Hoge bergen, schitterende natuur, goudgele stranden en veel cultuur. Albanië is misschien wel het meest onbekende land in Europa, maar heeft ongelofelijk veel te bieden. Wij geven je 24 redenen waarom je dit land in de Balkan absoluut moet bezoeken.

Denk je aan Albanië, dan denk je je misschien wel aan Freek de Jonge. ‘Als je weg wilt uit Tirana, neem eens voor de gein de boot. Er is leven, er is leven na de dood.’ Jarenlang had Albanië een slechte naam. Vluchtelingen namen massaal de boot naar Italië om de armoede in hun land te ontvluchten.

Dat waren de jaren ’90, de tijd dat het communisme maar net was gevallen en de economie een ramp was. Maar hoe anders is de situatie nu. De oorlogen op de Balkan gingen aan Albanië voorbij, de economie die groeide en de Albanezen hebben het tegenwoordig een stuk beter. En ondertussen komt er heel langzaam wat ontwikkeling in de toerismesector in het land.

Excursie Albanië - Lin
Smalle straatjes in het oude dorpje Lin (foto: eigen)

Mij heeft dit mysterieuze land altijd getrokken. Tijdens een vakantie in Noord-Macedonië maakte ik voor het eerst een excursie naar Albanië. Voor mij is het de bevestiging. Albanië is een fantastisch land! En dat gaan miljoenen Nederlanders ontdekken tijdens Wie is de Mol 2022, dat in dit land is opgenomen.

Albanië ligt aan de zuidzijde van de Balkan, tussen Montenegro en Griekenland in. Aan de oostzijde liggen Kosovo en Noord-Macedonië. Daarnaast heeft het in het westen een ruim 300 kilometer lange kustlijn langs de Adriatische Zee.

Het land is iets kleiner dan Nederland en er wonen 3,1 miljoen mensen. Ooit was het het eerste atheïstische land in de wereld, toen dictator Enver Hoxha religie verbood. Tegenwoordig is meer dan de helft van de inwoners islamitisch, 17 procent is christelijk.

Korte geschiedenis van Albanië

In de 12e eeuw ontstaat de Albanese staat, totdat het in 1479 wordt veroverd door het Ottomaanse Rijk. Pas in 1912 wordt het weer onafhankelijk.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt Albanië communistisch. Leider wordt Enver Hoxha, die nauwe banden heeft met Jozef Stalin. In eerste instantie gaat het goed met het land. Het analfabetisme wordt aangepakt, er is sprake van industrialisatie en de inwoners profiteren van een beter economie.

Maar Hoxha verandert in een paranoïde dictator die vreest dat de halve wereld zijn land wil aanvallen. Daarom laat hij 173.000 (!) bunkers bouwen. Van eenpersoons bunkers tot hele complexen. Die zijn nog altijd overal in het land zichtbaar.

Hoxha overlijdt in 1985. In 1991 valt het communistische regime. Sinds 2014 is Albanië kandidaat-lidstaat van de Europese Unie.

Bunker in Albanië
Het hele land staat vol met kleine en grote bunkers (foto: David Stanley/Flickr)

Waarom op vakantie naar Albanië?

Omdat het land puur is, het is er ongerept. Een vakantie naar Albanië is een beleving, een ontdekkingstocht. En er zijn maar heel weinig mensen die je voor zijn gegaan.

De natuur in het land is ongekend mooi. Het land telt vele hoge bergen. Daar tussenin liggen prachtige plaatsen met veel historie. En wil je uitrusten? Dan ga je naar de kust, naar de Albanese Riviera, waar de stranden goudgeel zijn.

Bezienswaardigheden Albanië

Welke bezienswaardigheden in Albanië moet je bekijken? Wij zetten er 24 op een rij. Van de mooiste steden tot de beste stranden en van de indrukwekkendste natuurgebieden tot de leukste culturele parels.

Steden in Albanië

De bekendste stad in Albanië is zonder twijfel de hoofdstad Tirana. Maar het land heeft nog veel mooie plekken te bieden, zoals Gjirokastër, Berat en Butrint.

1. Tirana

Tirana - Albanië

Tirana, op de een of andere manier klinkt de hoofdstad van Albanië een beetje luguber. Maar dat is het zeker niet. Het is een stad die snel moderniseert, maar tegelijkertijd zo anders is dan vele andere steden.

Waar je niet omheen kunt, en wat je ook zeker niet wilt missen, is het Skanderbegplein. Dit enorme plein is het absolute centrum van de stad. Wat je niet mag missen is het Nationaal Museum dat hier aan de rand van het plein staat. Net als het Cultuurpaleis, de Et’hem Bey moskee en de klokkentoren. Midden op het plein staat een monument voor generaal Skanderbeg, die niet was te verslaan door de Ottomanen.

Iets anders dat je in Tirana echt moet bekijken is Bunk’Art 1 en Bunk’Art 2. Nummer 1 is een atoombunker uit de jaren ’70, nummer 2 een bunker uit de jaren ’80. Tegenwoordig zijn het musea. Een andere bijzondere plek is het House of Leaves. Ontdek hier hoe de Albanese bevolking tientallen jaren is onderdrukt, bespioneerd en hoe tegenstanders zijn gemarteld. Bizar.

2. Durrës

Durrës - Albanië
Durrës is een echte mediterraanse stad

Met 175.000 inwoners is Durrës de tweede stad van Albanië. Vanaf 1914 was het 6 jaar de hoofdstad van het land. Tegenwoordig is het een belangrijke havenstad, maar ook de stranden zijn populair bij voornamelijk de eigen bevolking.

De rijke geschiedenis van Durrës is terug te zien in het Archeologisch Museum, het grootste van het land. Daarnaast zijn er Romeinse resten te vinden, zoals een oud amfitheater, het forum en thermen.  Ook het Byzantijnse kasteel in de stad is een aanrader.

3. Gjirokastër

Gjirokastër - Albanië
Historische straatjes in Gjirokastër

Ga terug in de tijd in de zuidelijke stad Gjirokastër. Dit is een van de oudste en gezelligste steden in het land. De historische binnenstad met zijn smalle straatjes staat vol oude Ottomaanse panden, die goed bewaard zijn gebleven. Sinds 2005 staat dit deel op de UNESCO Werelderfgoedlijst, samen met de historische stad Berat.

Daarnaast is Gjirokastër de geboorteplaats van de voormalige dictator Enver Hoxha. Zijn huis is tegenwoordig een etnografisch museum. In de bergen boven de stad ligt het kasteel van Gjirokastër, waarin een museum over de geschiedenis van de stad en over het leger is gevestigd.

4. Berat

Berat - Albanië
Berat is een labyrint aan smalle straatjes

De historische Ottomaanse binnenstad van Berat staat samen met die van Gjirokastër op de Werelderfgoedlijst. Het is een labyrint aan kleine straatjes.

Boven de stad bevindt zich het kasteel van Berat, de citadel. De basis hiervan werd in de vierde eeuw voor Christus gelegd door de Illyriërs. In de 13e eeuw versterkten de Byzantijnen het fort verder. Van de 42 kerken die het telde, zijn er nog 8 over.

5. Vlorë

Vlorë - Albanië
Vlorë ontwikkelt zich tot een moderne stad

Vlorë is een moderne stad aan de Adriatische Zee. Het is de tweede havenstad van het land, maar ontwikkelt zich de laatste jaren tot een echte strandbestemming.

In de moderne geschiedenis van Albanië heeft Vlorë een belangrijke rol gespeeld. In 1912 was het de eerste hoofdstad van het onafhankelijke land. Daarom staat in deze stad het Nationaal Museum van de Onafhankelijkheid, waar je ruim honderd jaar terug gaat in de tijd.

6. Elbasan

Elbasan - Albanië
De historische binnenstad van Elbasan

Elbasan is de op twee naar grootste stad van het land. In de communistische tijd was het een echte industriestad met veel vervuiling. Na de val van het communisme sloten vele fabrieken en verlieten veel inwoners de stad.

De stad wordt gezien als het centrum van de Islam in het land. Hier staat onder meer de Koningsmoskee, die eind 15e eeuw is gebouwd en de oudste moskee van Albanië is. Maar ook de Naziresha-moskee verdient een bezoek. Deze moskee uit 1599 is een cultureel monument.

Stranden van Albanië

Met ruim 300 kilometer aan kust is Albanië in potentie het nieuwe Istrië. Daarbij heeft het land een groot voordeel ten opzichte van de Kroatische kust. Albanië heeft zandstranden. Stranden die al zijn ontdekt door de locals, maar in Nederland nog vrijwel onbekend zijn.

De bekendste badplaatsen zijn Vlorë en Durrës. Helaas, het authentieke is hier wel vanaf. Met de groeiende welvaart van de Albanezen en de lokroep van het toerisme, is men hier massaal grote hotels gaan bouwen.

Dat geldt niet alleen voor deze twee plaatsen, maar voor elke stad aan zee. Iedere zomer komen hier tienduizenden Albanezen en Kosovaren naartoe voor een heerlijke vakantie. En geef ze eens ongelijk! Gelukkig zijn er ook nog zeker enkele authentieke plekjes, maar daar zul je naar moeten zoeken. Ze liggen voornamelijk verder naar het zuiden, richting de Albanese Riviera.

7. Albanese Riviera

Saranë - Albanië
Sarandë wordt gezien als de start van de Albanese Riviera

De naam is al even mooi als de stranden die er aan liggen: de Albanese Riviera. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Het is het zuidelijkste deel van de het land. De Riviera begint bij badplaats Sarandë en loopt door tot in het Nationaal Park Llogara.

Liefhebbers van stenen-, kiezel- en zandstranden komen hier helemaal aan hun trekken. Het aanbod aan mooie stranden is enorm. Omdat het verder bij Tirana vandaan ligt, is het binnenlands toerisme hier nog niet zo massaal, laat staan het buitenlandse toerisme.

Leukste badplaatsen

Zoek je leuke badplaatsen? Dan moet je zeker aan de Albanese Riviera zijn. De grootste badplaats is Sarandë. Dit voelt een beetje aan zoals we ook in Griekenland en bijvoorbeeld Kroatië gewend zijn. En ook Ksamil mag er zijn.

Ten noorden van de Albanese Riviera liggen plaatsen als Borsh, Qeparo en Himare. Plaatsen die ook zeker de moeite waard zijn. En als je verborgen strandjes zoekt, dan moet je zeker naar Qeparo toe.

Natuur in Albanië

Hou je van bergen, woeste rivieren en lekker wandelen? Dan biedt Albanië alles wat jij nodig hebt. Het land is een aaneenschakeling van bergen, met talloze toppen boven de 2.000 meter. Bovendien zijn er maar liefst 14 nationale parken.

8. Nationaal Park Butrint

Bij een nationaal park denk je al snel aan mooie natuur. Maar bij het Nationaal Park Butrint draait het om de archeologische opgraving, omzoomd door olijfbomen. Dit is een stap terug in de tijd, naar de periode dat de Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Venetianen hier achtereen actief waren.

Nationaal Park Butrint ligt in zo’n 20 kilometer ten zuiden van Sarandë, tegenover het eiland Corfu. Ooit stond hier op een heuvel een Griekse akropolis. Die is niet meer zichtbaar, het Griekse theater en andere opgravingen nog wel.

Is er dan geen natuur? Toch wel. Het Butrint Meer en de wetlands zijn zeker de moeite waard om te bekijken. Op de vele wandelpaden kun je hier heerlijk wandelen.

9. Nationaal Park Dajti

Gondels in het Nationaal Parl Dajti
Met gondels kun je naar boven

Ten oosten van Tirana ligt het Nationaal Park Dajti. Het wordt ook wel het balkon van de hoofdstad genoemd. Met een gondel kun je vanuit Tirana naar een hoogte van 1050 meter worden gebracht. Vanaf hier heb je prachtige wandelroutes door dit berggebied.

Hoogtepunten zijn het prachtige Meer van Bovilla, de prehistorische Pellumbas-grot en de watervallen van Shëngjergj. Naast bossen zijn er op de hellingen van het Dajti gebergte ook vele bloemen. Het is het leefgebied van onder meer de wolf, de bruine beer en de Europese wilde kat.

10. Nationaal park Bredhi i Hotovës-Dangelli

Hou je van natuur? Dan zit je in het Nationaal park Bredhi i Hotovës-Dangelli helemaal goed. Het park ligt in het zuiden van Albanië en is een bergachtig gebied met veel bossen en enkele bronnen. Hier leven vrijwel geen mensen, maar wel bruine beren en wolven. Het is zo ongerept, dat er weinig paden voor toeristen zijn. Wil je weten waar je kunt wandelen? Vraag het een boswachter.

11. Nationaal Park Bredhi i Drenoves

In het zuidoosten van Albanië, niet ver van de stad Kolcë vandaagn, ligt het Nationaal Park Bredhi i Drenove. Het park is vernoemd naar de zilverspar die hier groeit.

Daarnaast staat het bekend om de bijzondere rotsformaties en zijn er verschillende waterbronnen. Het maakt het Nationaal Park Bredhi i Drenove tot een geweldige plek om te kamperen, wandelen of mountainbiken.

12. Nationaal Park Shebenik-Jabllanicë

Ten noordwesten van het Meer van Ohrid ligt Nationaal Park Shebenik-Jabllanicë. Een berggebied met bergen tot 2.262 meter hoogte. Het park is een combinatie van hoge kale bergtoppen, bossen en uitgestrekte graslanden.

In de dalen leven de boeren met hun schapen en bijen. Daarnaast wordt er fruit verbouwd en wijn gemaakt.

13. Nationaal Park Divjakë-Karavasta

Nationaal Park Divjakë-Karavasta heeft de grootste lagune van Albanië en is populair onder pelikanen en flamingo’s. Het park ligt iets ten zuidwesten van Tirana aan de Adriatische kust. Naast de lagune telt het ook vele kleine eilandjes.

14. Nationaal Park Karaburun-Sazan

Kliffen en verborgen strandjes. Daaruit bestaat het Nationaal Park Karaburun-Sazan ten zuidwesten van de stad Vlorë. Maar wat we niet zien is het onderwaterparadijs. Dolfijnen en monniksrobben voelen zich enorm thuis tussen de gezonken resten van schepen, sommigen zelfs uit de Romeinse tijd. Een fantastische plek om te duiken.

15. Nationaal Park Llogara

In het verlengde van het Nationaal Park Karaburun-Sazan ligt het Nationaal Park Llogara. Geen water hier, maar bergen met daarop weiden en bossen bestaande uit dennen en sparren. In het park zijn vele wandelpaden, vanwaar je af en toe wordt getrakteerd op prachtige uitzichten op zee.

16. Nationaal Park Lurë-Mali i Dejës

Nationaal Park Lurë-Mali i Dejës is een heel puur gebied in het noordoosten van Albanië rond enkele meertjes. De bergen zijn hier tot 2.300 meter hoog. Je vindt er hoge pieken en prachtige groene dalen. Dit is net de Alpen, maar dan ongecultiveerd.

Een van de bijzondere bomen die hier groeit is de Balkanden, die met uitsterven wordt bedreigd.

17. Nationaal Park Mali i Tomorrit

Besneeuwde toppen, watervallen, riviertjes, groene weiden, maar vooral veel bergen. Die vind je in het Nationaal Park Mali i Tomorrit, ten oosten van de stad Berat.

De hoogste top in het gebied is 2.416 meter hoog en het grootste deel van het jaar besneeuwd.

18. Nationaal Park Prespa

Op de grens van Albanië, Noord-Macedonië en Griekenland ligt het Nationaal Park Prespa rondom het Prespameer. Een schitterend gebied hoog in de bergen, met in het hart daarvan het meer als eye catcher.

Sinds 2014 maakt het natuurpark deel uit van de UNESCO ’s World Network of Biosphere Reserves. Hier wonen bijna geen mensen, het gebied is jarenlang aan de natuur overgeleverd. Dat maakt het tot een plek waar wilde dieren zich helemaal thuis voelen. Naast de bruine beer en de wolf leeft hier ook de Balkan Lynx, waarvan er nog slechts enkele tientallen in leven zijn.

19. Nationaal Park Qafë-Shtamë

Wil je een mooie route met de auto rijden? Ga van Fushë-Krujë naar Burrel, dwars door het bergachtige Nationaal Park Qafë-Shtamë. Deze route is een traktatie voor diegene die geen last heeft van hoogtevrees.

Het park bestaat uit bossen, enkele meertjes, bronnen en kleine watervallen. De bekendste bron is de Kroi i Nenës Mbretëreshë, de bron van de koningen-moeder. De Albanese koninklijke familie zou vroeger dagelijks vers water uit deze bron hebben gekregen, nadat het als het beste water van Albanië werd aangemerkt.

20. Nationaal Park Theth

Voor diegene die van bergen houdt: misschien is Nationaal Park Theth wel het allermooiste nationale park van Albanië. Hoge rotsachtige bergen met sneeuw op de toppen, helderblauwe bergstroompjes, watervallen, diepe dalen met klassieke kerkjes en woningen en de beste uitzichten.

In het hart ligt het plaatsje Theth, dat alleen met een 4×4 auto te bereiken is. Een kleine katholiek bolwerk. Hoewel het gebied lang tijd voor de buitenwereld min of meer afgesloten was, opent het zich langzaam voor toerisme. Vanuit Theth zijn er steeds meer schitterende wandelroutes.

21. Nationaal Park Valbonëdal

In het noorden van het land, midden in de Albanese Alpen en niet ver van Nationaal Park Theth, ligt Nationaal Park Valbonëdal. Een park met hoge bergen en groene Alpenweiden, dat jaarlijks maanden lang bedekt is met een pak sneeuw.

Het vrij koele klimaat hier zorgt er voor dat de groene velden in de zomer vol staan met bloeiende bloemen. Het maakt het gebied tot een van de mooiste wandelgebieden in Albanië.

Cultuur in Albanië

Het ongerepte Albanië is een land waar de natuur nog ongerept is, maar waar ook veel cultuur te vinden is. Delen van dit land zijn door de eeuwen heen bezet geweest door Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Venetianen en Ottomanen. Allemaal hebben zij tastbare herinneringen achtergelaten.

In de afgelopen tientallen jaren zijn er vele archeologische vondsten gedaan. De meest vind je langs de kust in het zuiden van het land. Eerder noemden we al de steden Dürres, Gjirokastër, Berat. Maar naast dit drietal zijn dit de belangrijkste:

22. Appolonia

Opgravingen in Appolonia
Een Griekse tempel is een van de overblijfselen in Appolonia

Helaas zijn er alleen nog de resten van Appolonia, ooit een grote Griekse stad aan de Albanese kust. Tegenwoordig is het de grootste archeologische vindplaats van Albanië. Een Griekse tempel en theater en de buste van een Romeinse soldaat zijn een aantal van de opgravingen die hier zijn gedaan.

Voor de Grieken was Appolonia een belangrijke stad. Het lag ietwat landinwaarts, op zo’n 10 kilometer ten westen van de huidige stad Fier. De stad had een grote haven en er zou een teerbron zijn geweest.

Na de Grieken kwamen de Romeinen. Een aardbeving in 3e eeuw zorgt ervoor dat het water opdroogt. Appolonia raakt in verval, de inwoners trekken weg. Maar de historische resten laten een rijke geschiedenis zien.

23. Butrint

Grieks theater Butrint
Een Grieks theater is een van de eye catchers van Butrint

Butrint en de omgeving zijn zo belangrijk, dat de Albanese regering er een nationaal park van heeft gemaakt. In deze stad in het uiterste zuiden van het land zijn resten van de Illyriërs, Romeinen, Byzantijnen en Venetianen te vinden.

Ooit stond er bovenop de heuvel in Butrint de akropolis, een verdedigingsbouwwerk. Helaas, deze is niet meer zichtbaar. In plaats daarvan staat er tegenwoordig een museum. Maar onder de plek waar de akropolis stond, zijn nog wel de resten van een Grieks theater zichtbaar.

Daarnaast zijn er onder meer Romeinse baden, een stadspoort een kapel en een basiliek te zien. De Venetianen lieten bovendien een toren en een kasteel achter, dat nu als museum wordt gebruikt.

Neem je tijd om deze vindplaats rustig te bekijken.

24. Krujë

Bazaar in Krujë
De bazaar in Krujë (foto: Nicolas Vollmer)

Geen opgravingen in Krujë, maar wel het historische kasteel van Krujë. In 1180 wordt deze stad in het hart van Albanië hoofdstad van het land. Maar Krujë raakt bekend dankzij generaal Skanderberg, de Albanese volksheld.

Als de hoofdstad in de 15e eeuw in handen van de Ottomanen valt, herovert Skanderberg de plek. Het lukt de Ottomanen vervolgens niet om Skanderberg te verslaan.

Het kasteel, dat een belangrijke rol inneemt bij de gevechten tegen de Ottomanen, is tegenwoordig een museum. Daarnaast is er in de stad ook een museum gewijd aan Skanderberg. Ook de bazaar is het plaatsje is een echte must see.

Wat moet je verder weten over Albanië?

Albanië

Ben je net zo enthousiast over Albanië als wij? Dit moet je weten voordat je je ticket boekt:

Munteenheid Albanië

In Albanië wordt betaald met de Albanese lek. Een lek is honderd qindarkë en een euro is ongeveer 120 lek. Het is verstandig om voldoende geld op zak te hebben. In grote steden zijn voldoende pinautomaten, maar in verschillende kleinere plekken ontbreken die.

Wil je in een hotel overnachten en heb je niet van te voren betaald? Hou er rekening mee dat het hotel mogelijk geen pinautomaat heeft en dat je contant moet betalen.

Overigens is Albanië ongeveer de helft goedkoper dan Nederland.

Wat is de beste reistijd voor Albanië

Albanië kent hete zomers en aan de kust zachte winters. In het bergachtige binnenland valt ’s winters veel sneeuw. De toppen van de bergen blijven tot het diep in het voorjaar wit.

De beste reistijd voor Albanië is vanaf mei tot en met eind oktober. In die periode zijn de temperaturen het beste.

Theth

Visum voor Albanië?

Hoewel Albanië (nog) geen onderdeel is van de Europese Unie, is een visum voor inwoners van EU- en Schengenlanden niet nodig als je minder dan 90 dagen het land bezoekt. Een paspoort of ID-kaart die nog minimaal 3 maanden geldig is, is voldoende.

Is Albanië gevaarlijk?

Albanië en Albanezen hebben niet een heel goede naam, maar dat is onterecht. Net als in Nederland kent Albanië ook criminaliteit, zoals zakkenrollerij in de grote steden. Maar in veruit de meeste gevallen zul je met open armen worden ontvangen.

Let wel op in het verkeer. Vooral jonge Albanezen houden van hard en soms onverantwoord rijden.

Vakantieaanbieders Albanië

Ga je op vakantie naar Albanië? Ga je zelf op ontdekking of boek je een rondreis? Deze vakantieaanbieders bieden reizen aan naar Albanië:

De Vakantiediscounter

De Vakantiediscounter biedt vakanties aan naar de grotere plaatsen in Albanië. Een vliegreis inclusief hotel boek je al vanaf 363 euro. Verblijf in luxe 3 tot 5 sterren hotels in Tirana, Durrës, Shkodër en Vlorë.

Tui

Tui biedt geweldige rondreizen door de Balkan aan, waarbij je ook enkele dagen in Albanië verblijft. De vliegreis, een huurauto en alle hotels zijn voor je geregeld onderweg, of kies voor een groepsrondreis.

Sawadee

Sawadee heeft een uitgebreid aanbod aan familiereizen, individuele rondreizen en groepsreizen naar Albanië. Van wandelreizen tot vakanties waarin je alle culturele hoogtepunten van de Balkan gaat bezoeken.

Koning Aap reizen

Maak je droomreis naar Albanië met Koning Aap. Maak een rondreis waarbij de schitterende natuur gecombineerd wordt met culturele hoogtepunten. Of kies voor een korte (9 dagen) of lange familiereis door het land, waarbij rekening wordt gehouden met kinderen tot 19 jaar.

Djoser

Djoser biedt een spectaculaire rondreiz door Albanië aan en heeft ook een speciale reis voor families met kinderen. Leer het hele land kennen. Of kies voor een vakantie waarbij je vanuit Montenegro reist langs de kust en door het Albanese binnenland naar het Grieks Thessaloniki.

Zelf je reis naar Albanië regelen

Wil je zelf je vakantie naar Albanië organiseren? Vanaf Eindhoven vlieg je in 2,5 uur naar Tirana. Huur bij Sunny Cars op de luchthaven van Tirana een auto en begin aan je avontuur. Wil je de bergen bezoeken? Dan adviseren we je een ietwat sterkere auto te huren.

Op Trivago en Booking.com vind je een uitgebreid aanbod aan hotels en vakantiewoningen in het land.

Activiteiten in Albanië