De zee is er helder blauw, het zonnetje schijnt er weldadig en de prijzen zijn er goed. Maar zandstranden zijn er bijna niet te vinden op het Kroatische schiereiland Istrië. Maar, ze zijn er wel! Wij zetten mooiste zandstranden van Istrië op een rij.

Nou ja, de mooiste… Eigenlijk gaat het om de enige. Stranden zijn er genoeg in Istrië, het is een paradijs voor iedereen die van een zonvakantie houdt. Een nadeel: het zijn vooral kiezelstranden. Nou is het geen straf om naar een kiezelstrand in Kroatië te gaan. Ze zijn doorgaans goed schoon en het water is er kraakhelder. Maar een zandstrand is toch net even anders. Ze behoren misschien wel tot de best bewaarde geheimen in het land, zeker in Istrië. Maar ze bestaan.

Istrië is een van de regio’s in Kroatië. In onze zoektocht langs de kust zijn we drie zandstranden tegengekomen. Het zijn direct de drie mooiste zandstranden van Istrië.

1. Bijeca – Medulin

Het bekendste zandstrand aan de kust van Istrië is Bijeca bij het plaatsje Medulin. Dit 1 kilometer lange strand vind je op zo’n 7 kilometer van Pula, met zijn schitterende amfitheater. Er is plek voor ongeveer 2.200 badgasten. Vooral bij gezinnen met jonge kinderen valt het in de smaak. Het water is aan de kust ondiep, zodat zij hier leuk kunnen spelen. Bovendien is er een lifeguard op het strand aanwezig. Natuurlijk kun je hier strandstoelen huren. Daarnaast is er een speeltuin en een waterglijbaan.

2. Lanterna – Novigrad

Het strand Lanterna ligt aan een grote baai vlakbij het plaatsje Novigrad. Het maakt onderdeel uit van camping Lanterna. Het fijne zand is op het strand gespoten. Het maakt strand tot een van de weinige zandstranden in Istrië. Voor families is dit een ideale plek. Kinderen kunnen lekker in het zand spelen, terwijl jij op je gehuurde strandbed ligt. De kust loopt hier rustig af, waardoor kleine kinderen goed in de eerste meters van het water kunnen spelen.

Wil je gegarandeerd zijn van zandstrand tijdens je vakantie in Istrië? Camping Lanterna, tussen Novigrad en Poreč, is een erg grote camping. Er zijn veel ruime kampeerplekken, maar de camping heeft ook meer dan 800 vakantiehuisjes. De ANWB heeft de camping een Top 2020 label gegeven.

3. Zambratija - Zambratija

Zandstrand Zambratija ligt boven Umag, helemaal in het noordwesten van Istrië. Het water is hier zo ondiep, dat je eenvoudig honderd meter de zee in wandelt en het waterrijkt nog steeds niet verder dan tot je knieën. Een fantastische plekken om te gaan zonnen met je gezin. In de zomer kan het behoorlijk druk worden op dit 500 meter lange strand. Er worden strandstoelen en parasols verhuurd. Op het strand is een kleine beach bar met snackbar.