Als je op vakantie bent in Slovenië, dan moet je een dag naar Ljubljana. De Sloveense hoofdstad is een hartstikke leuke onderbreking van al het natuurschoon. En vanuit alle hoeken van het land is het eenvoudig en vlot te bereizen.

Wij zijn twee weken op vakantie op de mooie camping Sobec bij Bled, vlakbij het sprookjesachtige Meer van Bled. Ik ben een liefhebber van de bergen. Aan de zuidzijde van de Julische Alpen zit je dan helemaal goed. Maar ik vind het ook leuk om op zijn tijd een leuke stad te bezoeken. Dus op naar Ljubljana om een dagje van alle hoogtepunten te gaan genieten. Het is een van 20 bezienswaardigheden in de omgeving van Bled.

Bezienswaardigheden Ljubljana: Ljubljanica
De Ljubljanica stroomt door het centrum van de stad (foto: eigen)

Vanaf onze camping rijden we in een vloek en een zucht de E61 op, de snelweg die ons vlot naar de hoofdstad brengt. Ruim 50 kilometer is de afstand en na dik een half uur sturen rijden we Ljubljana binnen. Even door de buitenwijken heen, met de typische Zuidoost-Europese flatgebouwen, naar het centrum. Parkeerplaatsen bij het centrum genoeg. En opvallend, de stad ziet er heel groen uit!

Het is hartje zomer en net na 12.00 uur is het al erg warm als we aan de rand van het historische centrum aankomen. We wandelen langs de rivier de Ljubljanica, die dwars door het centrum loopt. Mooie panden aan de zijkant, terwijl aan de andere zijde van het water een hoge heuvel met kasteel boven de stad uit torent. Maar voor we die kant van het water opzoeken, gaan we eerst een plekje zoeken om te lunchen.

Straten in Ljubljana
Gezellige straten in de binnenstad (foto: eigen)

Op verkenningstocht

En een hapje eten, dat is in de Sloveense hoofdstad niet moeilijk. Langs het water puilt het uit van de restaurantjes. De lekkerste geuren komen voorbij. Onder een parasol eten we wat hartigs met daarbij een groot glas Union bier. Dat merk heeft trouwens ook een erg lekkere en frisse Radler met grapefruit smaak. En leuk om te bezoeken: het Union brouwerijmuseum in Ljubljana.

Het is tijd om de stad te verkennen. Dat kan heel goed op de fiets, maar we kiezen ervoor om het lopend te doen. Struinen door straatjes, heerlijk. En die straatjes mogen er zijn in het centrum van Ljubljanica. Erg gezellig! Dat heeft ook te maken met de jonge inwoners van deze studentenstad. Zij maken het tot een bruisend geheel. Tof is de straatkunst die we onderweg tegenkomen.

Straatkunst
Straatkunst (foto: eigen)

Centrale Markt van Ljubljana

Via de Robba fontein en langs de Sint Nicolaaskathedraal lopen we naar de Centrale markt. Helaas, we zijn te laat. De markt wordt al afgebroken. Zonde, geen typische Sloveense producten voor ons. Want dat is wat je hier kunt krijgen. Groentes, fruit, wijnen en worsten. Heerlijk.

Als we verder lopen, staan we zo weer aan de Ljubljanica en niet op de minste plek. Voor ons staat de liefdesbrug. Talloze stelletjes hebben hier hun liefde bezegeld door een slotje aan de brug vast te maken. En die slotjes hoef je zelf niet mee te nemen, ze zijn ook bij de brug te koop.

Liefdesbrug
De Lliefdesbrug hangt vol met allemaal slotjes (foto: eigen)

Drakenbrug

De liefdesbrug is niet de enige bekende brug in Ljubljana. Als we iets verder naar rechts gaan, komen we bij de beroemde Drakenbrug. Het mythische dier is het symbool van de stad. Bij de Draken staat een groot exemplaar. Maar de stad kent nog veel meer drakenbeelden.

Tromostovje Ljubljana
Uitzicht vanaf de drie bruggen (foto: eigen)

Tromostovje

Maar de bekendste brug is zonder twijfel de Tromostovje, ook wel de drie bruggen genoemd. Dit bouwwerk is ontworpen door de architect Jože Plečnik in 1929. De eerste brug stamt al uit de dertiende eeuw. Plečnik voegde hier een brug aan beide zijden aan toe.

Drakenbrug

Vanaf de Tromostovje lopen we naar het opvallende Franciskanenklooster. Met zijn roze muren heeft het iets Spaans. Het is een van de vele mooie gebouwen in de stad. Maar eigenlijk moeten we de andere kant op. Wij willen natuurlijk het kasteel van Ljubljana bezoeken, het Ljubljanski Grad. Dit is een van de mooiste kastelen van Slovenië. En lui als we zijn (het is bovendien erg warm), nemen we de funicular, het kabeltreintje naar boven.

Bezienswaardigheden Ljubljana: Fanciskanenklooster
Typerend voor de stad zijn de brede straten en mooie gebouwen, zoals het Franciscanenklooster (foto: eigen)

Kasteel van Ljubljana

Eerlijk, het ritje naar boven is leuk en het uitzicht over de stad is mooi. Maar de binnenkant van het kasteel, dat al sinds de 15e eeuw boven de stad uittorent, maakt niet heel veel indruk. Gelukkig is er een interessante tentoonstelling over de geschiedenis van Slovenië en is er een poppentheatermuseum.

Als we de exposities hebben bekeken, is het tijd om weer naar beneden te gaan. Lopend dit keer. Terug naar de auto, terug naar de camping.

Kasteel van Ljubljana
Het binnenterrein van het kasteel van Ljubljana ((foto: eigen))

Stedentrip Ljubljana

Ljubljana is prima in een dag te bekijken, maar ook heel geschikt voor een stedentrip. Voor weinig geld vlieg je vanaf Amsterdam of Keulen naar de Sloveense hoofdstad toe. Geniet van de bezienswaardigheden, maar ook zeker van de cafés, restaurants en discotheken. Vind hier hotels en appartementen voor elke portemonnee.

Door een dag door Ljubljana te lopen, zie je heel veel. Maar weet je niet waar je precies naar op zoek bent? Een van de vele stadstouren van Get your Guide kan uitkomst bieden. Van een wandeltour met rondvaart tot een bezoek aan het kasteel en een food & wine tour.

Ga je langer op vakantie naar Slovenië? Goede keus! Wij hebben de 10 beste campings in het land voor je op een rij gezet.