Steile rotswanden en onder je stroomt woest het water van de Radovna. Welkom in de Vintgar Kloof. De perfecte plek voor een mooie wandeling.

De Vintgar Kloof is een van de vele hoogtepunten van Slovenië. In 1893 werd het al opengesteld voor publiek. Het ligt net iets ten noorden van Bled, waar wij zijn neergestreken op 5-sterren camping Sobec (aanrader).

Vintgar Kloof
(foto: eigen)

De kloof is ruim 1,5 kilometer lang en op sommige plekken tot 250 meter diep. Langs de wanden is met houten vlonders een wandelpad aangelegd, waardoor je het riviertje helemaal kunt volgen. De ene keer loop je aan de linkerkant van het water, dan steek je de Radovna over en loop je aan de andere kant van het kraakheldere water. Op de plekken waar het water niet zo hard stroomt, zie je de forellen zwemmen.

Op een warme dag is de schaduw in de kloof weldadig. En dat is geen overbodige luxe. In de zomer kan de temperatuur in Slovenië eenvoudig oplopen tot boven de 30 graden. Dan kan het heerlijk zijn om een plek op te zoeken die iets koeler is. En het allermooiste aan de Vintgar Kloof? Aan het eind van de kloof ligt de 16 meter hoge Slap Šum, een toffe waterval. In het meertje daaronder mag je zwemmen in het koele water.

Vintgar Kloof
Vlonders en bruggen volgen de rivier de Radovna (foto: eigen)

Wandeling voor iedereen

Een wandeling door de kloof is niet zwaar. Er zijn vrijwel geen hoogteverschillen. Hoewel de route slechts anderhalve kilometer lang is, moet je er toch zeker anderhalf uur voor uittrekken. Om de zoveel meter sta je weer stil om te genieten van een nieuw uitzicht of je te verbazen over de hoge rotsen aan de zijkant. Ook zijn er verschillende plekken waar je even van het houten pad af kunt en via de rotsen het water kunt bereiken. Ontdek hier hoe koud dit bergwater is.

Vintgar Kloof
(foto: eigen)

Zwemmen bij de Vintgar Kloof

Heb je het einde van de vlonders bereikt? Luister en hoor hoe de Sum waterval met geweld naar beneden vat in een klein meertje. Vergeet je zwemkleding niet mee te nemen, want met mooi weer is het de perfecte plek voor een koele duik.

Waterval Sum Vintgar Kloof
Aan het eind van de route vind je de Sum waterval (foto: eigen)

Terugtocht

Je kunt ervoor kiezen om over dezelfde houten vlonders terug te lopen, maar je kunt ook voor kiezen voor een wandeling door het bos. Bij de waterval kun je zowel links als rechtsaf. De rechter route, langs de kerk van St. Katherine, is het eenvoudigste om te lopen met 80 meter hoogteverschil.

Kies je ervoor om linksaf te gaan bij de waterval, dan krijg je een iets pittiger wandelroute. Via 200 traptreden klim je richting het plaatsje Blejska Dobrava. Vanuit hier kun je weer naar het beginpunt lopen. Onderweg loop je over de toppen van de rotswanden, met daaronder de kloof.

Naar de Vintgar Kloof vanuit Bled of Ljubljana

Slovenië is een relatief klein land en alle hoogtepunten zijn vrij makkelijk te bereiken. Of je nu in de omgeving van Bled op vakantie bent, of iets verder weg in bijvoorbeeld Ljubljana. Het startpunt van de wandeling door de kloof ligt een kwartiertje rijden van Bled vandaan. Rij vanuit dit stadje naar Spodnje Gorje of het plaatsje Podhom en volg vervolgens de bordjes die je wijzen naar Vintgar Gorge. Vanuit hier is de route ook het leukste om te lopen.

Wil je beginnen met de wandeling bij de Sum waterval? Rij dan eerst richting de plaats Blejska Dobrava.

Sum Slap Vintgar Kloof

Parkeren bij de Vintgar Kloof

Net buiten Podhom ligt de parkeerplaats voor bezoekers van de Vintgar Kloof. Let op, het weggetje er naartoe is vrij smal en stijl en er is vaak veel verkeer. Parkeren kost 5 euro. Vanaf de parkeerplaats loop je eenvoudig naar het begin van de kloof toe.

Een andere optie is om een e-bike te huren in Bled en zo op je gemak naar de kloof te fietsen. Get Your Guide biedt deze mogelijkheid, inclusief een helm, slot, een fles water en een kaart. Bovendien hoef je niet in de rij te staan voor een ticket voor de kloof.

Vintgar Kloof: tickets

Een bezoek aan de Vintgar Kloof is best prijzig. Volwassenen betalen 10 euro per stuk, kinderen maximaal 2 euro. Neem je je hond mee, dan kost dat 3 euro.

Is dit veel geld? In Nederland zijn we niet gewend om te betalen voor de natuur. Maar eerlijk, ik vond het zeker de moeite waard. Het houten wandelpad is prima onderhouden, de natuur is er prachtig en er ligt geen afval. Het was een prachtig uitstapje!

Drukte ontwijken

In de zomermaanden, vooral tijdens de vakanties, kan het erg druk zijn in de kloof. Wil je de drukte iets ontwijken, ga dan ’s ochtends vroeg of aan het eind van de middag op pad.

Vintgar Kloof: openingstijden

April, mei en juni: 08.00 – 18.00 uur

Juli en augustus: 07.00 – 19.00 uur

September: 08.00 – 18.00 uur

Oktober: 09.00 – 16.00 uur

’s Winters is de kloof gesloten.

Wat is er nog meer in de omgeving te doen?

De Vintgar kloof is prachtig, maar er is nog veel meer in de omgeving te doen. Van rodelen tot wandelen door natuurgebieden en van het zwemmen in het Meer van Bled tot kanoën door ondergrondse mijnen. Wij hebben 20 tips voor jou in de omgeving van Bled.

Kamperen of een vakantievilla in Slovenië

De omgeving van de Vintgar Kloof is een perfecte plek voor een zomervakantie. Je bevindt je er in de schitterende natuur, terwijl een iets grotere plaats als Bled dichtbij is.

Slovenië kent in deze regio verschillende zeer goede ANWB campings, die met 4 of 5 sterren zijn gekroond. Op de meeste van deze campings zijn ook huisjes, en trekkershutjes te huur. Wij onderzochten de 10 beste campings in Slovenië.

Hou je van iets meer comfort? Interhome en Belvilla bieden in Slovenië tientallen prachtige vakantiehuizen en -villa’s.