan weer onderling.

Uiteindelijk is het kasteel pas in 1409 af. Een jaar later wordt de Duitse Orde verslagen bij de Slag om Tannenberg. Daarmee was direct het militaire belang van het fort verdwenen.

In de jaren daarna wordt het de woonplek van de grootvorst van Litouwen. Als Litouwen later onder Polen valt, wordt het de zomerpaleis voor de Poolse koningen. Ook is het enige tijd een gevangenis.

Binnenkant kasteel van Trakai
De oude overgebleven delen zijn nog altijd goed zichtbaar (Image by vietnam-lt from Pixabay)

Verloedering en herbouw van het kasteel

In de 17e eeuw, tijdens een oorlog met het grootvorstendom Moskou, raakt het kasteel zwaar beschadigd. Jarenlang staat het te verpieteren. Pas in 1935 wordt begonnen met de renovatie. Op de ruïnes van het oude kasteel wordt een nieuw kasteel gebouwd.

Ontdek het leven van de grootvorsten van Litouwen

En dat kasteel moet je zeker gaan bezoeken. Ondanks dat het in de 20e eeuw volledig is herbouwd, heb je het gevoel dat je terug de middeleeuwen in gaat. Wandel door de verschillende ruimtes en bewonder de prachtig beschilderde glas-in-loodramen, historische schilderijen, harnassen en kleiding, oude klokken, pijpen en zie hoe de grootvorsten van Litouwen leefden.

Het kasteel van Trakai is van mei tot en met september dagelijks geopend van 10.00 tot 19.00 uur. In de periode van december tot en met februari is het geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur. En in maart, april, oktober en november is het kasteel open op dinsdag van 12.00 tot 18.00 uur en van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

De entree is tussen de 6 euro voor studenten en 12 euro voor volwassenen in het hoogseizoen. Kijk hier voor meer informatie.

Varen rond het kasteel

Trakai is een merengebied en dus moet je als je hier bent eigenlijk een boottocht maken. Laat je rondvaren over het Galvé meer en krijg het kasteel vanuit alle hoeken te zien. Geniet onderweg van de groene natuur op de oevers.

Wil je zelf in actie komen? Huur dan een kano en peddel over het meer heen. Vergeet zeker niet om naar de noordoost zijde van het meer te varen, waar het Uzutrakis Paleis staat. Dit is een stijlvol herenhuis met een prachtige tuin. Binnen in het herenhuis is een museum gevestigd, dat in de zomermaanden geopend is.

Struinen door Trakai

Trakai mag met een kleine 4.500 inwoners slechts een piepklein stadje zijn, het is een en al schoonheid. Dat heeft alles te maken met de geschiedenis. Met de bouw van het kasteel ontstond er in de buurt ook een stadje. Twee jaar lang was Trakai in 1321 en 1322 de hoofdstad van het vorstendom Litouwen.

De hoofdstraat van het stadje is nog altijd een aaneenschakeling met de mooiste houten gebouwtjes. Hou je van geschiedenis? Dan kan ik je aanraden om een tour te gaan maken door de stad met een ervaren gids. Heb je tijd over? Schiet dan ook even een van die mooie kerken binnen

Houten huizen
Het oude deel van Trakai bestaat uit knusse houten huizen (foto: Pixabay/Peter Collins)

Wandel door de bossen

Heb je genoeg van Trakai? De bossen en heuvels rondom het stadje zijn prachtig. Trek er opuit voor een mooie wandeling en ontdek hoe puur de natuur hier nog is.

Overnachten

Trakai is prima in een dag te bezoeken. Daarom is het verstandig om in Vilnius te overnachten. In de gezellige hoofdstad van Letland vind je vele hotels en appartementen voor elke portemonnee. Wij kunnen het Loop Hotel Vilnius en Novotel Vilnius Center van harte aanbevelen.

Loop Hotel Vilnius ****

Niet van het centrum en slechts een kilometer van het vliegveld ligt het Loop Hotel Vilnius. Een uitstekend 4 sterren hotel in een gerenoveerd fabrieksgebouw. Niet duur!

Novotel Vilnius Center ****

In het hart van Vilnius ligt het Novotel Vilnius Center. Dit is een 4 sterren hotel waar je tegen een scherpe prijs kunt overnachten. In het restaurant kun je genieten van lokale gerechten.

Vliegen naar Litouwen

Ga je op vakantie naar Litouwen of kies je voor een stedentrip naar Vilnius. Het land is het eenvoudigste te bereiken met het vliegtuig. Vlieg vanaf 150 euro in twee uur vanaf Schiphol of kies voor een vertrek vanaf Brussel International (va. 105 euro). Ontdek de voordeligste tickets op Skyscanner of boek jouw vlucht hieronder.