Hoog in de bergen van Noord-Macedonië ligt het Prespameer. Weinig tot geen toerisme, dit is puur natuur.

Een kilometer of 25 ten zuiden van Ohrid buigt een weg af de bergen in. Via haarspeldbochten klim je hoger en hoger. Aan je rechterhand kijk je uit over het Meer van Ohrid, links zijn er bergen. Op de top wacht een verrassing. Aan de andere kant van de bergtop ligt nog een meer, het Prespameer. Een meer dat door Noord-Macedonië, Griekenland en Albanië wordt gedeeld.

Het bekendste meer van Noord-Macedonië is zonder twijfel het Meer van Ohrid. Met zijn stranden en mooie plaatsen als Struga, het klooster van Sint Naum en de Bay of Bones is het populair onder toeristen. Maar vlakbij ligt het Prespameer, dat via een ondergrondse doorgang verbonden is met het Meer van Ohrid.

Stranden, ze zijn er wel bij het Prespameer. Bijvoorbeeld bij het plaatsje Stenje en aan de andere kant van het meer, bij Slivnica. Maar het is er rustig, veel rustiger dan in Ohrid. Niets geen glamour, maar strandjes zoals je ze misschien wel zou verwachten in Noord-Macedonië. Een beetje rommelig, maar de liefhebber noemt het charmant. Geen overbevolking, het en der een plukje mensen.

Een steiger in het Prespameer
Het meer heeft niet de glamour van het Meer van Ohrid (foto: Flickr/Andrey)

Het Grote en Kleine Prespameer

Eigenlijk moet je tegenwoordig spreken van het Grote Prespameer en het Kleine Prespameer. Ooit was dit een meer, maar hier een is een stuk land tussen ontstaan. Het Grote Prespameer ligt voor het grootste gedeelte in het Noord-Macedonië het kleine broertje wordt gedeeld door Griekenland en Albanië.

Bergen rond het meer
Het meer ligt tussen de bergtoppen (foto: Flickr/Panegyrics of Granovetter)

Nationaal Park Galicica

Is het Prespameer dan de plek om te gaan zwemmen en zonnen? Nee. Het is vooral een plek om te genieten van de natuur. Het meer ligt midden in het Nationaal Park Galicica. Een geweldig natuurgebied waar maar weinig mensen wonen. In de bossen rondom het meer kun je met veel geluk enkele wilde dieren zien, zoals de wolf, de bruine beer en de met uitsterven bedreigde Balkanlynx leven.

Het meer is vooral een plek waar talrijke vogels leven, waaronder de Dalmatische pelikaan. Maar ook machtige vogels als steenarenden en slangenarenden zweven hier in de lucht. Parkeer je auto op een in de omgeving van het meer en wandel over een van de mooie wandelpaden door het nationaal park en geniet. Vergeet niet om een verrekijker mee te nemen.

Nationaal Park Galičica - Prespameer
Aan de andere kant van de berg ligt ineens het Prespameer (foto: eigen)

Slangeneiland Golem Grad

Midden in het Prespameer ligt het onbewoonde eiland Golem Grad, dat ook wel slangeneiland wordt genoemd. Ooit was dit de plek waar een klooster stond, maar jaren geleden zijn de laatste monniken al vertrokken. Sinds die tijd heeft de natuur het eiland overgenomen. Maar je kunt het bezoeken.

Vanuit het plaatsje Konsjko vertrekt dagelijks een bootje naar het rotsachtige eiland die toeristen overzet. Ontdek er de ruïnes van verschillende kerken uit de tijd van de Romeinen, net als de ruinës van villa’s en een haven die nog altijd zichtbaar zijn.

Boot naar Golem Grad
Met een klein bootje kun je naar het onbewoonde eiland Golem Grad worden gebracht (foto: Flickr/markoskavesna)

Met een huurauto naar het Prespameer

De eenvoudigste manier om het meer en het schitterende Nationaal Park Galicica te bezoeken is door een auto te huren. Rentalcars.com is een vergelijkingssite die de prijzen vergelijkt van alle autoverhuurders is in Ohrid en Noord-Macedonië. Hier vind je de beste aanbiedingen.

Watervogels in het Prespameer

Beste vakantieplek bij het Prespameer

Wil je tijdens je vakantie het Prespameer bezoeken? Een geweldig uitvalsbasis is een van de vele hotels aan het Meer van Ohrid. Zelf verbleven wij iets ten zuiden van Ohrid is het Hotel Granit, een geweldig 4 sterren hotel met zwembad en aan het meer.

Het eenvoudigste is om een compleet verzorgde reis naar Ohrid te boeken. Het meest complete aanbod aan het Meer van Ohrid vind je bij Tui, Corendon en De Vakantiediscounter.