Gelegen tegen de rug van een heuvel in de historische binnenstad, ligt het theater van Ohrid. Dit Griekse theater wordt gezien als een van de meest bijzondere hoogtepunten van Ohrid. Het is gebouwd tussen 200 en 300 voor Christus en wordt tegenwoordig weer gebruikt voor voorstellingen.

Romeinse theaters kom je overal in Europa tegen. Maar Griekse theaters, die zie je niet veel. Dat maakt het theater van Ohrid zo bijzonder. En natuurlijk het uitzicht over het Meer van Ohrid. Interesseert de voorstelling je niet, dan kun je rustig wegdromen met zicht over het water. Niemand die het in de gaten heeft.

Theater van Ohrid
Bij werkzaamheden werd het theater onder de grond ontdekt (foto: Flickr/Carole Raddato)

Waar de Grieken gek zijn op theater, houden de Romeinen van bloed. Wanneer zij de heerschappij over Macedonië en Ohrid krijgen, gaan ze in het theater ook gladiatorengevechten houden. Daarnaast worden er christenen geëxecuteerd vanwege hun geloof. Van een geliefde plek verandert het theater in een gehate plek. Nadat de Romeinen zijn verdreven, wordt het theater begraven en kijkt de bevolking er niet meer naar om.

Theater van Ohrid wordt bij toeval ontdekt

Ruim 2.000 jaar later heeft dan ook niemand in de gaten dat er een antiek Grieks theater in Ohrid ligt verstopt. Bij bouwwerkzaamheden in 1959 worden ineens onderdelen van het theater gevonden, waaronder afbeeldingen op grote stenen blokken van Dionysos en de Muzen. Direct is duidelijk, hier ligt iets bijzonders onder de grond.

Helaas, slechts de helft van het antieke theater is bewaard gebleven. Alleen het onderste deel is uitgegraven, de rest is verdwenen.

Uitzicht vanuit het theater
Vanuit het theater zie je in de verte het Meer van Ohrid liggen (foto: Flickr/Carole Raddato)

Waar ligt het antieke theater van Ohrid?

De haven van Ohrid is de plek om vanuit daar de historische binnenstad te ontdekken. Loop over keitjes en door de smalle straatjes omhoog, in de richting van het noordwesten. Schuin onder het Fort van Samuel, vlakbij de belangrijkste poort in de oude stadsmuur, ligt het Griekse theater van Ohrid.

Hoe bijzonder het theater is, blijkt wel uit de waardering van de UNESCO. Deze organisatie heeft het bouwwerk al in 1980 op de werelderfgoedlijst gezet.

Theater van Ohrid
Het theater heeft de tand des tijds goed doorstaan (foto: Flickr/Carole Raddato)

Muziek en toneel in het theater van Ohrid

Tegenwoordig is het historische theater van Ohrid weer helemaal in gebruik. Regelmatig worden er optredens gegeven en zijn er theatervoorstellingen. Onder meer het Ohrid Summer Festival wordt hier jaarlijks gehouden in juni, juli en augustus.

Wat is er nog meer in de oude stad te zien?

Wandel je door het oude stadscentrum, geniet dan van die historische smalle weggetjes. Maar er is hier meer te zien. Mogelijk kom je langs het Robevci Huis, waar het Nationaal Ohrid Museum is gevestigd. Of wandel de St. Bogorodica Perivleptos kerk eens binnen, die van binnen op onwaarschijnlijk mooie wijze is beschilderd.

Daarnaast is er in en om Ohrid natuurlijk nog veel meer te bekijken. Van de iconische kerk van Sveti Jovan Kaneo en het klooster St. Naum tot het prehistorische dorp in de Bay of Bones en de vele leuke en soms verborgen strandjes bij de stad.