De torenspits en de resten van een dak van een kerk steken net boven het water uit. Welkom in Nationaal Park Mavrovo in Noord-Macedonië. Het is de bekendste fotoplek van dit park. Maar het natuurgebied heeft nog zoveel meer te bieden! Trek je wandelschoenen aan en ga op ontdekkingstocht.

Op zo’n 2 uur rijden van Ohrid, halverwege de weg naar Skopje, ligt het Mavrovo National Park. Dit is het grootste natuurpark van het land met een oppervlakte van zo’n 730 vierkante kilometer. Naast Mavrovo telt Noord-Macedonië nog twee nationale parken: Galicica en Pelister.

Eigenlijk zou ik het Mavrovo National Park het liefst willen omschrijven als een groot hoogtepunt. Zeker als je van natuur houdt. Maar er zijn enkele plekken die zeer geliefd zijn.

Golem Korab: de hoogste berg van Noord-Macedonië

Het nationaal park grenst aan Albanië. Het bestaat uit beboste hellingen en kale bergen, diepe kloven en hoge pieken. De hoogste van allen is de Golem Korab, die precies op de grens met Albanië ligt. Met een hoogte van 2.764 meter is het niet alleen de hoogste berg van Noord-Macedonië, maar direct ook de hoogste berg van Albanië.

Daar ligt natuurlijk een geweldige uitdaging om hem te beklimmen. Maar helaas. Doordat hij precies op de grens ligt, moet je toestemming krijgen om hem te beklimmen. Daar hebben de Noord-Macedoniërs iets op gevonden. Elk jaar wordt begin september, rond Onafhankelijkheidsdag in het land, een klim naar boven georganiseerd. En iedereen mag mee.

Ben je toevallig niet in het park op die dag? Naast de Golem Korab zijn er meer mooie bergketens, zoals Shar en Bistra.

Golem Korab
De Golem Korab, op de grens van Noord-Macedonië en Albanië, is de hoogste berg van beide landen (foto: Flickr/Frantisek Trampota)

Radika kloof

Een van de mooiste plekken in Mavrovo is de rivier de Radika, of beter de kloof waar hij doorheen stroomt. Vanuit Kosovo stroomt hij het land binnen en loopt dwars door het nationaal park heen. Hoewel het geen grote rivier is, is de kracht waarmee het water voorbij stroomt indrukwekkend.

In het voorjaar en de zomer is het dal van de Radika prachtig. Overal is het groen en in de rustige delen kun je vissen zien zwemmen. Langs en in het water liggen allemaal keien. Op plekken met voldoende water kan worden geraft. Uiteindelijk eindigt de rivier in het Meer van Debar, even ten zuiden van het nationaal park.

Nationaal Park Mavrovo - Radika
De Radika stroomt dwars door het nationaal park heen (foto: Flickr/Julijan Nyča)

Meer van Mavrovo

Aan de oostzijde van het nationaal park ligt tussen de bergen het Meer van Mavrovo. Indrukwekkend is het St Nikolai kerkje dat, bij hoog water, boven het water uitsteekt. Dat was niet altijd zo. Het meer is kunstmatig aangelegd. Met een lengte van 12 kilometer en een breedte van (om sommige plekken) 3 kilometer, is het het grootste kunstmatige meer van Noord-Macedonië.

Wilde dieren in Mavrovo National Park

De kans is klein dat je ze tegen komt, maar in het Nationaal Park Mavrovo leven enkele bijzondere dieren, zoals de bruine beer en de Balkan Lynx. Van de Balkan lynx zijn er nog minder dan 50 van in leven. Rond de Tweede Wereldoorlog was deze grote kat vrijwel uitgestorven. Maar dankzij een beschermingsprogramma gaat het heel langzaam iets beter met het dier, dat vooral jaagt op reeën en gemzen. Hopelijk herstelt de populatie zich snel.

Ook van de bruine beren leven er slechts een stuk of 70 in de bossen van Mavrovo. Dit dier heeft een grote voorliefde voor honing, maar houdt ook van fruit, vis en kleine zoogdieren. Tot 1996 werd er op hen gejaagd, maar dat is tegenwoordig verboden.

Dat geldt niet voor de wolf, die ook in het park leeft. Omdat dit dier het vee van boeren in de omgeving aanvalt, wordt er op gejaagd en staat er zelfs een premie op zijn kop. Daardoor blijft het aantal wolven in het gebied vrijwel gelijk.

Beren, wolven en lynxen zul je niet snel zien in het park. Daarvoor moet je heel veel geluk hebben. Een dier wat je wel snel kunt zien, is de gems, een geitachtige. En kijk je in de lucht, dan zie je misschien wel een grijze buizerd, keizerarend of oehoe vliegen.

Kleine waterval
Een beer of lynx zul je niet snel zien, maar het landschap is schitterend (foto: Flickr/anicapetkoska)

Wandelen in Nationaal Park Mavrovo

Door het nationaal park lopen enkele wegen. Maar het beste kun je de natuur ontdekken door te gaan wandelen. Er zijn vele wandelroutes, variërend van 45 minuten tot zo’n 8 uur. Ontdek ze op de site van het nationaal park. Of huur een mountainbike in de omgeving en verken het gebied op de fiets.

Skiën in Mavrovo

Niet alleen in het voorjaar, de zomer en het najaar is het Nationaal Park Mavrovo mooi om te bezoeken. In de winter verandert het in een wintersportoord. Ten zuiden van het Meer van Mavrovo ligt het skiresort Mavrovo, met zo’n 25 kilometer aan piste en 14 skiliften.

Wintersport in Nationaal Park Mavrovo
's Winters verandert het natuurpark in een wintersportoord (foto: Flickr/Charlie Marchant)

Overnachten in het nationaal park

Wil je graag meer tijd uittrekken om het Nationaal Park Mavrovo te ontdekken? Boek een of meerdere overnachtingen in het gebied, zoals in Hotel Bistra. Dit hotel biedt ook mountainbikes te huur aan. Of vind een ander voordelig hotel of appartement bij Trivago.