Zoeken
Kutna Hora

Zilverstad Kutná Hora is een middeleeuwse parel

Inhoudsopgave

Foto van Barbara Hilbers

Barbara Hilbers

Op een klein uurtje rijden van Praag ligt een van de mooiste steden van Tsjechië: Kutná Hora, ‘de Stad van Zilver’. Een stad die in de middeleeuwen bijna net zo belangrijk was als Praag, maar daarna in slaap sukkelde. Stap terug in de tijd en ontdek hier de mooiste, leukste en belangrijkste bezienswaardigheden!

Grote kans dat je nog nooit echt van Kutná Hora hebt gehoord. Waar Praag is veranderd in een metropool, is dit stadje stil blij ven staan. Dat heeft alles te maken met zilvererts, dat in de middeleeuwen nabij Kutná Hora werd gevonden.

Campings in Tsjechië

Vind vakantiehuizen in Midden-Bohemen

Hotels in Kutná Hora

De zilvermijnen strekten zich zelfs uit tot onder de stad. Het maakte Kutná Hora tot een rijke stad. De mooiste kerken en architectonische hoogstandjes werden gebouwd. Totdat het zilver op was en de stad zijn inkomstenbron kwijt was. Misschien mag je het niet zeggen, maar we mogen ons er tegenwoordig gelukkig om prijzen. De middeleeuwse charme en prachtige bouwwerken zijn namelijk gebleven.

Veel van deze gebouwen staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco, zoals de schitterende Sint-Barbarakerk. Wij nemen je mee door deze unieke stad en vertellen je wat je allemaal niet mag missen, en dat is heel veel!

Sint-Barbarakerk Kutna Hora
Een blik op de imposante Sint-Barbarakerk

Waar ligt Kutná Hora?

Kutná Hora ligt in MIdden-Bohemen, op ongeveer 70 kilometer van Praag, in het hart van Tsjechië. Het is een gebied met een rijke geschiedenis. Op de heuvels vind je vele kastelen en ruïnes, in de dalen mooie riviertjes en prachtige dorpen en steden.

De echte eye catchers zijn Kutná Hora en verder naar het noorden het schitterende Boheems Paradijs.

Meer dan 2.000 jaar aan mijnbouw

Maar eerst een stukje geschiedenis; die van Kutná Hora is heel oud en gaat veel verder terug dan de eerste ontdekking van zilvererts. Archeologische vondsten hebben uitgewezen dat het gebied rondom de Kaňk heuvel al werd bewoond door Kelten.

Tussen Libenice and Kaňk, zijn in 1981 verschillende keramische opgravingen gedaan van een Keltische nederzetting uit de periode van de 5e tot 1e eeuw v.Chr.  Een van de belangrijkste vondsten is een smeltoven uit de periode rond de 2e eeuw voor Christus met sporen van pyrrhotine, chalcopyriet, sphaleriet en koper. Dit zijn stoffen die getuigen van vroege ondergrondse mijnbouw in de Kaňk-heuvel.

De vroegste tekenen van dat er zilver werd gevonden, dateren uit de 10e eeuw. Op dat moment is Bohemen een belangrijk handelscentrum. Zo zijn er bijvoorbeeld zilveren munten ontdekt uit de periode tussen 982 en 995 in Malín, dat nu deel uitmaakt van het huidige Kutná Hora.

Het ontstaan van Kutná Hora

Voor de stad zelf begon het allemaal in 1142, met de vestiging van de abdij van Sedlec, het eerste cisterciënzerklooster in Bohemen. Tegen 1260 begonnen Duitse mijnwerkers zilver te delven in het berggebied, dat ze Kuttenberg noemden en dat deel uitmaakte van het kloosterbezit. De naam van de berg zou zijn afgeleid van de monnikskappen (de Kutten) of van het woord mijnbouw (kutání in het oude Tsjechisch).

Verder is er het verhaal van een monnik die de eerste grote zilver pilaar gevonden zou hebben. Naar verluidt bedekte hij het met zijn monnikskap en ging snel naar het klooster om het goede nieuws te vertellen.

Bijna even belangrijk als Praag

Tijdens de Middeleeuwen was de stad economisch, cultureel en politiek gezien bijna net zo belangrijk als Praag. In 1300 vaardigde koning Wenceslaus II van Bohemen de nieuwe koninklijke mijncode uit (Constitutiones Iuris Metallici Wenceslai II), waarin alle administratieve en technische voorwaarden stonden die nodig waren voor de exploitatie van mijnen.

In december 1402 echter, nam koning Sigismund de Boheemse koning Wenceslaus IV gevangen. Hij plunderde en veroverde de stad. Onder zijn bewind ontwikkelde de stad zich razendsnel en ten tijde van de hussietenoorlogen in 1419 was het de tweede belangrijkste stad van Bohemen, na Praag. Verschillende Boheemse koningen hadden er een residentie.

De ondergang van Kutná Hora

De middeleeuwen, het is een tijd van een oorlogen. Ook Kutná Hora ontkomt er niet aan. Maar de ondergang van de stad zet zich in als Bohemen in 1526 onderdeel wordt van de Habsburgse monarchie, het huidige Oostenrijk. Twintig jaar later loopt de rijkste mijn onderwater en komt Bohemen in opstand tegen Ferdinand I. Het gevolg is dat de stad al haar privileges verliest.

Verschillende pestepidemieën en de verschrikkingen van de Dertigjarige Oorlog maakten de ondergang compleet. Halfslachtige pogingen na de rust om de verwoeste mijnen te herstellen mislukken; de stad raakte verarmd en wordt bovendien in 1770 door brand verwoest. Aan het einde van de 18e eeuw worden de mijnen verlaten.

Sint-Jacobskerk Kutná Hora
Een blik vanaf de andere kant op de stad, met de Sint-Jacobskerk

Bezienswaardigheden in Kutná Hora

Je ziet, de stad kent een lange, woelige geschiedenis. Maar dat levert nu wel prachtige overblijfselen op. De volgende bezienswaardigheden zijn echt de moeite waard om te bezoeken.

1. Historisch centrum Kutna Hora met de stenen fontein

In het historische centrum van Kutná Hora alleen al kun je urenlang ronddwalen en genieten van de historische sfeer in de talloze straten en steegjes, pleinen, kerken, woonhuizen, winkels en cafés. Er hangt een middeleeuwse sfeertje en er zijn maar liefst 319 culturele monumenten, waaronder het Italiaanse Hof (Vlašský dvůr) en de kathedraal van St. Barbara, die tegenwoordig het symbool van de stad is.

Net ten zuiden van het stadsplein, het Palackého näměstí, zie je de grote toren van de gotische St.-Jacobskerk de lucht in prikken. Het is de oudste kerk van Kutna Hora en je bewondert er prachtige werken van  grootmeesters Petr Brandl en Karel Škretá.

Op het Rejsek-plein vind je een andere beroemde bezienswaardigheid: de stenen fontein. De fontein heeft een hoogte van wel 4 meter en werd in 1493 ontworpen door dezelfde architect als die van de Sint-Barbarakerk. De fontein was niet alleen als decoratie voor de stad ontworpen; het bouwwerk deed ook dienst als watervoorziening toen de voorziening door de zilverwinning werd afgesloten. Vooral in de avond is de fontein een lust voor het oog!

Stenen fontein in Kutna Hora
De gotische stenen fontein was in de middeleeuwen belangrijk als drinkwatervoorziening

2. Sint-Barbara Kathedraal

De Sint-Barbarakathedraal is een juweel uit de laatgotische periode. Deze kathedraal staat, samen met de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Sint-Jan-de-Doper Kathedraal en het historische centrum van Kutná Hora op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De Maagd Barbara was een vroegchristelijke martelares, die werd aangeroepen als helper in nood, bemiddelaar voor een goede dood en als beschermvrouwe van iedereen die een gevaarlijk beroep uitoefent. Deze naam is dus geen vreemde keuze voor deze stad met mijnwerkers.

De bouw van de kerk werd gestart in de tweede helft van de 14e eeuw. Toen het zilver opraakte, lag de bouw een tijd stil, ongeveer halverwege de 16e eeuw. Later werd de bouw hervat en werden vooral barokke elementen toegevoegd. Het huidige uiterlijk van de kathedraal dateert uit de 19e en 20e eeuw, toen de kerk een een totale restauratie onderging.

In de Sint-Barbara kerk bewonder je een galerij met zeldzame, gotische fresco’s en beeldhouwwerken. In het middenschip zie je de preekstoel uit de Renaissance en barokke lambrisering. De jezuïeten verrijkten de kathedraal met fraaie schilderijen, beelden en enkele barokke.

Vrijgevige schenkers van de neogotische vernieuwing lieten in het begin van de 20e eeuw in een groot deel van de ramen glas-in-loodramen plaatsen waarop de schilder František Urban een reeks puur christelijke motieven en belangrijke gebeurtenissen uit zijn tijd afbeeldde. In 2014 werd het nieuwste artistieke werk geplaatst. Een glas in lood met een motief van St. Agnes van Bohemen, die het laatste heldere raam in het zuidelijke schip van de kathedraal siert.

Sint-Barbarakerk
De indrukwekkende Sint-Barbarakerk

3. Het Jezuïetencollege

Het jezuïetencollege is een voorbeeld van vroege barokke architectuur, sterk beïnvloed door de Italiaanse bouwstijl. Ook het college is een nationaal cultureel monument dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Hoewel het jezuïetencollege in Kutná Hora slechts voor een korte periode werd gebruikt door de jezuïeten, werden er al sinds 1678 jezuïeten gehuisvest. Het gebouw werd voltooid in 1750, maar na de afschaffing van de jezuïetenorde in 1773 werden er militaire kazernes in gevestigd.

Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt als de Galerij van de Centraal-Boheemse regio (GASK), een culturele ruimte waar diverse tentoonstellingen uit de 20e en 21e eeuw plaatsvinden die je zeker mooi vindt om te zien.

Jezuietencollege Kutna Hora
Rechts van de Sint-Barbarakerk staat het al bijna even indrukwekkende Jezuïetencollege

4. Sedlec: bruisende drukte, serene rust en een horrorachtige ‘bottenkapel’

Sedlec, wat tegenwoordig een buitenwijk van Kutná Hora is, maakt deel uit van het historische centrum. Je vindt er bijvoorbeeld het voormalige cisterciënzerklooster, dat tijdens de hoogtijdagen van Kutna Hora een serene plek van rust en gebed was. Dit in tegenstelling tot de bedrijvige drukte van de stad. De Onze Lieve Vrouwekathedraal is het belangrijkste gebouw van het kloostercomplex.

Talloze botten en schedels in het Ossuatorium
Nogal creepy, maar wereldberoemd: het ossuatorium met de talloze schedels en botten

Ossuarium: de bottenkapel

In het wereldberoemde ossuarium in Sedlec geloof je niet wat je ziet. Deze middeleeuwse gotische kapel heeft eeuwenlang gestaan op de overblijfselen van zo’n 40.000 mensen. In de kelder van de kapel bevindt zich een tweede kapel met huiveringwekkende versieringen, gemaakt van menselijke botten. Denk aan kroonluchters, een piramide, kruisen en wapenschilden; een bizar theater van leven en dood.

Naar verluidt zou dit theater zijn ontstaan doordat een abt naar Jeruzalem was gereisd en terugkwam met wat aarde uit het Heilige Land. Hij strooide dit uit op het plaatselijke kerkhof, waardoor het een Heilig Veld werd. De pest en de Hussietenoorlog maakten veel slachtoffers en deze begraafplaats was zeer gewild. Er werden ongeveer 40.000 doden begraven.

Later brandde de kerk af en men keek er niet meer naar om, tot architect Jan Blažej Santini Aichel de plek nieuw leven inblies. Uiteindelijk leefde František Rint, een bouwmeester van de adellijke familie Schwarzenberg, zich uit op de kapel. Hij decoreerde het ossuarium op zijn, op zijn zachtst gezegd ‘unieke’ manier, met menselijke schedels en botten. Deze werden ontsmet, gebleekt en zorgvuldig gerangschikt. De donkere lampen en vlammende lichten versterken de ietwat lugubere sfeer in de kapel.

5. Italiaanse hof

Ook het Italiaanse hof in Kutná Hora zal je erg mooi vinden. Het diende oorspronkelijk als de koninklijke munt en het koninklijk paleis en heeft een geschiedenis van duizend jaar. Koning Wenceslas II transformeerde de oorspronkelijke versterkte nederzetting in de late 13e eeuw tot een centrale koninklijke munt, die bekend stond om de productie van de Praagse groschen.

Het hof werd later aangepast door koning Wenceslas IV, die er een koninklijk paleis aan toevoegde. Het Italiaanse hof was getuige van belangrijke historische gebeurtenissen, zoals het ondertekenen van het decreet van Kutná Hora in 1409 en de verkiezing van George of Poděbrady als toekomstige koning van Bohemen in 1444.

In latere jaren verloor het Italiaanse hof geleidelijk aan belang, maar werd het aan het einde van de 19e eeuw gerestaureerd onder leiding van architect Ludvík Lábler. Het kreeg zijn neogotische uitstraling terug en herstelde zijn oorspronkelijke grandeur.

Rondleidingen

Je kunt deelnemen aan drie rondleidingen met interactieve elementen voor zowel kinderen als volwassenen: “The Mystery of Lost Silver”, “The Royal Mint” en “The Royal Palace”. De eerste tour vertelt over een oude legende van een verloren schat door middel van een tunnelervaring. De tweede is een expositie van munten die in het hof zijn geslagen en een demonstratie van middeleeuwse muntslagtechnieken. Bij de derde tour ga je naar de audiëntiezaal, de koninklijke kapel en kamers.

Italiaans Hof in Kutná Hora
Het Italiaanse hof was jarenlang het juweel van de Tsjechische koningen in de stad

6. Hrádek zilvermuseum

Het Tsjechische Zilvermuseum is opgericht in 1877 als de Vocel Archaeological Society. Het museum is een van de oudste en rijkste musea in de Tsjechische Republiek, met een uitgebreide archeologische, numismatische, kunst- en geologiecollecties. De tentoongestelde voorwerpen die betrekking hebben op mijnbouwtechnologie behoren tot de oudste in Europa.

Daarbij is het gevestigd in een historisch pand. Al in 1312 werden de eerste vermeldingen van Hrádek gemaakt als een versterkt houten fort. Begin 15e eeuw werd het verbouwd tot een klein kasteel in Hooggotische stijl door Václav van Donín, de koninklijke magistraat van Kutná Hora.

Het kasteel wisselde vaak van eigenaar en raakte beschadigd tijdens de Hussietenoorlogen. Het werd meerdere malen verbouwd, uitgebreid en diende verschillende functies. Het kasteel is sinds 1958 een officieel cultureel monument en tegenwoordig is het monumentale pand thuis voor het huidige museum.

Rondleidingen

Er zijn twee rondleidingen waar je aan kunt deelnemen. Circuit I – Zilverstad biedt een overzicht van de ontwikkeling van Kutná Hora, inclusief geologie, archeologie, geschiedenis van Hrádek, het leven van de “zilveren adel” en numismatiek.

Circuit II – De reis van zilver neemt bezoekers mee door het proces van zilverwinning en muntslag in de middeleeuwen. Dit is inclusief een bezoek aan een originele door paarden aangedreven mijnmachine en een wandeling door een middeleeuwse mijngalerij. Super spannend en leuk met kinderen!

7. Andere leuke activiteiten (met kinderen)

Is het dan alleen maar historie in Kutná Hora? Nee! Als je even genoeg hebt van oude gebouwen, ga je gewoon naar het Alien museum; dat is van heel andere aard. Hier kom je oog in oog te staan met buitenaardse wezens uit bekende en minder bekende films. Ze zien er levensecht uit!

Ook heel leuk is het Lego museum. Je bewondert er gigantische creaties, gemaakt van Lego. Neem plaats naast een groot Lego skelet en ga zelf bouwen aan je eigen creatie.

Voor de chocoladeliefhebbers is het Chocolademuseum natuurlijk een soort walhalla. In het museum zie, ruik en proef je het chocolademerk Lidka. Het is in Nederland niet zo bekend, maar Lidka werd maar liefst twee keer benoemd tot ‘swerelds beste chocolademerk. De entree is gratis, de chocolade die je in het museumwinkeltje koopt niet. Maar het is wel een leuk souvenir!

Vanuit Praag naar Kutná Hora

Ben je op vakantie in Praag en ben je benieuwd naar Kutná Hora? Er worden verschillende tours aangeboden naar deze bijzondere stad zilverstad. Tijdens een tour krijg je alle hoogtepunten van Kutná Hora te zien.

Op vakantie naar Kutná Hora en Midden-Bohemen

Kutná Hora ligt centraal in Tsjechië, op ruim 900 kilometer rijden van Utrecht. Ideaal voor een autovakantie, zeker als je wat van het land wilt bekijken. Praag ligt op slechts 70 kilometer. Dat maakt het ook ideaal voor een vliegvakantie.

Campings

Tsjechië is een heerlijk land om te kamperen. Daarom hebben wij voor jou de 10 beste campings van het land uitgezocht. Maar hou er wel rekening mee dat de faciliteiten niet zo goed zijn als we in Nederland gewend zijn. Vind je een schoon toiletgebouw en een speeltuin voor de kinderen genoeg? Dan zit je hier helemaal juist.

Wij zijn erg enthousiast over Camping Matyás, dat even ten zuiden van Praag aan een riviertje ligt. Ook vlabij Praag ligt Camping Sokol Praha. Dit is een populaire familiecamping met zwembad en een kidsclub. Zoek je een camping met veel schaduw aan de rand van de hoofdstad? Dan is Camping Drusus een uitstekende optie.

Camping Matyás

Camping Sokol Praha

Camping Drusus

Hotels

De stad telt zo’n 30 hotels. Wij zijn enthousiast over 4 sterren Hotel Zlatá Stoupa. Dit hotel ligt vlakbij het historische centrum en is niet duur. Maar verwacht geen modern hotel, het ziet er verouderd uit. Toch zijn de bedden goed en het ontbijt uitstekend. Een prima plek als je zo het centrum wilt in lopen.

Hotels in Kutná Hora

Hotel Zlatá Stoupa

Vakantiehuizen in Midden-Bohemen

Zoek je iets meer privacy? Ga je met een grote groep naar Midden-Bohemen? Of wil je graag een zwembad bij je accommodatie? Op onze site vind je ruim 15 vakantiehuizen in Midden-Bohemen. Van een knus appartement tot vrijstaande groepsaccomodatie.

Vind vakantiehuizen

Vliegen naar Tsjechië

Natuurlijk kun je met de auto op vakantie naar Kutná Hora, maar je kunt ook kiezen voor het vliegtuig. Vanaf Eindhoven en Schophol kun je rechtstreeks vliegen op Praag, vanaf Rotterdam met een tussenstop. Huur een auto op het vliegveld en rij rechtstreeks naar je bestemming toe.

Via Oost-Europa Vakanties vind je de voordeligste vliegtickets naar Praag.

Voordelige vliegtickets

Auto huren op vliegveld Praag


Dit artikel bevat affiliate links. Mocht je beslissen om iets te boeken op de website van een van onze partners, dan ontvangen wij een kleine vergoeding. Daar merk je helemaal niets van en je betaalt geen cent extra. Op deze manier kunnen wij gratis en zonder reclame-uitingen tips blijven geven over de mooiste en interessantste plekken in Oost-Europa.

Meer vakanties

v.a. €454.00 p.p.
Slovenië
Sloveense Alpen
- Bled
v.a. €851.00 p.p.
Bulgarije
Burgas
- Nessebar
v.a. €93.00 p.p.
Estland
Tallinn
- Tallinn

Inspiratie

Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden in Virpazar, Montenegro of gebruik onze tips voor een rondvaart over het Skadarmeer.
Marilyn Monroe verbleef er, net als Sophia Loren. Het prachtige eiland Sveti Stefan is het meest luxueuze vakantieresort van heel Montenegro.