De indrukwekkendste kerk in Ohrid is de St Bogorodica Perivleptos. Niet van de buitenkant, je zult er zo aan voorbij lopen. Wel aan de binnenkant. De wanden en het plafond van het kerkje zijn vrijwel helemaal beschilderd met de mooiste fresco’s.

De St Bogorodica Perivleptos, of in het Nederlands de Maria Moeder van God kerk, is gebouwd in het jaar 1295. Hij ligt niet ver bij het antieke Griekse theater in de stad vandaan, aan de rand van de historische binnenstad van Ohrid. Opvallend aan de buitenkant is de mooie koepel op de kerk en het witte torentje dat er bij is gebouwd. Maar om je te laten betoveren zul je naar binnen moeten.

Een blik in de St Bogorodica Perivleptos:

Heiligen in de St Bogorodica Perivleptos kerk

Wanneer je via het trappetje de kerk betreedt, dan kunnen de muurschildering je wat overvallen. Overal om je heen zijn heiligen en heilige taferelen afgebeeld tegen een ietwat donkere achtergrond. Op de muren en de plafonds, vrijwel alle delen van de kerk zijn beschilderd.

Het schilderwerk is bij de bouw van de St Bogorodica Perivleptos verricht door de jonge schilders Michael en Eutychiu. Het is het tweetal gelukt om meer expressie in de afgebeelde heiligen en engelen aan te brengen dan andere schilders in die tijd deden. De muurschilderingen doen denken aan de renaissancekunst, die pas een eeuw later populair werd.

In de kerk zijn onder meer fresco’s te zien van de klaagzang van Christus, een gebed op de Olijfberg en de dood van de maagd Maria. Ook zijn er portretten van Sint Clement en de heilige Konstantin Kavasila.

St. Bogorodica Perivleptos kerk

De St Bogorodica Perivleptos kerk (foto: Explorer1940, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)

Ohrid: Stad van de 365 kerken

Ohrid staat bekend als het Jeruzalem van de Balkan en de stad van de 365 kerken. Ooit moet de stad vol hebben gestaan met heiligdommen. Tegenwoordig zijn er vele verdwenen, maar nog altijd kent Ohrid vele interessante kerken.

De bekendste is zonder meer de iconische Sveti Jovan Kaneo, die vanaf een klif over het Meer van Ohrid heen kijkt. Maar ook de Kerk van Sint Clement en Panteleimon  is een bezoek waard, net als de St. Sophia kerk. Een half uurtje buiten de stad ligt het bijzondere klooster van Sint Naum met zijn schitterende tuinen.

Goedkoop op vakantie naar Macedonië

Een vakantie naar Macedonië is niet duur. Al voor 230 euro boek je een complete 8-daagse vakantie (inclusief vliegreis) naar Ohrid bij Tui.nl.

Bovendien is het leven in Macedonië, zeker in vergelijking met het leven in ons eigen land, goedkoop. Met zijn tweeën kun je al uitstekend uit eten voor slechts 20 euro in totaal.