Trots staat hij daar hoog boven de hoofdstad van Slovenië, het Kasteel van Ljubljana. Jarenlang was het de plek waar de heersers van de streek leefden. Tegenwoordig betekent een bezoek aan het kasteel een hartstikke leuke stap terug in de tijd. Bovendien heb je een geweldig uitzicht over de stad.

Een bezoek aan het Ljubljanski Grad, zoals de Slovenen het noemen, is echt een uitstapje. Dat begint al onderaan de heuvel. Hier kun je in een funicular, een soort skilift, naar boven. Langzaam stijg je boven de stad uit en kom je dichter bij het kasteel. Of ga lopend naar boven en ontdek het parkachtige landschap rondom dit historische gebouw.

Funicular
Met de funicular, een soort van skilift, kun je naar boven en beneden (foto: Flickr/LeDucky)

De heuvel boven Ljubljana is een strategisch goede plek. Dat zien de Kelten en de Illyriërs in de jaren voor de jaartelling al. Uit opgravingen blijkt dat zij er een fort bouwden. Later komen de Romeinen en maken er een militaire post. Maar het begin van het huidige kasteel op de heuvel gaat terug tot de 9e eeuw. In 1511 raakt het kasteel beschadigd bij een aardbeving. In de twee eeuwen hierna krijgt het de vorm zoals het er nu uit ziet. Het doel is om de Ottomanen buiten de deur te houden.

Verschillende heersers wonen in het kasteel, van het Huis van Spanheim tot koning Ottokar van Bohemen en Rudolph van Habsburg. Begin 19e eeuw wordt het Kasteel van Ljubljana een gevangenis. Als in 1905 de stad het kasteel koopt, wil de burgemeester er een stadsmuseum plaatsen. In plaats daarvan komen er arme gezinnen te wonen. Tot 1963 blijven ze er wonen, daarna wordt het kasteel opgeknapt. En anno nu is het alsnog een museum geworden.

Expositie is in Kasteel van Ljubljana
Een expositie in het kasteel (foto: Flicker/Jorge Láscar)

Wat is er in Ljubljanski Grad te zien?

Het kasteel van Ljubljana is een van de mooiste kastelen van Slovenië. Achter de historische muren duik je in de geschiedenis van Ljubljana en Slovenië. Zet je koptelefoon op en laat je meenemen in de historie, die begint met een film over de geschiedenis van het kasteel.

In het Kasteel van Ljubljana, dat deels in de rotsen is gebouwd, zijn verschillende exposities te zien. Ontdek hoe Slovenië zich heeft ontwikkeld vanuit de oudheid tot nu. Leuk voor kinderen, hoewel een beetje klein, is het poppenmuseum. Het museum is interactief, maar het leukste is zelf een voorstelling te geven met de poppen.

Tom Hall ging lopend naar boven en bekeek daarna het kasteel:

Uitzicht over Ljubljana vanuit de uitkijktoren

Precies 400 meter boven zeeniveau torent de uitkijktoren van het Ljubljanski Grad uit. Helemaal origineel is hij niet. De oude toren stort in 1813 in. Maar ruim dertig jaar later wordt een nieuwe stenen toren gebouwd. Vroeger werd hij gebruikt om te waarschuwen voor brand. Tegenwoordig geeft hij het beste uitzicht over de stad.

Uitzicht vanaf Ljubljana castle
Het uitzicht over de stad vanuit het kasteel op de berg (foto: eigen)

Daarnaast is er de Pipers Tower. Jarenlang speelden drie trombonespelers en een cornetspeler hier elke ochtend om 11 uur hier enkele tonen. Helaas is deze traditie door de eeuwen heen verdwenen. Hoewel, tegenwoordig kun je ze elke zaterdagochtend om 11.00 uur horen tijdens de maanden augustus en september. Daarbuiten heb je ook vanuit deze toren heb je een geweldig uitzicht over de stad.

Beneden zijn nog enkele oude onderdelen van het kasteel in tact, en niet de minste. Ontdek hier bijvoorbeeld hoe gevangenen werd vastgehouden in de cellen.

Binnenplaats bij nacht
's Avonds verandert de binnenplaats in een sprookjesachtige plek (foto: Pixabay/Hyungnam Park)

Binnenplaats Ljubljanski Grad

Heb je de verschillende exposities bekeken? Vergeet niet de binnenplaats te bezoeken. Niet alleen is hier een restaurant gevestigd, je kunt hier ook echt even relaxen. Zo is er een hoekje onder de bomen waar je in de schaduw rustig kunt lezen. Ook is er een minibibliotheek waar je boeken kunt achterlaten en zelf een nieuw boek kunt meenemen.

Bezienswaardigheden Ljubljana Castle
Ljubljana Castle torent boven de stad uit (foto: Pixabay/ValentinaLJ)

Openingstijden Kasteel van Ljubljana

Het Kasteel van Ljubljana en de lift naar boven zijn dagelijks geopend, behalve op feestdagen.

Januari, februari, maart en november: 10.00 – 20.00 uur

April, mei en oktober: 09.00 – 21.00 uur

Juni, juli, augustus en september: 09.00 – 23.00 uur

December: 10.00 – 22.00 uur

Vanwege omstandigheden kunnen de openingstijden wijzigen. Kijk hier voor actuele openingstijden.

Kasteel van Ljubljana
(foto: Pixabay/Vilve Roosioks)

Entreeprijs

Toegang tot het kasteel in combinatie met een ticket voor de lift kost 13 euro voor volwassenen en 9 euro voor kinderen (7 tot 18 jaar), studenten en ouderen. Een familie ticket kost 31 euro.

Ga je lopend naar boven en beneden? Dan kost een ticket 10 euro voor volwassen en 7 euro voor kinderen, studenten en ouderen.

Alle verschillende tickets vind je hier.

Ljubljana - Ljubljanica
Gezellige terrasjes langs de Ljubljanica

Wat is er meer te doen in Ljubljana?

Ljubljana is een geweldige stad. Het Kasteel van Ljubljana is een van de dingen die je moet hebben gezien. Maar de Sloveense hoofdstad telt nog veel meer hoogtepunten, zoals het schitterende historische centrum, het werk van de architect Jože Plečnik, verschillende musea of ga lekker ontspannen in het Tivoli Park. Wij hebben een dag lang genoten in Ljubljana.

Wat hebben wij gedaan in Slovenië?

Overnachten in Ljubljana

Zoek je een goedkoop hotel, appartement of jeugdherberg in Ljubljana? Of ga jij voor luxe? Trivago heeft het uitgebreidste aanbod aan perfecte overnachtingsplekken in de Sloveense hoofdstad. Of kies je voor meer ruimte en boek je bij Holidu een vakantiehuis of -villa in of vlakbij Ljubljana.

Daarnaast telt Slovenië vele goede ANWB campings, die niets onderdoen voor de kwaliteit die we gewend zijn in Frankrijk of Italië. Wij hebben onderzoek gedaan naar de 10 beste campings van Slovenië.