Op de oever van het Meer van Ohrid, in het zuidwesten van Macedonië, ligt St Naum. Niet alleen is het een prachtig klooster, erachter ligt een geweldig stukje natuur. En heb je alles bekeken? Dan neem je een duik in het water van het meer.

Het klooster van Sveti Naum, zoals de Macedoniërs het noemen, is een van de populairste uitstapjes vanuit Ohrid. Je kunt hier op je gemak genieten van al het moois wat deze meer dan duizend jaar oude plek te bieden heeft. Bekijk de centrale kerk van de Heilige Aardsengelen, bezoek het graf van St Naum en doe een wens als je een muntje in de put gooit bij het hoofdgebouw. Maar vergeet vooral niet te genieten van al het moois.

St. Naum
Het klooster van St. Naum (foto: Eigen)

Op een van de mooiste plekjes aan het Meer van Ohrid, laat St Naum van Ohrid in het jaar 905 een orthodox klooster bouwen. De heilige overlijdt er vijf jaar later en wordt er begraven in de kerk. Volgens mythes kun je zijn hart nog horen kloppen, als je je oor op het graf legt. Maar het zouden ook de ondergrondse bronnen kunnen zijn die je hoort.

Het klooster wordt tussen de 11e en 13e eeuw afgebroken en in de 16 eeuw wordt het huidige klooster gebouwd. In het midden staat een prachtige oude kerk. Rondom het complex staan stevige muren, die het moesten beschermen tegen vijanden.

Kerk St. Naum
In het midden van het kloostercomplex staat deze schitterende kerk (foto: Pixabay/Josef Kotarba)

Wie was St Naum?

St Naum van Ohrid is een middeleeuwse geleerde en schrijver, geboren in 830. Samen met St. Clement verspreidde hij het christendom in de regio Ohrid. Daarnaast worden hem vele wondere toegeschreven. Hij hielp mensen met geestelijke problemen, liet doofstomme mensen weer praten en mensen met een beperking liet hij weer lopen. Waar de heilige Naum zijn eigen klooster heeft, is er in Ohrid een St. Clement kerk.

Pauwen

Wat je niet kan ontgaan bij een bezoek aan het klooster van Sveti Naum, zijn de vele pauwen. Ze zitten in het gras, bovenop gebouwen of in de boom, overal kun je ze tegenkomen. Volgens de orthodoxe kerk zijn pauwen met hun schoonheid een soort van afbeelding van de hemel.

Pauw St. Naum
De schoonheid van de pauw wordt gezien als een afspiegeling van de hemel (foto: Eigen)

De bronnen bij Sveti Naum

Heb je het kloostercomplex bekeken? Dan wordt het tijd om verder te gaan richting de bronnen achter Sveti Naum, waar de rivier de Zwarte Drim ontspringt. Hier ligt een prachtig watergebied met een schitterende natuur er omheen. Waan je even in een paradijs. Stap in een roeiboot en laat je in 20 minuten tijd tussen al dit moois doorvaren.

Het water is kraakhelder. Elke plantje zie je bewegen in de golfjes van het water. Daartussen zwemmen kleine en grotere vissen. Om je heen hoor je het geluid van kikkers en vogels, terwijl de peddels met regelmaat in het water kletsen. Steek je je hand in het water, dan zal je schrikken van de koude temperatuur.

St. Naum - varen met boot
Met een roeiboot kun je je langs de bronnen laten varen (foto: Eigen)

Wandelen

Wil je de betovering nog iets langer laten duren? Ga wandelen in de bossen rond het kloostercomplex. Hier liggen tal van goede wandelpaden en je waant je hier even in de jungle. Hoor de vogels zingen, terwijl je het ene na het andere mooie uitzicht ontdekt.

Wanneer je al het natuurschoon en het klooster hebt bewonderd, is het tijd voor een duik in het Meer van Ohrid. Op de oevers bij het klooster ligt een strand van kiezels en iets groteren stenen. De echte waaghalzen doorwaden het ijskoude water van de Zwarte Drim, dat hier in het meer stroomt, of gaan er zelfs in zitten.

Groene wereld achter St. Naum
Het water is kraakhelder (foto: Eigen)

St. Naum beach

Aan de kust bij Sveti Naum ligt St. Naum beach. Dit is een van de mooiste stranden bij Ohrid. Deels bestaat het uit kiezelstenen, deels uit zand. Daarnaast is het er een grote zonneweide. Na een bezoek aan Sveti Naum heb je genoeg tijd om hier nog een uur of langer te zonnen en een duik in het water te nemen.

Restaurant

Ga je een dag naar St Naum, dan is het verstandig om een paar flesjes water en handdoeken mee te nemen. Een lunch is niet nodig. In het klooster van Sveti Naum is een restaurant waar je tegen een prima prijs goed kunt eten. Een aanrader.

Hoe reis je naar Sveti Naum?

Sveti Naum ligt op een kleine 30 kilometer ten zuiden van Ohrid. Je kunt een auto huren en er langs de kust van het meer naartoe rijden. Vlak voor de grens met Albanië ligt het klooster. Maar leuker is om de boot te pakken in Ohrid. Die vaart elke dag om 10.00 uur vanuit de haven in ongeveer anderhalf naar het klooster toe. De prijs hiervoor is zo’n 10 euro per persoon. Rond 16.00 uur ben je weer terug.

Ohrid
Ohrid vanaf het water (foto: Eigen)

Terwijl je vaart heb je een prachtig uitzicht op de oevers van het meer. Bekijk Ohrid vanaf het water en zie de bergen aan de randen van het meer. Onderweg vaar je onder meer langs een oude villa van de voormalige Joegoslavische leider Tito.

Ga je voor voordelig? Zo’n 7 keer per dag rijdt er een bus vanuit Ohrid naar St Naum. Mis je de laatste bus, dan kun je altijd nog een taxi terug nemen. Die kost zo’n 20 euro.

Villa Tito
Aan de rand van het Meer van Ohrid staat een villa die ooit van de Joegoslavische leider Tito was (foto: Eigen)

Overnachten in St. Naum

Het is mogelijk om te overnachten in St. Naum. Een van de vleugels is omgebouwd tot hotel. Daarnaast zijn er tientallen hotels in het nabijgelegen Ohrid. Zelf heb ik heel goede ervaringen met Hotel Granit. Het is een uitstekend hotel dat 5 kilometer buiten Ohrid ligt en daardoor veel goedkoper is dan de hotels daar.

Beste reistijd St. Naum

Wil je Sveti Naum in alle rust bezoeken? Probeer dan een vakantie buiten juli en augustus te boeken. Ben je er wel in deze periode? Dan is het verstandig om niet op zondag heen te gaan.

Booking.com

Wat is er nog meer in de omgeving te doen?

Een vakantie naar Macedonië is zon, natuur, cultuur en lekker eten. Sveti Naum is geweldig, maar Ohrid en omgeving hebben nog veel meer te bieden. Denk aan de stad zelf, met zijn historische centrum en de iconische kerk Sveti Jovan Kaneo.

Bewonder de indrukwekkende muurschilderingen in de 13e eeuwse St. Bogorodica Perivleptos kerk of ga lekker zwemmen in het meer. Wij pakten de auto en ontdekten de bergachtige omgeving, maar gingen ook een dag op excursie naar Albanië.

Zwarte Drim - Meer van Ohrid
Het ijskoude water van de Zwarte Drim stroomt het Meer van Ohrid in (foto: Eigen)

Boek voordelig een vakantie naar Noord-Macedonië

Wil je voordelig op vakantie naar het mooie Noord-Macedonië? Corendon, Tui, De VakantieDiscounter, Stip Reizen en Tsjingo bieden reizen vanaf 230 euro aan.