Een beetje verstopt, boven op een 100 meter hoge heuvel aan de rand van de oude stad van Ohrid, ligt het Fort van Samuel. Dit fort moest samen met een 3 kilometer lange stadsmuur Ohrid beschermen tegen indringers. In 2000 is het bouwwerk gerestaureerd en tegenwoordig is het een van de toeristische bezienswaardigheden in de stad.

Lees ook: Ohrid – Alle tips voor een perfecte zomervakantie

De muren en torens van het Fort van Samuel zijn indrukwekkend. Bijna een meter dik en aan de binnenkant van de kantelen loopt een wandelpad. Als toerist kunnen we zo over een groot deel van de muur lopen en dat levert mooie uitzichten op over de stad en het Meer van Ohrid.

Uitzicht Fort van Samuel
Bovenop de muren van het fort word je getrakteerd op een prachtig uitzicht (foto: eigen)

Het huidige Fort van Samuel gaat terug tot het eind van de 10e eeuw. De Bulgaarse keizer Samuel maakt van Ohrid de hoofdstad van de Macedonische Slaven. Tussen 976 tot 1014 laat hij het fort bouwen, dat naar hem wordt vernoemd. Lang houdt het niet. De Byzantijnse keizer Basilius II verslaat de Bulgaar en verwoest het fort. Maar de muren bleven waarschijnlijk grotendeels staan. Een opvolger van Basilius II laat het bouwwerk restaureren.

Eigenlijk gaat de geschiedenis van het fort nog veel verder terug in de tijd. Historici hebben ontdekt dat er in het jaar 209 voor Christus al wordt gesproken over een fort bij de stad Lychnidos, de historische naam van Ohrid. Hij zou zijn gebouwd door de Macedonische koning Filips II. Verschillende keren wordt het verwoest en weer opgebouwd. Feit is dat Ohrid al meer 2.000 jaar lang een belangrijke stad is.

Macedonische vlag
De Noord-Macedonische vlag wappert fier in top boven de dikke muren (foto: eigen)

Kilometers lange stadsmuur

Het huidige Fort van Samuel ziet er imposant uit met zijn tot 16 meter hoge muren. Ooit was het in twee delen verdeeld, je ziet de muur daarvan nog. In het ene deel woonde de keizer. Het andere deel was de verblijfplaats van soldaten. Hoe dat eruit heeft gezien, dat moet je er zelf bij verzinnen. Helaas zijn er geen plaatjes van. Daarnaast was er een 3 kilometer lange stadsmuur rond de oude stad. Alleen aan de waterzijde stond geen muur.

Wandel je langs de randen van de oude stad, dan zijn er nog altijd resten van een historische 3 kilometer lange stadsmuur te vinden. Maar, je moet wel even goed kijken.

Openingstijden Fort van Samuel

Het Fort van Samuel is dagelijks geopend. Tussen van 1 mei en 20 september (zomerperiode) van 09:00 tot 19:00 uur en van 21 september tot 30 april (winterperiode) van 09:00 tot 16:00 uur. De entree is ongeveer een euro per persoon.

Meer van Ohrid
Vanuit het fort kijk je, tussen de dikke kantelen door, over het Meer van Ohrid (foto: eigen)

Is het de moeite waard?

Heel spectaculair is het Fort van Samuel niet. Alleen de imposante buitenmuren staan nog overeind. Het indrukwekkendste is de poort. Vanaf de muren heb je een mooi uitzicht over de stad en het Meer van Ohrid. En de wandeling er naar toe is ook leuk! Voor de prijs hoef je er in ieder geval niet aan voorbij te lopen.

Bezoek je alleen het fort, dan kan de tocht naar boven ietwat teleurstellend zijn. Combineer het daarom met een bezoek aan bijvoorbeeld de archeologische vindplek Plaoshnik, de Sint Clement kerk en de iconische Sveti Yovan Caneo kerk, die ook in het oude stadspark liggen. Of loop van het fort naar Labino beach, een verborgen strandje dat bekend staat als een van de leukste stranden van Ohrid.

Ben je geinteresseerd in cultuur? Hier vind je alle musea in Ohrid.