Bergen en meren, groene velden en bossen. Een paar minuten rijden buiten Ohrid ligt het Nationaal Park Galičica, een van de mooiste stukken natuur in Noord-Macedonië.

Wanneer je naar het zuiden rijdt en nog maar net uit de stad bent, verandert de omgeving al. Aan je rechterkant ligt het schitterende Meer van Ohrid, aan de linkerkant wordt het bergachtig. Zonder dat je het in de gaten hebt, ben je Nationaal Park Galičica binnengereden, één van de drie nationale parken in het land. Naast Galičica bestaan ook de nationale parken Pelister en Mavrovo.

koeien in de berm
Aan de kant van de weg grazen koeien, terwijl de bergen van het park met onze huurauto beklimmen (foto: eigen)

Van Pestani gaat het naar Tpejca. Na enkele kilometer krijg je de keus. Rij je door naar St. Naum en de Albanese grens, of sla je links af dieper het natuurgebied in. St. Naum moet je zeker eens bezoeken, maar met de auto moet je hier zeker links afslaan. Een weg vol haarspeldbochten leidt je naar boven, terwijl het Meer van Ohrid steeds kleiner wordt. Ben je boven, dan wacht je een geweldige verrassing. Er ligt hier nog een groot meer, het Prespameer.

Dit is Nationaal Park Galičica. Een gebied van 227 vierkante kilometer. Hier liggen 18 dorpjes met in totaal zo’n 5.000 inwoners. Jaarlijks wordt het park bezocht door 150.000 bezoekers en dat is niet veel. Hier voel je je nog in de natuur. De meeste gebieden zijn vrij toegankelijk, maar voor enkele moet je betalen. En gelukkig zijn dat geen enorme bedragen.

Nationaal Park Galičica - Prespameer
Aan de andere kant van de berg ligt ineens het Prespameer (foto: eigen)

Bijzondere dieren in Galičica

Nationaal Park Galičica is een heerlijk rustig natuurpark waar vele wilde dieren leven. Zo vind je er meer dan 1644 verschillende soorten vlinders, talloze vogelsoorten, reptielen en zoogdieren. De opvallendste dieren zijn ongetwijfeld de bruine beer, de balkangems en de de bedreigde Balkanlynx. Nou ja, opvallend… Deze dieren laten zich niet veel zien. Maar heel misschien heb je geluk.

Een opmerkelijke vogel in het gebied is de kroeskoppelikaan, de steenarend en de vale gier. De eerste kun je bij de twee meren treffen, de twee roofvogels zweven met hun brede vleugels boven het park.

Opmerkelijk zijn de verschillende slangen in het gebied. Hier leven onder meer de balkantoornslang, gladde slang, kaspische toornslang, zandadder en de vierstreepslang. Wees niet bang, in de meeste gevallen zul je ze niet zien. Of bezoek eens het slangeneiland Golem Grad.

vlinder in Galicica
In het nationaal park leven 1644 verschillende soorten vlinders (foto: Flickr/Charlie Jackson)

Wandelen door het nationaal park

Er bestaat geen mooiere manier om dit natuurgebied te ontdekken dan wandelend. In het Nationaal Park Galičica liggen vele wandelpaden. Trek je wandelschoenen aan, parkeer je auto en geniet van de geweldige natuur. Hoewel het gebied bergachtig is, zijn de wandelpaden vrij eenvoudig om te lopen. Je kunt hier uren ronddwalen door de prachtige natuur en genieten van de schitterende uitzichten.

Bezienswaardigheden Nationaal Park Galičica

In Nederland zouden wel Galičica eerder een nationaal landschap dan een nationaal park noemen. Het is een gebied waar mensen leven. Er zijn daardoor ook een aantal toeristische trekpleisters in het gebied, zoals het klooster van St. Naum, de Bay of Bones en het slangeneiland.

St. Naum

St. Naum, ook wel het klooster van Sveti Naum genoemd, is een van de grootste trekpleisters aan het Meer van Ohrid. Het klooster is prachtig om te bezoeken, de natuur erachter mag je ook niet missen. Hier ontspringt de rivier de Drim in een waar groen paradijs. Je kunt in een roeiboot stappen en je door dit prachtige gebied laten varen. Het enige wat je hoort zijn de peddels in het water en het geluid van vogels en krekels.

St. Naum
Het klooster van St. Naum (foto: Eigen)

Bay of Bones

Iets noordelijker aan het Meer van Ohrid ligt bij het mooie plaatsje Pestani de Bay of Bones. Archeologen hebben onder water ontdekt dat hier meer dan 3.000 jaar geleden een nederzetting op palen heeft gestaan. Dit dorpje is nagebouwd en tegenwoordig een museum. Niet alleen kun je bekijken hoe mensen hier vroeger leefden, er is ook een museum waar archeologische vondsten worden getoond.

Bay of Bones
In de Bay of Bones is een prehistorisch dorp op palen nagebouwd (foto: Flickr/Philip Kromer)

Golem Grad

Golem Grad, of het Slangeneiland, ligt op de grens met Albanië en Griekenland in het Prespameer. Ooit stond hier een klooster, maar de kloosterlingen hebben jaren geleden het eiland verlaten. Tegenwoordig is het onbewoond. De bijnaam Slangeneiland heeft het niet voor niets gekregen. Er leven verschillende slangen. Is het dan gevaarlijk? Nou, niet echt. Overigens hadden ze het ook pelikaneneiland kunnen noemen, vanwege de vele pelikanen.

Golem Grad kun je alleen bereiken met de boot, die vaart vanuit het plaatsje Konjsko.

Nationaal Park Galičica - Golem Grad
Golem Grad wordt ook wel het slangeneiland genoemd (foto: Flickr/markoskavesna)

Vogelkijktoren Stenjsko Blato

Hou je van vogels kijken? Neem dan zeker je verrekijker mee naar het nationaal park en bezoek de vogelkijktoren Stenjsko Blato. Deze toren ligt in het zuiden van gebied aan het Prespameer, valkbij het plaatsje Stenje. Vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht over een veld en aan het einde zie je het meer liggen.

Uitzichtpunt Leskoski Ushi

Voor een van de mooiste uitzichten moet je naar Leskoski Ushi. Dit uitzichtpunt biedt je een geweldig uitzicht over de Baai van Stenje en Prechna berg op de grens met Albanië. Je kunt dit uitzichtpunt bereiken met de auto. Rij van Douane naar Stenje (of andersom) en neem de afslag Dva Javori. Onderweg rij je langs het uitzichtpunt.

Hier ligt het nationaal park:

Wat te doen in Nationaal Park Galičica?

Zoek je iets meer uitdaging in het natuurpark? Beklim de hoogste berg of ga al parasailend naar beneden.

Beklim de hoogste berg: de Piek Magaro

De hoogste berg in Nationaal Park Galičica is de Magaro met een hoogte van 2.255 meter. Vanaf deze kalen piek heb je geweldig uitzicht over het Meer van Ohrid, het Prespameer en de hele omgeving. Hoewel de wandeling naar de top niet heel zwaar is, moet je wel een flinke afstand overbruggen. Trek hier daarom een dag voor uit. De start van de wandeling is halverwege het Meer van Ohrid en het Prespameer en begint op een hoogte van 1.600 meter.

Magaro - hoogste berg Nationaal Park Galičica
Vanaf de Magaro heb je een geweldig uitzicht over het park (foto: Flickr/markoskavesnicka)

Ga parasailen

Heb je zin in spektakel? Ga parasailen in het Nationaal Park Galičica. Zweef samen met een instructeur minutenlang op de wind onder een grote parachute. Er zijn twee spingplekken: Pogled en Baba. Pogled ligt bij het plaatsje Velestovo, niet ver van Ohrid. Baba ligt verder naar het zuiden, aan de weg P-504.

Parasailen in Nationaal Park Galicica
Glij met een parachute naar beneden tijdens het parasailen (foto: Flickr/Marcos Lomba)

Hoe kom je in Nationaal Park Galičica?

Ben je Ohrid, in Struga of in een van die andere mooie plaatsjes aan het meer op vakantie? De makkelijkste manier om Galičica te ontdekken is door een auto te huren bij Alamo. Vanaf 25 euro per dag is dit al mogelijk. Het nationaal park is groot en wil je verschillende plekken bezoeken, dan ben je hier zeker enkele dagen actief.

Kijk voor meer informatie over Nationaal Park Galičica op de site van het park.