Van prachtige paleizen tot beruchte burchten. Duik in de historie en bezoek de mooiste kastelen in Slovenië. Hier komen de middeleeuwen tot leven.

Midden-Europa barst van de kastelen. Vooral Tsjechië en Slowakije kennen vele burchten. Maar ook Slovenië kent er verschillende. Opvallend is dat de bouwwerken goed onderhouden zijn. Dit zijn de mooiste kastelen van Slovenië.

15x de mooiste kastelen van Slovenië

Van het beroemde Predjama kasteel tot de resten van het kasteel Tolmin. Het land heeft veel te bieden aan mensen die van de middeleeuwen, ridders en jonkvrouwen houden.

Veel van de mooiste kastelen zijn tegenwoordig musea. Ze zijn ingericht met historische meubelen, die een blik in het verleden geven. Hartstikke leuk om te bekijken.

Predjama kasteel

De Predjama kasteel, vlakbij Postojna, is het beroemdste kasteel van Slovenië. Gebouwd tegen de rotsen aan heeft het deels van binnen normale kamers, maar bestaat het daarnaast uit natuurlijke kamers. Het maakte van deze burcht een nauwelijks te veroveren vesting.

In de 12e eeuw werd begonnen met de bouw van de Predjama burcht. Op een hoogte van 123 werd hij tegen een grot in de rotsen aangebouwd. Later werd het uitgebreid door de Ridders van Adelsberg.

In de 15e eeuwe werd ridder Ersmus van Lueg kasteelheer. Volgens een populaire legende kreeg hij een conflict met het Habsburgse Rijk, dat vervolgens het kasteel van Predjama aanviel. Volgens de verhalen zou Erasmus zijn gedood door een katapultschot, terwijl hij op de wc zat.

Mooiste kastelen in Slovenië - Predjama kasteel
Predjama kasteel (foto: Rolanas Valionis from Pixabay)

Kasteel Raka

Kasteel Raka is zeker niet de grootste, maar wel een van de oudste kastelen die Slovenië kent. De graaf van Bogen liet het in de tweede helft van de 12e eeuw bouwen. IN de eeuwen daarna zijn er vele eigenaren geweest.

Berucht is gravin Barbara Bela, die bekend stond om haar wreedheid. Zo liet zij opstandige boeren vastbinden aan de steen van de schande, die nog altijd langs de weg naar het kasteel ligt. Boeren kwamen uiteindelijk tegen haar in opstand en branden het kasteel in 1515 af.

10 jaar later werd het kasteel herbouwd in de huidige renaissancestijl. Tegenwoordig kun je het kasteel bezoeken. De kamers zijn ingericht met middeleeuwse meubels, schildererijen en wapentuig.

Kasteel Raka
Kasteel Raka (foto: Gradraka, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons)

Kasteel van Bled

Op een 130 meter hoge rots naast het Meer van Bled staat het Kasteel van Bled. Een schitterend kasteel met een geweldig uitzicht.

De geschiedenis van het kasteel gaat terug naar het begin van de 11e eeuw. Destijds werd het gebouwd als een fort en kende het slechts een toren. Nadat een groot deel van de burcht werd vernield in de 16e eeuw, werd het huidige kasteel van Bled gebouwd.

In het kasteel is een museum over de geschiedenis van het bouwwerk en de omgeving. Daarnaast is er een restaurant gevestigd.

Wil je weten wat je nog meer in Bled en omgeving kunt doen? Wij geven 20 tips.

Mooiste kastelen van Slovenië - Kasteel Bled
Kasteel Bled (foto: Matevž Lenarčič / www.slovenia.info)

Kasteel Rihemberk, Branik

Kasteel Rihemberk kijkt trots uit over het plaatsje Branik in het westen van Slovenië. Ruim 800 jaar geleden werd het gebouwd als een fort om het gebied te beschermen. Door de eeuwen heen is het verder uitgebreid tot het huidige bouwwerk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd kasteel Rihembrek veroverd door de partizanen, die het in brand staken. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd het gerestaureerd. De wandeling naar het kasteel is mooi. Boven heb je een goed uitzicht over de omgeving.

Mooiste kastelen van Slovenië - Kasteel Rihemberk
Kasteel Rihemberk (foto: Jošt Gantar / www.slovenia.info)

Ljubljanski grad, Ljubljana

Het Ljubljanski Grad domineert de heuvel boven de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Het is een van de mooiste kastelen in Slovenië dat ook te bezoeken is. Je kunt lopend naar boven, of via een soort van kabelkabine.

Al in de 9e eeuw wordt er een fort gebouwd op de plek van het huidige kasteel van Ljubljana. Na een aardbeving in 1511 wordt het herbouwd in de vorm als we nu kennen. Eeuwen lang moest het de Ottomanen buiten de deur houden.

Binnen de poorten bevindt zich een museum met verschillende exposities. Natuurlijk is er aandacht voor de historie van het kasteel, maar ook over de ontwikkeling van het land Slovenië en voor de kinderen is er een poppenmuseum.

Mooiste kastelen van Slovenië - Ljubljanski Grad
Ljubljanski Grad, Ljubljana (foto: Dražen Štader, Produkcija Studio / www.slovenie.info)

Kasteel van Velenje

Eeuwenlang verdedigde het kasteel van Velenje de weg tussen het dal rond Celje en het Oostenrijkse Karinthië. Tegenwoordig is het een van de best bewaard gebleven en mooiste kastelen van Slovenië.

In 1270 wordt voor het eerst over het kasteel geschreven, dat toen niet meer dan een fort was. De huidige uitstraling kreeg het in de 16e eeuw, toen het fort veranderde in een echt kasteel.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het kasteel van Velenje in handen van de staat. Die vestigede hier een museum. Tegenwoordig zijn er verschillende exposities te bezoeken. Daarnaast worden er regelmatig optredens gegeven.

Mooiste kastelen van Slovenië - Kasteel Velenje
Kasteel van Velenje (foto: Andrej Tarfila / www.slovenie.info)

Kasteel Celje

Het kasteel van Celje was ooit het grootste fort in Slovenië. Verwacht geen mooi paleis, maar een kasteel dat eeuwenlang de belangrijke plaats Celje beveiligde. De geschiedenis gaat terug tot de 13e eeuw.

Doordat het op een hoogte van 400 meter is gebouwd, kijkt het uit over de wijde omgeving. Je krijgt een geweldig uitzicht op de stad Celje, de op twee na grootste stad van Slovenië.

Waar veel kastelen zijn veranderd in musea, is dat niet het geval bij het kasteel van Celje. Wel kun je het bezoeken. Daarnaast worden er regelmatig festivals en muziekoptredens gehouden.

Mooiste kastelen van Slovenië - kasteel Celje
Kasteel Celje (foto: Andrej Tarfila / www.slovenie.info)

Kasteel Kamen, Begu nje na Gorenjskem

Helemaal in het noorden van Slovenië ligt de mystieke ruïne van het kasteel Kamen. De graven van Ortenburg lieten in de 12e eeuw dit fort bouwen om een handelsroute te beschermen. Tegenwoordig kun je mooi rondstruinen door de resten van dit kasteel, waarvan een toren nog overeind staat.

Ooit leefde de beroemde ridder Gašper Lambergar hier, die een grote bekendheid werd dankzij alle toernooien die hij won. Over hem is het bekende liedje Pegam and Lambergar geschreven.

Het oudste gedeelte van het kasteel is de Romaanse toren aan de noordwestkant. Later werd er een tweede toren aan de andere kant van het kasteel Kamer gebouwd. Tussenin kwam een binnenplein.

Vlakbij het kasteel zijn twee archeologische plekken. Via de Lambergh trail kun je hier naartoe lopen.

Mooiste kastelen van Slovenië - Kasteel Kamen
Kasteel Kamen (foto: Miran Kambič / www.slovenia.info)

Kasteel Tolmin

Licht dreigend staat het kasteel van Tolmin bovenop een heuvel bij de stad Tolmin, Nou ja, kasteel, tegenwoordig is het een ruïne. Ooit moet het een indrukwekkend fort zijn geweest met hoge torens op de hoeken. Maar die torens, die zijn verdwenen.

De burcht bestond al in het jaar 1188. Door de jaren heen is het onder meer onderdeel geweest van de Venetiaanse Republiek en het Habsburgse Rijk. Maar nooit is het bewoond geweest door de adel. Wel was er een gevangenis in gevestigd.

Ben je in Tolmin, dan is het leuk om een wandeling naar het kasteel Tolmin te maken. Hoewel het een ruïne is, zijn er delen van gerestaureerd. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over de stad en aan de andere kant lonken de Alpen.

Kasteel Tolmin
Kasteel Tolmin (foto: Dan Isteny via Pixabay)

Kasteel Turjak

Kasteel Turjak is een schitterend paleis in de groene heuvels bij Turjak. Maar het kasteel met zijn opvallende rode daken heeft een duistere geschiedenis. Zo werden hier de hoofden tentoongesteld van de Herbard von Auerspach en Friedrich von Weichselburg, die werden gedood tijdens een oorlog met de Ottomaanse troepen.

Historice denken dat het kasteel al in de 10e of 11e eeuw is gebouwd. Ooit is er zelf een tweede lager gelegen kasteel geweest, waarvan de ruïnes nog zichtbaar zijn.

Het kasteel is tegenwoordig te bezichtigen. Daarbij kun je een bezoek brengen aan de oude kerkers, de Dalmatische kapel met 15e -eeuwse fresco’s, de grote hal en de Ox toren.

Kasteel Turjak
Kasteel Turjak (foto: Jošt Gantar / www.slovenia.info)

Kasteel Sneznik

Kasteel Sneznik wordt gezien als een van de mooiste en best onderhouden kastelen in Slovenië. Een deel van de oude slotgracht is nog zichtbaar. 

In de 13e eeuw werd het kasteel gebouwd als een fort, om een belangrijke route te beschermen. In de 16e eeuw kreeg het zijn renaissance uiterlijk en veranderde het meer in een paleis. 

In 1943 overleed de laatste bewoner, prins Herman. Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel genationaliseerd  gebruikten belangrijke staatsmensen het als jachthuis. Sinds 1983 is het een museum. 

Kasteel Sneznik ademt binnen nog de sfeer uit van 150 jaar geleden, met historische meubels en huishoudmaterialen. Aan de wanden hangen familieportretten, oude foto’s en schilderijen. De slaapkamer van Prins Hendrik, prins Ulrich en prinses na zijn nog in tact. 

Kasteel Sneznik
Kasteel Sneznik (foto: arhiv RRA Zeleni kras d.o.o. / www.slovenia.info)

Kasteel Loka , Skofja Loka

Skofja Loka is een prachtig historisch stadje iets ten noordwesten van Ljubljana. Het kasteel Loka, op een heuvel boven de plaats, maakt het plaatje compleet. Het is een van de mooiste kastelen in Slovenië.

Het originele kasteel werd gebouwd in 1202, maar een aardbeving verwoeste het bouwwerk in 1511. Ooit stond er een indrukwekkende vierkante toren op de binnenplaats, maar deze is helaas verdwenen. 

Bezoek je deze plek, dan moet je ook absoluut naar het kasteel toe. Van hier heb je een schitterend uitzicht over Skofja Loka. Bovendien is er een uitgebreid museum in gevestigd met onder meer archeologische vondsten, historische, culturele en etnologische collecties. 

In de kasteeltuin van het kasteel Loka staat een boerderij uit de 16e eeuw die nog in goede staat is. 

Kasteel Skofja Loka
Kasteel Loka torent boven Skofja Loka uit (foto: Jošt Gantar / www.slovenia.info)

Kasteel Zuzemberk

Kasteel Zuzemberk is een kasteel zoals je een kasteel voorstelt. Gelegen op een heuvel, een rivier die er langs stroomt, hoge torens op de hoeken en een ruime binnenplaats. Mijn zijn rode puntdaken is het een plaatje. 

In de 13e eeuw werd kasteel Zuzemberk gebouwd, in de 16e eeuw kreeg het de kenmerkende 7 torens. Tijdens de Tweede wereldoorlog werd het grotendeels verwoest en daarna hersteld.

Als je in de buurt bent dan is zeker de moeite waard om hier even rond te lopen, maar het is geen museum. Het kasteel is gratis te bezoeken. Elke zomer worden er op plein in het kasteel openluchtconcerten en voorstellingen gehouden. 

Kasteel Zuzemberk
Kasteel Zuzemberk (foto: Mediaspeed / Ernad Ihtijarević / www.slovenia.info)

Kasteel Otocec

Op een eiland in de rivier de Krka bij het plaatsje Otocec ligt het kasteel Otocec. Hier kun je overnachten in een van de mooiste kastelen van Slovenië, dat tegenwoordig een 5 sterren hotel is. 

In 1252 wordt begonnen met de bouw van het kasteel. Om het extra goed te beschermen wordt een kanaal aan de zuidzijde gegraven. Twee houten bruggen zorgen ervoor dat het fort kan worden bereikt. 

Kasteel Otocec
Kasteel Otocec (foto: Mediaspeed / Ernad Ihtijarević / www.slovenia.info)

Kasteel van Ptuj

Ptuj is de oudste stad van Slovenië. Op een rots boven de middeleeuwse straatjes staat het kasteel van Ptuj, herkenbaar aan zijn rode dak.

In de 12e eeuw wordt begonnen met de bouw van het kasteel. Dit moet beschermen tegen invallen van de Hongaren. 500 jaar later krijgt het kasteel van Ptuj een nieuw barok gezicht.

Vanuit het kasteel heb je een prachtig uitzicht over Ptuj en de ruime omgeving. In het kasteel is tegenwoordig het Regionaal Museum van Ptuj Ormož gevestigd. Het bezit een van de belangrijkste collecties barokke en gotische kunst van het land.

Daarnaast zijn de kamers op de benedenverdieping historische ingericht. Ook kun je er historische wapens bekijken en is er een afdeling gewijd aan Kurentovanje, het beroemde carnaval van Ptuj.

Kasteel van Ptuj
Het kasteel van Ptuj (foto: Jošt Gantar / Slovenia.info)