De St. Clement kerk is een van de oudste gebouwen in Ohrid. In het jaar 893 liet de heilige Clemens van Ohrid deze kerk met klooster bouwen. Tegenwoordig is het een van de indrukwekkendste overgebleven kerken in de stad. Binnenin ligt het graf van St Clement.

Op een kaal stuk heuvel boven Ohrid, tussen het Fort van Samuel en de Sveti Jovan Kaneo kerk in, ligt de St. Clement kerk. Of zoals de Macedoniërs het noemen, de kerk van Sveti Clement en Panteleimon. Met zijn torentjes, ronde en hoekige vormen, oude stenen en de daken op verschillende hoogtes, is het een schitterend bouwwerk. Boven de ingang word je begroet door een mozaïek van St. Clement zelf.

Mozaiek Sint Clement
Sint Clement verwelkomt je boven de ingang van de kerk (foto: eigen)

Sint Clement wordt in 886 naar Macedonië gestuurd door de Bulgaarse prins Boris I. Als bisschop van Groot-Macedonië richt hij er aparte scholen op voor volwassenen en kinderen. In 893 komt hij aan in Ohrid. Op de plek van de huidige kerk staat dan al een kerk, maar die zou hij te klein hebben gevonden. Sint Clement geeft daarom opdracht voor de bouw van een nieuwe kerk. Sint Paneteleimon wordt de beschermheilige.

In deze kerk wil hij een literaire school openen voor zijn discipelen, zo denken historici. De eerste echte universiteit in Europa. Hij geeft er les in Oudkerkslavisch en Glagolitisch alfabet. Meer dan 3.500 mensen volgen er lessen. In het jaar 916 overlijdt Sint Clement. Hij wordt begraven in een graftombe in de kerk die hij volgens de verhalen zelf heeft gebouwd.

Sint Clement Kerk
De kerk is een van de grootste en mooiste in Ohrid (foto: eigen)

Naast het graf van Sint Clement is er meer in de kerk te zien. Zo zijn er mooie muurschilderingen en iconen. Maar de meeste bezoekers komen er voor de schitterende mozaïeken en de opgravingen in Plaoshnik.

Opgravingen Plaoshnik

De St Clement kerk ligt op het terrein van Plaoshnik. Op deze plek zijn vele archeologische opgravingen gedaan. Bij opgravingen in de afgelopen decennia zijn onder andere een doopkapel en een vroeg christelijke basiliek ontdekt. Ook zijn er indrukwekkende grote mozaïeken vloeren bloot komen te liggen.

Plaoshnik
Bij de kerk zijn vele opgravingen gedaan (foto: Eigen)

Mooiste muurschilderingen in Ohrid

De St Clement kerk is prachtig, maar heeft niet de de mooiste muurschilderingen in Ohrid. Daarvoor moet je naar de St Bogorodica Perivleptos kerk in de oude stad. De wanden van deze kerk zijn aan de binnenzijde compleet beschilderd.

Vakantie in Ohrid

Ohrid heeft veel cultuur te bieden, maar er is meer. Het prachtige Meer van Ohrid en de heerlijke temperaturen geven je het gevoel dat je in deze stad aan de Middellandse zee bent. Leuke strandjes, gezellige barretjes en goede restaurantjes zijn er in overvloed. Daarnaast is de natuur rondom Ohrid fantastisch.

Als vanaf 230 euro kun je een complete 8-daagse vakantie boeken bij Tui, inclusief vliegreis.