Hoor je iemand praten over een vakantie in Slovenië, dan valt ongetwijfeld de plaatsnaam Bled of het Meer van Bled. Geen wonder, dit is een paradijsje. Diepe kloven, indrukwekkende kastelen, helderblauwe riviertjes, sprookjesachtige wandelpaden en ruig raften. Je hebt het allemaal in de omgeving.

Eigenlijk is het daarom een beetje vreemd om te zeggen, maar Bled wordt door veel mensen gezien als een ietwat slaperig plaatsje. Een plek waar de bloemenperkjes keurig zijn aangeharkt, waar je vele keurige hotelletjes vindt en waar je ook prima kunt eten. Maar als je even iets beter bekend bent, dan ontdek je dat er tal van leuke activiteiten in de stad en rond het meer zijn.

Meer van Bled
Uitzicht over het sprookjesachtige Meer van Bled (foto: Alen Kosmač, Sidarta / Slovenia.info)

Bled is een geweldige plek als uitvalsbasis voor jouw vakantie in Slovenië. In dit artikel nemen we je mee naar alle mooie plekken in de stad en in de buurt. Van rodelen van de heuvels bij de stad tot een bezoek aan de hoofdstad Ljubljana.

Meer van Bled

Het Meer van Bled is de perfecte plek om een romantische film op te nemen. Het heeft alles. Rond het meer liggen de uitlopers van de Alpen, daarachter liggen de hoge toppen. Via een voetpad kun je er helemaal omheen lopen en onderweg gaan zitten op de bankjes om te genieten van het uitzicht. Wil je niet wandelen? Er rijdt ook een treintje voor toeristen.

Overigens kun je ook prima zwemmen in het meer. De temperatuur van het water is zeker in de zomermaanden aangenaam. Aan de westzijde van het meer, bij Camping Bled, ligt een strandje en is een zonneweide.

Zwemmen in het meer van Bled
's Zomers kun je prima zwemmen in het Meer van Bled (foto: Sava Turizem d.d., photo: Dean Dubokovič/Slovenia.info)

Kerk op het eiland

Midden in het meer ligt een eilandje, Blejski Otok. Op het eiland staat een Maria Hemelvaartskerkje, die je kunt bezoeken met een roeiboot. Je kunt niet om het de 54 meter hoge klokkentoren heen. Het 15e-eeuwse kerkje is ook echt de moeite waard om te bezoeken. Binnen zijn nog ruim 500 jaar oude fresco’s te zien en het gouden altaar is niet groot, maar zo indrukwekkend.

Kerkje op het eiland
Het kerkje op het eiland in het meer kun je bezoeken (foto: Franci Ferjan/Slovenia.info)

Kasteel van Bled

Voor misschien wel het mooiste uitzicht op het meer moet je naar het Kasteel van Bled. Dit is een van de mooiste kastelen van Slovenië. Hij staat op een 130 meter hoge rots naast het meer. Niet alleen heb je een geweldig uitzicht op het water met het eiland in het midden, maar ook een geweldig uitzicht op de Julische Alpen.

In het kasteel van Bled, dat stamt uit de 11e eeuw, kun je een museum bezoeken over de geschiedenis van de burcht en de omgeving. Bovendien is er een Nederlandstalige audiotour, die bij de entreeprijs inbegrepen is.

Wil je romantische eten? In kasteel Bled is ook een uitstekend restaurant gevestigd. Hier kun je eten met uitzicht op het meer. Bovendien worden er wijnproefevenementen gehouden.

Mooiste kastelen van Slovenië - Kasteel Bled
Kasteel Bled (foto: Matevž Lenarčič / www.slovenia.info)

Uitzichtpunt Ojstrica

Over uitzichtpunten gesproken. Wil je een gratis fantastisch overzicht van het meer. Trek je wandelschoenen aan en loop naar het uitzichtpunt Ojstrica. Het is een korte maar steile wandeling van zo’n 20 minuten naar een hoogte van ruim 600 meter.

De start van de wandeling is links van camping Bled. Boven word je getrakteerd op een panoramisch uitzicht over het meer, de stad, het kasteel en de bergen op de achtergrond.

Uitzichtpunt Ojstrica Bled
Vanaf uitzicht Ojstrica heb je een geweldig uitzicht over het meer en de omgeving (foto: Jacob Riglin/Slovenia.info)

Wijnproeverij

Ben je liefhebber van wijn? Grote kans dat je nog nooit een Sloveense wijn hebt gedronken, terwijl Slovenië toch echt een wijnland is. Maar de Slovenen produceren de meeste wijn voor de eigen markt. Dat maakt een wijnproeverij met lokale wijnen alleen maar leuker.

Proef in 2 uur tijd in een oude kelder wijnen uit 7 verschillende regio’s. Daarbij worden verschillende heerlijke hapjes geserveerd. Deze activiteit is voor zowel liefhebbers als mensen met meer kennis van wijn.

Rodelen en klimmen bij Straza Bled

Hou je van snelheid en adrenaline? Dan moet je zeker gaan rodelen bij Straza Bled ten zuiden van de stad. Met een stoeltjeslift kun je naar boven om vervolgens in een rodelslee vlak boven de groene heuvel naar beneden te roetsjen.

Daarnaast is op de heuvel ook een klimpark. In dit familiepark zijn vijf parcoursen die verschillen qua moeilijkheidsgraad. Klim van platform naar platform via ladders, wiebelige bruggetjes en tonnen in de lucht en glij via een zipline weer naar beneden. Spektakel voor het hele gezin.

Mooiste plekken buiten Bled

Het is tijd om op avontuur te gaan. De bergen rondom Bled lonken. Van mooie wandelingen in nationaal park Triglav tot raften en canyoning op de rivier de Sava en Soca.

Vintgar kloof

Een van de mooiste wandelroutes ligt op een steenworp afstand van Bled in de Vintgar kloof. De Radovna rivier heeft hier een diepe kloof uitgesleten in de bergen. Een houten wandelpad die tegen de rotsen is aangebouwd, laat je door de kloof wandelen.

De wandeling door de 250 meter diepe Vintgar Kloof is zo’n 1,5 kilometer lang. Onder je ruist het water van de Radovna, terwijl boven je de groene bomen groeien. Heb je het warm van het wandelen? Aan het eind van de kloof ligt de waterval Slap Šum. In het meertje eronder kun je zwemmen.

Vintgar Kloof
Wandelen door de Vintgar kloof (foto: eigen)

Triglav Nationaal Park

Het Triglav Nationaal Park is Slovenië op zijn ruigst. Hier ligt bijvoorbeeld de 2864 meter hoge Mount Triglav, de hoogste berg van het land. Het nationaal park in een afwisseling van ruige bergtoppen, groene valleien en de mooiste riviertjes.

In Nationaal Park Triglav kun je fantastisch wandelen, of pak de auto voor een mooie toertocht. Ga naar het magische Meer van Bohinj, bezoek de Soca vallei waar een van de mooiste rivieren van Europa stroomt en neem een kijkje bij de Savica waterval.

Triglav Nationaal Park
Het Triglav Nationaal Park is een van de mooiste plekken van Slovenië (foto: Tomo Jeseničnik/Slovenia.info)

Tolmin Kloof

De Tolmin kloof is nog zo’n prachtige kloof. Turquoise water stroomt hier tussen de rotsen door bij het plaatsje Tolmin in het Triglav Nationaal Park. Via een 8 kilometer lang wandelpad kun je dwars door de kloof lopen. Onderweg zul je regelmatig oehs en aahs uitstoten van bewondering.

Zeker in de zomermaanden, als het in Slovenië erg warm kan worden, is dit een plek waar je heerlijk kunt wandelen. Bovendien is het er een stuk rustiger dan in populaire Vintgar kloof.

De Tolmin kloof ligt op ongeveer uur en 45 minuten rijden van Bled. Klinkt ver? Laat het je niet tegenhouden. De route er naartoe is al een genot.

Tolmin kloof
Het water in de Tolmin kloof is turquoise (foto: Michael Matti/Slovenia.info)

Meer van Bohinj

Ongerept ligt het Meer van Bohinj tussen de bergen van het Nationaal Park Triglav in het noordwesten van Slovenië. Op de oever ligt het schilderachtige stadje Ribčev Laz. Een perfecte stop tijdens een tocht door het nationaal park.

In het meer kun je zwemmen, maar je kunt er ook op zeilen of suppen. Vanaf het Meer van Bohinj is het uitzicht op de omgeving haast nog indrukwekkender dan vanaf de kant.

Het Meer van Bohinj
Het schilderachtige Meer van Bohinj (foto: arhiv Turizem Bohinj/Slovenia.info)

Savica waterval

Niet ver van het Meer van Bohinj ligt de Savica waterval. Het is een flinke wandeling van zo’n 20 minuten om er te komen, maar zo de moeite waard! Tip: trek goede wandelschoenen aan.

Het water van de Savica waterval is afkomstig uit een ondergronds meer in de berg. Het water dondert met veel geweld zo’n 78 meter naar beneden in een prachtig meertje. Echt een pareltje.

Bij de waterval zijn nog verschillende andere wandelpaden voor wanneer je graag een langere wandeling wilt maken.

Savica waterval
De Savica waterval (foto: Michael Matti/Slovenia.info)

Soca rivier

De rivier de Soca ontspringt midden in het Triglav Nationaal Park en stroomt via Italië naar de Adriatische Zee. De rivier is betoverend mooi. Het water heeft een turquoise kleur, alsof iemand er een emmertje verf in heeft gegooid. Wat een schoonheid.

Soca rivier
De Soca rivier staat bekend om het prachtige blauwe water (foto: Tomo Jeseničnik/Slovenia.info)

Raften op de Sava

Ruig water, dat heb je nodig om te raften. Dat zit bij de rivier de Sava helemaal goed. Met een rubberboot peddel je met een groep door het snel stromende en superheldere water tussen de rotsen door.

Raften is pure adrenaline. Van te voren krijg je een veiligheidsles, waarna het water steeds iets ruiger wordt. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een fantastisch avontuur.

Canyoning

Drijf op het water, glij door stroomversnellingen en spring van rotsen. Canyoning in de Bohinj vallei is alleen weggelegd voor de durfals.

Onder leiding van een gids ga je een halve dag of langer op pad. Gekleed in een wetsuit volg je de loop van een rivier. Het leuke is, je hebt hier helemaal geen ervaring voor nodig. Alleen een klein beetje lef. Canyoning kan al vanaf een leeftijd van 10 jaar.

Kanoën in een ondergrondse mijn

Wil je eens iets unieks doen? Ga dan kanoën in een ondergrondse mijn op ruim een uur buiten Bled. Je daalt eerst met een oude mijntrein af en via een steile trap moet je vervolgens nog 100 meter dieper de grond in, waar een kano op je wacht.

Met een groep peddel je vervolgens vier uur lang door de gangen van de grot. Onderweg vertelt de gids over de grot. Deelnemers krijgen drysuit, zodat je niet nat wordt, en een lamp op het hoofd.

Rotsklimmen

Heb je altijd al eens echt willen bergklimmen. Wil jij voelen hoe het voelt om langs een rots naar boven te klauteren? Dat kan op nog geen 5 minuten buiten Bled.

Er zijn rotsen op allerlei niveaus. Na een uitleg en veiligheidsinstructie zoek je veilig gezekerd jouw weg naar boven. Vergeet onderweg niet om je heen te kijken en te genieten van de prachtige uitzichten.

Steden en cultuur in de buurt van Bled

Slovenië is geen groot land. Vanuit Bled rij je over de goed onderhouden snelwegen snel naar andere delen van het land. Ter illustratie: de hoofdstad Ljubljana ligt slechts 40 minuten rijden van deze stad

Ljubljana

Ljubljana is bovendien een erg leuke stad. Voor Europese begrippen is het met nog geen 300.000 inwoners geen grote hoofdstad, maar het heeft een erg leuke binnenstad. Dwars door de stad loopt het riviertje de Ljubljanica. Hier kun je heerlijk op een van de vele gezellige terrasjes genieten. Maar ook de bruggen, waaronder de drakenbrug, moet je echt bekijken.

Een andere must see is Ljubljanski Grad, het kasteel dat op een berg boven de stad is gebouwd. Hier is een museum in gevestigd en vanuit de kasteel heb je een mooi uitzicht. Andere hoogtepunten in Ljubljana  zijn het Centrale Plein, de Franciskaner Kerk en de National Galery.

Bezienswaardigheden Ljubljana: Fanciskanenklooster
Typerend voor de stad zijn de brede straten en mooie gebouwen, zoals het Franciscanenklooster (foto: eigen)

Piran

Op nog geen 2 uur rijden ligt aan de Sloveense kust Piran. Het is een van de verschillende mooie havenstadjes en wordt ook wel klein Venetië genoemd. Niet vanwege het water, wel vanwege de Venetiaanse bouwstijl en Venetiaanse geschiedenis. Hier kom je tal van prachtige stadspaleizen en andere historische bouwwerken tegen.

Piran ligt op een landtong die in de zee steekt. Op het einde van de tong staat het beroemdste bouwwerk van de stad, de oude kerk. Dit is de plek om een goed uitzicht te hebben op de oude stad en de muren er omheen.

Piran
De schitterende havenstad Piran (foto: Jacob Riglin/Slovenia.info)

Skofja Loka

Dichterbij Bled ligt Skofja Loka, een van de oudste steden van Slovenië. De plaats heeft een mooi middeleeuws centrum. Beroemd is de antiekmarkt, die van mei tot en met oktober elke eerste zaterdag van de maand wordt gehouden op het Mestni plein. Je moet er vroeg bij zijn, de markt begint om 08.00 uur en eindigt al om 12.00 uur.

Een ander hoogtepunt van de stad is het kastaal Loka, dat boven de stad uittorent. Hierin is een museum gevestigd met archeologische vondsten, historische, culturele en etnologische collecties. 

Skofja Loka
Skofja Loka (foto: Mediaspeed/Jaka Arbutina/Slovenia.info)

Predjama kasteel

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Slovenië is de Predjama burcht. Dit kasteel, op ruim 100 kilometer van Bled, is tegen de rotsen aangebouwd. Hierdoor bestaat een deel van het kasteel uit een grot.

Predjama kasteel
Ook het Predjama kasteel is vanuit Bled prima te bereizen (foto: eigen)

Grotten van Postojna

Ga je op bezoek bij het Predjama kasteel? Combineer het met de dichtbij gelegen grotten van Postojna. Ondergrondse gewelven, kabbelende rivieren en bergen, je krijgt e te zien vanuit een klein treintje dat door deze grotten rijdt.

Het grottenstelsel is maar liefst 24 kilometer lang. Daarmee is het de op een na langste druipsteengrot ter wereld. Tijdens de tocht passeer je onder meer een liggende draak, de Russische brug en kom je in de spaghettigrot.

Campings in Bled

Wil je op kampeervakantie naar Bled? Pal aan het meer ligt Camping Bled, een mooie 5 sterren camping met een grote zonneweide. Naast kampeerplekken voor tent en caravan heeft het ook lodgetenten en trekkershutten te huur, sommigen zelfs met een eigen hot tub.

Net buiten Bled ligt Camping Sobec, ook een 5 sterren camping. Deze camping heeft zijn eigen zwemvijver met waterpark. Daarnaast kun je er sporten, is er een prima restaurant en heeft vele staplaatsen in de zon of schaduw. Onze ervaring is dat Camping Sobec alle vijf de sterren meer dan waard is.

Beide campings behoren tot de 10 beste campings van Slovenië.

Camping Sobec - plek aan het water
Camping Sobec heeft een mooi zwemmeer (foto: Camping Sobec)

Hotel of vakantiehuis in Bled

Ga je voor meer comfort? Bled telt vele hotels. Op Trivago staan de beste aanbiedingen. Ook worden hier tal van appartementen aangeboden. Daarnaast heeft Belvilla in de Bled en omgeving een groot aanbod aan vakantieshuisjes.