Ken je het boek De bruiloft der zeven zigeuners van schrijver A. Den Doolaard? Hij schreef de roman in 1938 deels in Ohrid. Tegenwoordig wordt de Nederlandse schrijver in deze stad in Macedonië geëerd met een monument in het Holandski Park aan de zuidzijde van Ohrid.

Sinds enkele jaren komen er weer meer Nederlandse toeristen naar Ohrid. Maar dat zijn er nog lang niet zoveel als dat er in de jaren 80 naar de stad komen. 50.000 toeristen per jaar, het is geen uitzondering. Die trend zet zich al in in de jaren 60. Dat is grotendeels te danken aan A. Den Doolaard.

Terrassen in Ohrid
Steeds meer Nederlanders weten Ohrid te vinden als vakantiebestemming (foto: eigen)

Schrijver A. Den Doolaard komt op 7 februari 1901 ter wereld als Cornelis Johannes George Spoelstra. In zijn jeugd houdt hij van lange wandelingen en later raakt hij bevangen door de bergen. Op 27-jarige leeftijd neemt hij ontslag als boekhouder nadat hij geïnspireerd raakt door een boek. De regelmaat ruilt hij in voor een leven met snelle auto’s, drank en buitenlandse tripjes. Het betere leven, zeg maar. Om aan geld te komen, begint Den Doolaard romans te schrijven.

De schrijver heeft een fascinatie voor de Balkan en Macedonië. Verschillende keren verblijft hij er en hij woont zelfs enige tijd in Ohrid. Hij staat bekend als een schrijver die met zijn pen op geweldige wijze het leven weet neer te zetten. Zijn hele levensverhaal vindt je op de A. Den Doolaard site.

A. Den Doolaard
A. Den Doolaard (Door Anefo - Nationaal Archief, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40860434)

De Bruiloft der zeven zigeuners

Het boek De bruiloft der zeven zigeuners draait om Branko, een jonge man die van drank en vrouwen houdt. Zijn relaties duren daarom niet lang. Toch hunkert hij naar een stabiel leven. Na weer een mislukt liefdesavontuur zet hij het op een drinken. Na vele omzwervingen komt Branko aan in Ohrid. Op de meest romantische plek, bij de Sveti Jovan Kaneo kerk, ontmoet hij Doesjka.

Alles lijkt goed te komen. Zeven zigeuners worden uitgenodigd om muziek te spelen op de avond voor de bruiloft. Prachtige muziek, maar het brengt Branko weer aan het twijfelen.

Den Doolaard schrijft over de liefde, maar vooral ook over het Ohrid en het Meer van Ohrid in de jaren 30. Hij weet als geen ander de sfeer en de omgeving te omschrijven. Als je hier ooit bent geweest, zul je het herkennen. Ben je nog nooit in Ohrid geweest, dan zul je er naar verlangen.

Oude stad Ohrid van A. Den Doolaard
Zo moet Ohrid er ook al ongeveer hebben uitgezien toen A. Den Doolaard hier zijn boek schreef (foto: Flickr/Hans Põldoja)

Eerste kennismaking met Ohrid

Dat verlangen borrelt bij vele Nederlanders na de oorlog. Terwijl Nederland opkrabbelt na 5 jaar nazibewind, zijn de boeken van Den Doolaard vaak een eerste kennismaking met Macedonië. In de jaren 60 weten verschillende Nederlanders het land te vinden.

Tegenwoordig word je als Nederlander in Ohrid nog regelmatig in het Nederlands aangesproken. Deels is het ingestudeerd, maar grotendeels is het te danken aan al die Nederlanders naar die paradijs aan Meer van Ohrid kwamen. Verschillende Nederlandse vrouwen vonden er de liefde, trouwden met een Macedoniër en bleven achter.

Met de burgeroorlog in Joegoslavië verdween het Hollandse toerisme uit Ohrid. En ondanks dat Macedonië niet zwaar is getroffen, keren de Nederlanders pas sinds begin 21e eeuw weer langzaam terug.

Meer van Ohrid
Ohrid is een schitterende stad aan het water (foto: eigen)

Monument A. Den Doolaard

Het monument voor A. Den Doolaard, dat tegenover de hotels Millenium Palace en Lebed ligt, moet helpen meer Nederlanders te verleiden tot een vakantie in Macedonië. Moet je dan tijdens een vakantie aan het Meer van Ohrid dit monument bezoeken? Helemaal niet. Maar misschien moet je wel eens het boek De bruiloft der zeven zigeuners lezen. Nog beter, boek gewoon een vakantie naar Macedonië.

Ontdek wat A. Den Doolaart zo aantrok in dit land en waarom sinds de jaren 60 honderdduizenden Nederlanders dit land, en in het bijzonder Ohrid, bezochten. Mijn ervaring is dat het er geweldig is! Het is er zomers warm (gemiddeld zo’n 27 graden), je hebt er schitterende natuur, cultuur, geschiedenis en fijne stranden. En hoewel Ohrid niet aan zee ligt, geeft het Meer van Ohrid wel het gevoel alsof je aan de Méditerranée bent.

Ontdek mooie plekken als het klooster van Sint Naum, de machtige muurschilderingen in de St Bogorodica Perivleptos kerk of het Fort van Samuel. Of huur een auto en bezoek prachtige plekken het nationaal park Galicica.

Monument voor A. Den Doolaard
Het monument voor A. Den Doolaard in het Holandski Park (foto: Flickr/markoskavesnicka)

Goedkope vakantie naar Ohrid

Al vanaf 230 euro kun je een complete 8-daagse vakantie inclusief vliegreis boeken bij Tui. Zelf verbleef ik 10 dagen in Hotel Granit, op de oever van het meer. Een fantastisch hotel en niet duur.