Met zijn bijzondere architectuur is het Robevci House in het oude gedeelte van Ohrid een echte eye catcher. Ooit woonde hier de rijkste inwoners van de stad, de familie Robev. Tegenwoordig is het Nationaal Ohrid Museum hier gevestigd en krijg je een indruk van hoe de familie Robev hier gewoond heeft.

Stralend witte muren, veel ramen met opvallende bruine kozijnen, uitgebouwde erkers en vier verdiepingen hoog. Wanneer je door de historische binnenstad van Ohrid wandelt, dan kan het Robevci House in de buurt van de haven je niet ontgaan. Niet alleen van buiten is het mooi, binnen is ook van alles te bekijken.

Robevci House
Het Robevci huis ziet er van de buitenkant prachtig uit (foto: Flickr/Mischa Popovikj)

In 1825 kopen de broers Angele en Anastas Robev een huis aan de Tsar Samoil straat 62. Zij laten het gebouw slopen en bouwen er twee jaar later hun eigen woning. Achter de woning laten ze ook een opslagplaats bouwen. Maar in 1861 gaat het mis. De beruchte crimineel Husref-Bey steekt de woning in brand.

In de twee jaar na de brand, laten de broers Robev op de plek van de woning een nieuw huis bouwen. De linker helft is voor Konstantin, de rechter voor zijn broer Anastas. De beroemde bouwkundige Todor Petkov wordt ingehuurd om de bouw te verrichten.

Petkov maakt er een kunstwerk van. Prachtige bewerkte plafonds, kasten en andere tierelantijnen bouwt hij. En omdat de beeldhouwers in de linker en rechter zijde van de woning niet van elkaar mogen zien wat zij uitvoeren, verschillen beide helften enorm van elkaar. Uiteindelijk leeft de familie Robev er tot 1900. Daarna raakt het iets in verval, maar na de Tweede Wereldoorlog wordt het beschermd als een cultureel en historische monument door de Joegoslavische overheid.

Torso van Isis
De torso van Isis, een van de topstukken in het museum (foto: Rašo/wikimedia Link)

Nationaal Ohrid Museum

Al in 1950 wordt er een nationaal museum gevestigd in het gebouw. Tegenwoordig is het het Nationaal Ohrid Museum. In de westzijde van het huis kun je archeologische vondsten uit de regio Ohrid – Struga bekijken. Daarnaast hangen er kunstwerken en staan er twee torso’s van de godin Isis.

In de oostzijde van de woning waan je je terug in de tijd van de familie Robev. Hier staan meubels van de familie en hangen familiefoto’s. Bewonder de prachtig gesneden plafonds en de bijzondere open haard.

Prachtig bewerkte plafond
Het houten plafond op de derde verdieping is prachtig bewerkt (foto: Rašo/Wikimedia Link)

Openingstijden Robevci house

Het Robevci House is geen groot museum, maar zeker wel leuk om te bezoeken. Houd er rekening mee dat het huis vele steile trappen kent en daardoor niet goed te bezoeken is voor mensen die minder goed ter been zijn.

Het museum is dagelijks geopend tussen 10.00 en 14.00 uur en van 18.00 tot 22.00 uur. De entree is 100 Macedonische denar, zo’n 1,60 euro.

Meer bezienswaardigheden in Ohrid

Ohrid puilt uit van de bezienswaardigheden. Tijdens een bezoek aan de stad mag je de volgende plekken zeker niet overslaan:

Daarnaast telt Ohrid vele mooie stranden aan het Meer van Ohrid. Ook liggen in de omgeving van de stad het klooster van St. Naum, Nationaal Park Galičica en het museumdorp in de Bay of Bones.