Zoeken

Dit zelf bekijken?

Grieks theater in Butrint

Butrint: ‘Wow, deze plek is hartstikke mooi!’

Inhoudsopgave

Foto van Frank Andringa

Frank Andringa

In het uiterste zuiden van Albanië, op de grens met Griekenland, ligt een van de best bewaard gebleven archeologische steden van Europa: Butrint. Een plek waar de bouwwerken van Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Venetianen en Ottomanen nog zichtbaar zijn. Dat is ruim 2.000 jaar aan geschiedenis. Een plaats die bij de mooiste bezienswaardigheden van Albanië behoort.

“Ik hou eigenlijk helemaal niet van opgravingen of andere archeologische vindplaatsen”, zegt Inge Schreur. In de zomer van 2024 reist zij met haar vriend door Albanië en krijgen zij de tip om hier naartoe te gaan. “Ik twijfelde, maar we zijn toch gegaan. Wow! Deze plek is echt hartstikke mooi. Ik ben nog nooit eerder zo onder de indruk geweest van zo’n archeologische plaats als Butrint.”

Ruïnes in Butrint
Het is niet moeilijk voor te stellen hoe de bewoners van deze stad hier duizenden jaren geleden woonden

Het ontstaan van Butrint

Als je nog nooit in Albanië bent geweest, kan het toch zijn dat je Butrint wel eens van een afstandje hebt gezien. Het ligt op een steenworp afstand van het Griekse eiland Corfu en iets ten zuiden van de Albanese badplaatsen Ksamil en Sarandë.

De archeologische stad wordt omringd door het kleine Nationaal Park Butrint. Dit park bestaat uit een zoetwatermeer, bossen, bergen en moerassen. Hier leven zeldzame schildpadden, de monniksrob en de dunbekwulp.

Maar dit gaat over de stad Butrint, die vooral wordt bevolkt door hagedissen.  Eigenlijk wordt deze plek al bewoond sinds de prehistorie. Maar het zijn de Grieken die er een kolonie van maken. Volgens de verhalen gaat het om vluchtelingen uit Troje, nadat die stad is verwoest tijdens een oorlog. Dat ze kiezen voor deze plek voor een nieuw leven is logisch, de stad ligt heel strategisch. Zij ommuren Butrint, zodat ze er veilig kunnen wonen.

Uitzicht over het nationaal park Butrint
Butrint wordt omringd door meren, moerassen en bossen, die samen het nationaal park vormen

Romeinen en Byzantijnen

De Romeinen bouwen het vanaf 44 voor Christus uit tot een kolonie voor soldaten en later een belangrijke handelsstad. Daarna volgen de Byzantijnen, die er een bisschoppelijk centrum van maakten en de stadsmuur versterken.

Op het hoogtepunt is de stad zo’n 10 hectare groot en wordt het beschermd door stadsmuren. Maar de stad krijgt in de 3e eeuw te maken met een zware aardbeving en wordt daardoor grotendeels verwoest. De Byzantijnen laten het er niet bij zitten en herbouwen het.

Venetianen en Ottomanen

Na de Byzantijnen zijn het korte tijd de Venetianen die heersen over de stad, waarna de Ottomanen hier komen. Er worden forten gebouwd, maar de stad raakt verlaten. Wat overblijft is een verzameling op aan bijzondere ruïnes uit de periode Griekse en kolonie tot de late middeleeuwen. Sinds 1992 staat het daarom op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Venetiaans kasteel in Butrint
Naast Griekse, Romeinse en Byzantijnse invloeden vind je in het nationaal park bijvoorbeeld ook een Venetiaans kasteel

Belangrijkste bezienswaardigheden in Butrint

“Het is een enorm complex en heel veel is nog intact en herkenbaar”, legt Inge uit waarom deze plek haar zo aantrekt. “Bijvoorbeeld het amfitheater. Dat is echt prachtig om te zien. Net als de mozaïekvloer van het Baptisterium, de leeuwenpoort en het Griekse heiligdom Askeplieion.” Het zijn ook direct de belangrijkste bezienswaardigheden.

Theater

Het theater van Butrint is in de 3e eeuw voor Christus gebouwd door de Grieken. Zij gebruikten de heuvel van de akropolis om de tribune te bouwen. Niet alleen had je goed uitzicht op het toneel, maar ook op de prachtige omgeving.

Ooit konden er 2.500 bezoekers in het amfitheater plaats nemen. De Romeinen maken er dankbaar gebruik van, nadat de Grieken zijn verdwenen. Er worden gladiatorengevechten gehouden, maar ook politieke toespraken.

Grieks theater in Butrint
Het griekse theater is nog grotendeels intact

Baptisterium

Tegenwoordig bestaat het Baptisterium uit restanten van pilaren en een mozaïekvloer, maar ooit was dit een Byzantijns heiligdom. Hier werden mensen gedoopt. In het mozaïek zijn onder meer herten en pauwen te zien en andere christelijke symbolen. Midden in Baptisterium is een bassin waarin de doop werd gedaan.

Butrint - Baptisterium
De pilaren van het Baptisterium staan nog overeind (foto: Inge Schreur)

Leeuwenpoort

De leeuwenpoort was ooit een van de belangrijkste toegangspoorten van Butrint en maakte deel uit van de stadsmuur. Op de poort is een leeuw zichtbaar die een stoer aanvalt.  Hij wordt gebouwd in de 4e eeuw voor Christus, als de Grieken over de stad heersen.

De poort was bedoeld om vijanden buiten de stadsmuren te houden. Tegenwoordig is het een van de meest herkenbare plekken op de archeologische site. Hij is makkelijk te bereiken en te fotograferen.

Leeuwenpoort
De leeuwenpoort is vooral indrukwekkend door de tekening boven de poort

Asklepieion

Het Asklepieion is vernoemd naar Asklepios, de Griekse god van de geneeskunde en genezing. Op deze plek komen al sinds de 4e eeuw voor Christus mensen om genezen te worden. In dit heiligdom nemen zij baden voor de gezondheid. Een soort van spa avant la lettre.

Zo’n 2.500 jaar later zijn nog altijd zijn de fundamenten, muren, poorten en delen van dakes van het gebouw zichtbaar. Er zijn inscripties die vermoedelijk een verband hebben met rituelen en offers die werden gedaan.

 Het Asklepieion in Butrint
In het Asklepieion hoopten mensen genezen te worden

Meer bezienswaardigheden in Butrint

Naast het beroemde theater, het baptisterium, de leeuwenpoort en het Asklpieion is er nog veel meer te zien in Butrint. Zoals een echte Romeinse stad betaamt, was er natuurlijk badruimtes, een forum en verschillende villa’s.

Ook zijn er restanten van de torenpoort en de waterpoort en fonteinen. De muren van basiliek staan nog steeds, gebouwd in de 6e eeuw door de Byzantijnen. Het Venetiaanse kasteel in het nationaal park mag er ook zijn. In dit kasteel is tegenwoordig een archeologisch museum gevestigd.

‘Is dit nog wel Albanië?’

“Wij kwamen vanuit Gjirokastër en trokken verder naar het zuiden van Albanië”, blikt Inge terug. “Hier heb je echt het gevoel dat je op een heel andere plek bent. Is dit nog wel Albanië, vroegen wij ons af.”

Veel is er niet te doen in de omgeving van Sarandë, vindt Inge. “Er zijn hier vooral veel mooie stranden. ’s Avonds veranderen de stadjes aan zee, dan is het een drukte op de promenades en best lawaaiig. Wij vonden het daarom erg lekker om even de rust van Butrint op te zoeken.”

Dat bevalt dus heel goed. “Je kunt hier lekker rondstruinen en er is dankzij de bomen veel schaduw. Bovendien zijn er zoveel mooie uitzichtplekken. Leuk vinden wij ook de vele standjes van lokale bewoners. Die verkopen hier kettinkjes, honing en lekkers.”

Restanten van een kerk in Butrint
De restanten van wat ooit een prachtige kerk moet zijn geweest

Reizen naar Butrint

Om Albanië te ontdekken is het makkelijk om eigen vervoer te hebben. Een auto kwam je huren bij Sunny Cars. Je kunt de auto direct oppikken op het vliegveld van Tirana, het enige internationale vliegveld van het land. Groot voordeel is dat de auto standaard verzekerd is, zodat je na afloop niet wordt geconfronteerd met verrassingen.

Heb je geen eigen auto? Vanuit Sarandë vertrekken elk uur bussen naar Butrint, die tussendoor stoppen in Ksamil. In 45 minuten ben je op de plek van bestemming. Ook is het mogelijk om Butrint vanaf Corfu te bereiken. Dagelijks gaan er meerdere veerboten naar Albanië en terug.

Huur een auto bij Sunny Cars

Entreeprijs en openingstijden

Een bezoek aan Butrint is vrij prijzig. De entree tot het nationaal park is 1.000 lek, bijna 10 euro voor een volwassene. Maar deze prijs is de moeite waard, vindt Inge. “Het geld wordt gebruik om het nationaal park en Butrint te onderhouden. Dat doen ze trouwens goed, het ziet er schoon en goed onderhouden uit.”

Het nationaal park, en daarmee ook de stad, is elke dag te bezoeken. De openingstijden zijn van 8 uur ’s ochtends tot zonsondergang.

Op vakantie naar de omgeving Butrint

In Butrint zelf vind je geen hotels of appartementen. Daarvoor moet je naar Ksamil of Sarandë, twee populaire badplaatsen aan de kust. Ksamil wordt zelfs gezien als de mooiste badplaats van het land.

Een prima en goed betaalbaar hotel in Sarandë is hotel Julia. Dit 3 sterren hotel ligt 10 minuten buiten het centrum van de stad, maar vlakbij het strand. De kamers zijn modern, het ontbijtbuffet prima. Bovendien heeft het hotel een eigen zwembad.

Het 4 sterren Summer Gate Hotel in Ksamil is ook een aanrader. Dit moderne hotel ligt pal aan het strand. Het heeft nette moderne kamers en badkamers. Het personeel is er bijzonder vriendelijk en wil je altijd helpen.

Hotel Julia in Sarandë

Summer Gate Hotel in Ksamil

Vind alle hotels en appartementen

Vliegen naar Albanië

Heb je nog geen vliegticket geboekt? Dan is dit het moment. Zoals gezegd heeft Albanië een internationaal vliegveld en dit ligt bij de hoofdstad Tirana. Vrijwel dagelijks gaan er rechtstreekse vluchten van Eindhoven, Schiphol en het Duitse Weeze. Al voor enkele tientjes vlieg je heen en terug.

Ontdek de voordeligste vliegtickets naar Albanië


Dit artikel bevat affiliate links. Mocht je beslissen om iets te boeken op de website van een van onze partners, dan ontvangen wij een kleine vergoeding. Daar merk je helemaal niets van en je betaalt geen cent extra. Op deze manier kunnen wij gratis en zonder reclame-uitingen tips blijven geven over de mooiste en interessantste plekken in Oost-Europa.

Meer vakanties

Inspiratie

Zoek je een rustig plekje op het Duitse eiland Rügen? Ontdek het plaatsje Göhren, een badplaats in het prachtige landschap van de regio Mönchgut.
Ontdek mooiste plekken in en om Kühlungsborn, een van de populairste Duitse badplaatsen. Van bezienswaardigheden tot restaurants en hotels.
Zon, zee en prachtige stranden. Die vind je in Petrovac, een van de leukste badplaatsen in Montenegro. Ontdek hier waarom je hier naartoe moet!