Hij is de koning van de eeuwenoude bossen van Kočevje: de bruine beer. Ga mee wilde beren kijken in Slovenië. Zie en fotografeer hoe ze leven in hun eigen omgeving. Dit is een trip om nooit meer te vergeten.

In het zuiden van het land, niet zo ver bij de grens met Kroatië vandaan, liggen de uitgestrekte bossen van Kočevje. Een deel ter grootte van zo’n 500 voetbalvelden is nog oerbos. Dit is het territorium van de bruine beer. Hier leeft hij, hier jaagt hij, hier voelt hij zich thuis. Dit is de plek waar je gaat beren kijken in Slovenië.

Bossen van Kočevje
Kočevje wordt omringd door bossen (foto: Jaka Arbutina)

Slovenië is een puur land met veel natuur. Het is bedekt met berg- en heuvelgebieden. 60 procent van het land bestaat uit bos. Met iets meer dan 2 miljoen inwoners is het relatief dunbevolkt. Een ideale plek om te leven voor roofdieren in het wild.

En die dieren komen er ook zeker voor. Het land kent wolven en lynxen, maar de indrukwekkendste dieren zijn de beren. Met zo’n 900 tot 1.000 beren in Slovenië heeft het land een van de grootste populaties bruine beren. De meesten, tussen de 500 en 700, leven in de oeroude bossen van Kočevje. Het is een van de grootste populaties aan bruine beren ter wereld.

Beren kijken in Slovenië
(foto: I feel Slovenia)

Bossen van Kočevje

Rondom Kočevje is het groen, donkergroen. Dit stadje ligt midden tussen de bossen, de bossen van Kočevje. Naast dat dit de thuisbasis is van honderden beren, is dit een van de laatste plekken in Europa waar nog oerbos is te vinden. Bij lange na niet zo groot als het Woud van Białowieża, op de grens van Polen en Wit-Rusland, maar wel erg indrukwekkend.

In een gebied van ruim 550 vierkante kilometer wonen slechts 16.000 mensen. Geen wonder dat de bruine beer, de wolf en de lynx zich hier thuis voelen. En de lokale bewoners? Die leven prima samen met de dieren.

Bossen van Kočevje
Het landschap rond Kočevje is ruig (foto: Jaka Arbutina)

Bruine beren

De bruine beer is een indrukwekkend dier. Hij kan tot wel 2,8 meter lang worden en wel 600 kilo zwaar. Dan hebben we het wel over de mannetjes. De vrouwtjes zijn tengerder en wegen ongeveer de helft van een mannetje.

Het dier leeft vooral in Scandinavië, in heel Rusland, een deel van China, Alaska en Canada. Daarnaast zijn er nog enkele plukken in Oost-Europa, zoals in Roemenië en op de Balkan, en heeft hij een groot leefgebied in Turkije en de Kaukasus.

De dieren vallen op door hun dikke bruine vacht en flinke schouderbult. Hun menu bestaat vooral uit planten, maar af en toe grijpen ze ook een rund en huisdieren zijn ook niet veilig voor hen. Ook zijn het liefhebbers van zalm, die ze in rivieren en bij watervalletjes vangen.

Vanuit een observatiehut beren kijken in Slovenie
Vanuit een observatiehut ga je 's avonds naar d eberen kijken (foto: CJ STUDIO d.o.o., photo Ciril Jazbec)

Beren excursie in Slovenië

Een ontmoeting met een beer is indrukwekkend. Vrij onbekend is dat je beren kunt kijken in Slovenië. In de bossen van Kočevje worden tussen april en oktober berentochten aangeboden, waarbij je met een gids urenlang de bossen in trekt. Onderweg wordt je alles verteld over de bruine beer, krijg je een lunch, ga je op zoek naar sporen, bezoek je een berenhol en na een diner gaat de tocht naar een observatiehut.

Vervolgens is het een kwestie van geduld. Veel geduld. Samen met een lokale gids wacht je op de bruine beer. Wachten duurt lang, maar als er een beer tevoorschijn komt… Dan is het wachten meer dan de moeite waard geweest. Het moment dat je een beer in het wild ziet, dat ga je nooit vergeten! Het is een unieke ervaring!

Observatiehut
Een observatiehut in het bos (foto:CJ STUDIO d.o.o., photo Ciril Jazbec)

Vakantie in Slovenië

Slovenië is een van de mooiste landen in Europa. Zoals gezegd, 60 procent van het land is bedekt met bos. Daarnaast kent het vijf berggebieden, waarvan de Alpen in het noorden het bekendste zijn. Aan het kleine stukje kust liggen mooie stadjes als Piran en Koper. En wat te denken van de hoofdstad Ljubljana, die ook wel kleintje Praag wordt genoemd?

Vanuit Utrecht is het ongeveer 1100 kilometer rijden naar Ljubljana. Als je wilt, rij je er in een dag naartoe. Slovenië zelf is qua oppervlakte ongeveer de helft van Nederland. Dat betekent dat elke bezienswaardigheid makkelijk te bereizen is.

Meer van Bohinj
Slovenië is een prachtig vakantieland, zoals bij het Meer van Bohinj (foto: Dražen Štader, Produkcija Studio)

Overnachten

Steeds meer toeristen weten Slovenië te vinden. Het land is daar goed op voorbereid. Je treft er moderne campings, nieuwe hotels en er zijn veel mensen die hier een vakantiewoning verhuren.

Vakantiehuizen in Slovenië

Kamperen in Slovenië

In het hele land vind je vakantiewoningen. Belvilla heeft een zeer uitgebreid aanbod. De meeste vakantiehuizen en appartementen vind je in het noorden in de omgeving van Bled en het Triglav National Park en aan de kust bij Koper. Maar ook in de buurt van Kočevje, waar je beren kunt kijken, zijn vakantiewoningen te vinden.

Een aangename verrassing vind ik de campings in Slovenië. Die zijn er van een heel goed niveau. Op veel campings zijn ook huisjes, trekkershutjes en stacaravans te huur, voor nog meer comfort. Wij deden onderzoek naar de 10 beste campings in Slovenië.

Zelf verbleef ik eens op Camping Sobec, bij Bled. Deze campings is alle vijf de sterren waard die het heeft gekregen. Mooie ruime plekken, genoeg schaduw, nette toiletgebouwen, horeca, een zwemplas en allerlei activiteiten voor kinderen. Echt een aanrader.

Camping Sobec - Sava
Camping Sobec, gelegen in de bocht van een rivier, is een van de mooiste campings in Slovenië (foto: Camping Sobec)

Hotels

Ga je beren kijken in Slovenië, die in de bossen van Kočevje? De activiteit is vaak pas laat in de avond afgelopen. Wil je niet meer terugrijden, dan kun je hier een hotel in de buurt pakken. De beste aanbiedingen vind je op Trivago.

Booking.com