Hoge bergen, diepe valleien, azuurblauwe bergmeren en in de zomer weides vol met kleurrijke bloemen. Nationaal Park Pelister, in het zuidoosten van Noord-Macedonië, is een van de mooiste natuurgebieden van het land. Een perfecte plek voor een wandeling of om te mountainbiken.

Tussen het Prespameer en Bitola in, op de grens met Griekenland, ligt het oudste nationale park van Noord-Macedonië. In 1948 krijgt het al de status van beschermd natuurgebied. Ruim 171 vierkante kilometer aan natuur rond het Baba gebergte. Het gebied staat bekend om zijn vele hoge bergpieken, 35 stuks, van boven de 2.000 meter. De hoogste top is van de Pelister zelf, met 2.601 meter.

Naast Pelister kent het land nog twee nationale parken: Mavrovo en Galicica.

Natuurlijk, de schitterende natuur. Wandel of fiets door dit natuurgebied heen en geniet van de uitzichten. Maar dat is natuurlijk niet alleen de reden waarom Pelister een nationaal park is geworden.

Molika dennenbos

Uniek aan Pelister National Park is het Molika dennenbos. Deze bomensoort komt in veel gebergtes op de Balkan voor, maar nergens is het bos zo compact als hier. Er staan bomen tussen die meer dan 230 jaar oud zijn. Het bos blijft het hele jaar groen.

Beren en Balkan lynxen

Twee beschermde diersoorten die in het nationaal park voorkomen zijn de bruine beer en de Balkan lynx. Met de bruine beer gaat het vrij goed in Noord-Macedonië. In het land leven er een kleine 200, waarvan zo’n 30 in Nationaal Park Pelister. Sinds het verbod op de jacht in 1996 gaat dit aantal langzaam vooruit.

Waar het met de bruine beer vrij goed gaat, gaat het met de Balkan lynx veel minder goed. In totaal zijn er van deze grote roofkat nog ongeveer 50 exemplaren in leven, die verspreid leeft over een gebied in Noord-Macedonië, Albanië en Kosovo. Tegenwoordig worden ze goed beschermd. Hoeveel exemplaren van dit dier in de bossen bij het Baba gebergte leven is niet bekend, maar hij komt er voor.

Unieke vlinders

’s Zomers is het nationaal park een vlinderparadijs. De groene weiden veranderen dan in een kleurrijk palet aan bloemen. Een van de vlinders die hier tussen fladdert is de Scythris crupta nad Scythris similis. Dit soort komt alleen voor in dit nationaal park. Daarnaast leeft ook de Hadena clara macedonica in het gebied, een vlindersoort die je buiten Noord-Macedonië nergens aantreft.

Bergmeren

Enkele speciale plekken in het park zijn de twee bergmeren. Het Kleine en Grote Pelister Meer zijn gletsjermeren die opvallen door hun azuurblauwe water. Ze worden ook wel de ogen van het nationaal park genoemd. De meren liggen op meer dan 2.000 meter hoogte op de Mount Pelister. Het zijn heerlijke plekken om even rustig te gaan zitten en te genieten van de omgeving.

Bergen
Nationaal Park Pelister (foto: Wikimedia/Martin Dimitrievski)

Wandelen in Nationaal Park Pelister

Met zijn schitterende natuur en de vele hoge pieken, valt er veel te genieten in het nationaal park. Er zijn verschillende mooie wandelroutes door het park. Ga met een gids, of op eigen houtje. Het kan allebei. Wil je naar het hoogste punt? Zorg dat je op tijd vertrekt. Een wandeling naar de 2.601 meter hoge Pelister duurt ongeveer 7 uur.

Fietsen in het natuurgebied

Durf jij de uitdaging aan om te gaan mountainbiken in het Nationaal Park Pelister? In het gebied liggen enkele uitdagende routes. Een prima uitvalsbasis is Hotel Molika aan de rand van het nationaal park, dat ook ATB’s verhuurt. Daarnaast kun je met een groep gaan mountainbiken via Macedonia Tours.

Wintersport

Waar in de lente, zomer en het najaar het Nationaal Park Pelister het domein is van de wandelaars en de fietsers, ligt hier in de winter een groot pak sneeuw. Perfect voor de wintersporter. Bij het Ski Center Kopanki ligt een klein skigebied, waar veel Noord-Macedoniërs in de winter gaan skiën.

Sneeuw in Nationaal Park Pelister
In de winter worden de bergen in het nationaal park bedekt met een laag sneeuw (Image by DiscoveringMacedonia from Pixabay)

Overnachten bij het Nationaal Park Pelister

Wil je enkele nachten overnachten bij het Nationaal Park Pelister? Vlakbij het park liggen de plaatsen Trnovo, Dihovo en natuurlijk Bitola. In deze steden zijn tientallen hotels en appartementen te vinden. Wil je in het park verblijven? Boek dan een overnachting in Hotel Molika, dat naast het Ski Center Kopanki ligt.