Op een rotspunt boven de stad Ohrid, uitkijkend over het water van het meer, staat hij daar: de Sveti Jovan Kaneo kerk. Dit is zonder meer het meest gefotografeerde gebouw in heel de stad. En na een korte wandeling van zo’n 15 minuten vanuit het centrum van de stad, sta jij hier ook.

De Sveti Jovan Kaneo is in het Nederlands de kerk van Johannes de doper in Kaneo. Heel groot is hij niet, maar de ligging is iconisch. Aan de voet van de rots waarop hij staat, kabbelt het water van het Meer van Ohrid. Bootjes varen voorbij, her en der zwemmen wat mensen. Aan de linkerkant zie je Macedonië, de bergen aan de rechterkant liggen in Albanië.

Lees ook: Excursie Albanië vanuit Ohrid: Is het hier eng?

Sveti Jovan Caneo
De Sveti Jovan Caneo kerk (foto: Flickr/By Inge)

Macedonisch Orthodoxe kerken hebben een prachtige bouwstijl. Geen hoge torens, maar veel daken die in hoogte verschillen. Aan de Sveti Jovan Kaneo kun je zien dat het een oud bouwwerk is. Maar hoe oud, daar zijn de geleerden het niet helemaal over eens. Er bestaan geschriften waarin duidelijk wordt dat de kerk hier al voor het jaar 1447 moet hebben gestaan. Archeologen denken in ieder geval dat hij al in 13e eeuw moet zijn gebouwd, voordat het Ottomaanse Rijk uitbreidde naar dit gebied.

De kerk is opgedragen aan Johannes van Patmos. Hij was één van de 12 apostelen van Jezus. Hij zou De Openbaring van Johannes hebben geschreven, het laatste boek van het Nieuwe Testament, maar dit wordt betwist.

Hoe kom je bij deze kerk?

De kerk is alleen te voet bereikbaar. Er zijn twee wandelroutes die je naar de Sveti Jovan Kaneo brengen vanuit de haven van Ohrid. Optie één is door de oude stad richting het oude stadspark. Volg de bordjes die leiden naar de Sint Clement kerk. Van daaruit kun je doorwandelen naar de kerk, of misschien eerst wel een uitstapje maken naar Fort Samuel.

De makkelijkste route is via de kustlijn. Hier is een houten brug langs de rotsen aangelegd. Onderweg moet je wel de verleidingen weerstaan van barretjes, restaurantjes en enkele van de mooiste stranden van Ohrid, die hier verborgen liggen te wachten op bezoekers. Ook zijn er onderweg enkele leuke strandjes. Aan het eind van dit pad wacht een flinke klim naar de kerk.

Brug over het Meer van Ohrid
Een houten bruggetje brengt je richting de kerk (foto: Flickr/Julien Maury)

Wat is er te zien in Sveti Jovan Kaneo?

Van buiten is de kerk al prachtig, de locatie maakt hem uniek. Binnen zijn achter het altaar enkele originele iconen en fresco’s te zien. Onder andere Sint Clemens van Ohrid is samen met Sint Erasmus afgebeeld. Daarnaast zijn die dikke muren alleen al indrukwekkend. Maar voor de mooiste plaatjes moet je buiten zijn.

Hou je van iconen en wandschilderingen? Bezoek dan ook de St. Bogorodica Perivleptos kerk en het klooster van Sint Clement.

Fresco's in de kerk
Iconen en fresco's achter het altaar in de kerk (foto: Flickr/Herbert Frank)

Vakantie in Ohrid vanaf 230 euro

Ohrid is een echte vakantieplek. Je hebt er zon, water, stranden en veel cultuur en natuur. Vanaf mei lopen de temperaturen hier al op boven de 20 graden en in de zomer kan het wel 30 graden worden. De talloze restaurantjes en terrasjes lonken in het hart van de stad, terwijl de prijzen van het eten en drinken op de menukaarten aanmerkelijk lager liggen dan in Nederland.

Reisorganisaties als Tui, Stip Reizen, De Vakantiediscounter en Corendon bieden al complete vakanties naar Ohrid, inclusief vliegreis, vanaf 230 euro.

Zelf ben ik enkele jaren geleden 10 dagen op vakantie geweest naar Ohrid en dat is heel goed bevallen! Wij verbleven destijds in Hotel Granit. Een 4-sterren hotel op enkele kilometers van Ohrid, met een kiezelstrand, een zwembad, sportvoorzieningen, een goed restaurant en vriendelijk personeel. Deze vakantie boekten wij voordelig via Tui.

Hotel Granit aan het Meer van Ohrid
Hotel Granit ligt direct aan het Meer van Ohrid (foto: eigen)

Wat is er nog meer te doen in Ohrid?

Ohrid telt talloze bezienswaardigheden. Een van de oudste is het Griekse theater. Op een regenachtige of erg hete dag is het interessant om het National Ohrid Museum te bezoeken in het statige Robevci House. En wist je dat er in het Holandsku Park aan de zuidzijde van de stad  een monument voor de Nederlandse schrijver A. Den Doolaard staat?

Iets buiten Ohrid ligt het klooster Sveti Naum met zijn prachtige tuin. Dit is het leukste om per boot vanuit de haven van Ohrid te bezoeken. Daarnaast ligt aan het meer het Museum on Water in de Bay of Bones, waar ze een ruim 3.000 jaar oud dorp op palen hebben herbouwd. En wil je de natuur in, dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Nationaal Park Galicica.