Kleine hutjes gemaakt van gevlochten twijgen, klei en riet staan op palen in het Meer van Ohrid. Welkom in Bay of Bones, in het Museum on Water. Welkom in het dorp Plocha Michov Grad, dat hier 1.200 jaar voor Christus al stond.

Wanneer je vanuit Ohrid langs de kust naar het zuiden rijdt, rij je na zo’n 10 kilometer door het plaatsje Pestani. Ben je dit vissersdorp gepasseerd, dan verschijnt er ineens aan de rechterkant op het water een dorp op palen. Nee, je zit niet in een tijdmachine. Dit is Bay of Bones, waar tussen 2007 en 2008 een prehistorisch dorp is nagebouwd.

Brug naar Bay of Bones
Via een houten brug kom je in het museumdorp (foto: Flickr/jjmusgrove)

De baai waar museumdorp Plocha Michov Grad is gebouwd, heeft de sinistere naam Bay of Bones gekregen. Al lang was bekend dat hier mensen hebben gewoond in een ver verleden. Archeologisch onderzoek eind vorige eeuw en begin deze eeuw bevestigde dit. Onder water werden resten ontdekt van meer dan 6.000 palen.

Maar dat is niet het enige wat duikers ontdekken. In de bodem liggen ook talloze voorwerpen uit de later bronstijd en ijzertijd. Stenen, keramiek en botten. Veel dierlijke botten. Reden om de baai Bay of Bones te noemen.

Kleine hutjes
Het dorp Plocha Michov Grad bestaat uit 24 hutjes (foto: Flickr/jjmusgrove)

Plocha Michov Grad

Met de kennis die tijdens het archeologisch onderzoek is opgedaan, wordt het dorp Plocha Michov Grad nagebouwd. Talloze houten palen gaan diep de grond in, waarop een groot plateau is aangelegd. Daarop staan ruim 24 gereconstrueerde hutjes.

Van de buitenkant zien de huisjes er schitterend uit. Van binnen krijg je echt een indruk hoe mensen ruim 3.000 jaar geleden moeten hebben geleefd op deze plek. In de kleine huisjes is een kacheltje van klei aanwezig en achter een wand van gevlochten twijgen is er plek voor wat vee.

Kachel in een huisje
De huisjes zijn ingericht zoals het er 3.000 jaar geleden uit moet hebben gezien (foto: Flickr/Julien Maury)

Archeologische vondsten

Plocha Michov Grad is leuk om even te bekijken. Maar voor de archeologische vondsten die in het water van de Bay of Bones zijn gedaan, moet je in het museum op de wal zijn.

In de vitrines langs de wand zijn vele keramische potten te zien, maar ook werktuigen van steen en bot.

Naast het museumdorp is er op een heuvel bij het museum een Romeins castrum nagebouwd.

Openingstijden Bay of Bones

Wil je de Bay of Bones en het Museum on Water bezoeken? Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 09.00 tot 15.30 uur. De entree is een kleine 2 euro per persoon.

Entree Bay of Bones
De entree van het museum (foto: Flickr/jjmusgrove)

Duiken in de Bay of Bones

Wil je zelf eens op onderzoek uit onder water in de Bay of Bones? Duik met een duikinstructeur naar een maximale diepte van zo’n 12 meter en ontdek het leven onder water en onder het dorp op palen. Zwem tussen de vele visjes en vind nog enkele archelogische resten

Boek een onderwatertoer bij Amfora Diving Center.

Dit moet je ook zien in Ohrid

Ga je op vakantie naar Ohrid? Deze stad aan het prachtige Meer van Ohrid heeft veel te bieden op gebied van cultuur, of ga op een heerlijke zonvakantie. Maar wat is er nog meer te zien dan alleen de Bay of Bones?