Diep in de schaduw van de hoofdstad Bratislava ligt een van de mooiste verrassingen van Slowakije: Košice. Een historische stad die in de middeleeuwen een belangrijke rol had binnen het Koninkrijk Hongarije en werd bewoond door goudsmeden. En die rijke historie is terug te vinden in het prachtige groene centrum.
Verrassingen zijn het leukste wanneer je ze totaal niet verwacht. En dat is precies wat geldt voor Košice in het oosten van Slowakije. Van de buitenkant is het een typische Sovjet stad met grauwe betonnen flats. Maar ben je die muur van degelijkheid gepasseerd, dan ontdek je een parel. Een historische binnenstad die je doet verlangen naar oude tijden.
Klassieke gevels, paleizen, parkjes, fonteinen, pleinen, kerken en kathedralen. Dit is de plek waar Oost- en West-Europa samenkomt. De plaats waar maar weinig mensen van gehoord hebben en waar toeristen nog meer dan welkom zijn. Dit is een van de leukste geheimen van Slowakije.
Košice: De tweede stad van Slowakije
Met ruim 240.000 inwoners is Košice na Bratislava de tweede stad van het land. Het ligt in een vallei in het zuidoosten van het land, omringd door de groene heuvels en bergen. De grootste eye catcher is zonder twijfel de Kathedraal van Sint-Elisabeth, de grootste kerk in het land.
In 1230 wordt er voor het eerst geschreven over de stad, op dat moment Villa Cassa genoemd. 18 jaar later krijgt het stadsrechten en nog geen 100 jaar later wordt het zelfs een koninklijke gemeente in het Hongaarse rijk. In die jaren groeit het uit tot de belangrijkste stad van Hongarije na Boedapest en Bratislava.
Bezienswaardigheden in Košice
De historische binnenstad van Košice is compact. De meeste bezienswaardigheden vind je hier, met als centraal punt het amandelvormige plein Hlavné námestie. Dit plein wordt gezien als een van de mooiste pleinen van Slowakije. In het midden liggen drie groene parken met fonteinen en beelden. Daar tussenin bevinden zich de kathedraal van Sint-Elisabeth en het prachtige Staatstheater van Košice.
Rondom het plein is het een verzameling met de mooiste historische gebouwen in het stad. Er zijn talloze terrasjes en mensen slenteren er over de autovrije straat. Hier is het genieten met de hoofdletter G.
Kathedraal van Sint-Elisabeth
Midden op het Hlavné námestie plein staat hij daar dus imposant te zijn, de Sint-Elisabeth kathedraal. Niet alleen is het de grootste kerk in Slowakije, deze gotische kathedraal is ook de meest oostelijk gelegen kathedraal in Westerse stijl.
Met een lengte van 60 meter en een breedte van 36 meter is het een indrukwekkend bouwwerk op het plein. De bouw begon rond 1380 en duurde ruim 100 jaar. Van buiten is het met zijn hoog gotische stijl een parel voor de stad.
Aan de binnenkant is de kathedraal betoverend mooi dankzij de combinatie van glimmende vloeren, klassieke houten banken, het gouden retabel van Sint-Elisabeth, fresco’s en het grote orgel.
Urbanova veža-toren
Naast de Sint-Elisabeth kathedraal staat de Urbanova veža, de toren van Sint Urbanus. Naast dat het de klokkentoren is van de kathedraal, is er ook een klein museum met wassen beelden gevestigd. Gen Michael Jackson of Bill Clinton hier, maar beelden van personen die belangrijk waren voor Košice.
De Urbanova veža is gebouwd in de 14e eeuw. De toren is vernoemd naar paus Urbanus de eerste. Door de eeuwen heen is de toren steeds iets veranderd. Tijdens een grote brand in 1966 werd de toren bijna verwoest.
Zingende fonteinen
Een stukje magie aan het Hlavné námestie plein. Tussen het staatstheater en de Kathedraal van Sint-Elisabeth staan de zingende fonteinen. De 750 waterstralen dansen op meer dan 100 muziekstukken. Bovendien past het ritme zich in de zomer aan op het klokkenspel van de Urbanova veža.
Overdag is het mooie plek, ’s avonds wordt het betoverend. De gekleurde lampen worden zichtbaar en maken er met de dansende waterstralen een echte show van.
Oude raadhuis
Aan de rand van het Hlavné námestie plein, met uitzicht op het staatstheater, staat het oude raadhuis van Košice. Een stijlvol gebouw, van binnen en van buiten. Tegenwoordig is er een informatiepunt gevestigd, en wordt het achterste deel gebruikt als bioscoop en theater en worden er conferenties gehouden.
De geschiedenis van het Oude Raadhuis gaat terug tot de 13e eeuw. Destijds stonden hier twee prachtige huizen van rijke inwoners. Later werden die met elkaar verbonden en sinds de 17e eeuw deed het dienst als raadhuis.
Later, in 1919, was het ook nog even in dienst als zetel van het hoogste orgaan van het revolutionair comité, ten tijde van de Slowaakse Radenrepubliek.
Jakabov paleis
Met zijn sprookjesachtige kasteeltoren is het Jakabov paleis een van de bijzonderste gebouwen in Košice. Waar je zou denken dat het uit de middeleeuwen stamt, is het gebouwd aan het eind van de 19e eeuw. Er zitten bijzondere elementen in, zoals oude stenen uit het gewelf van de Sint-Elisabeth Kathedraal.
Architect Peter Jakab liet het paleis bouwen. Tot de Tweede Wereldoorlog was het in bezit van de familie. Na de oorlog was het een tijdje het domein van de Tsjechoslowaakse president Edvard Benes. Tegenwoordig strijden de stad Košice en de nabestaanden van Jakab om het egbrouw. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd.
Archeologické múzeum Košice
Van de stadsversterkingen die Košice in de middeleeuwen beschermden, is weinig meer zichtbaar in de stad. Maar gelukkig is er wel het een en ander bewaard gebleven in het Archeologické múzeum Košice.
In dit museum aan de Hlavná ulica zijn de ondergrondse overblijfselen van de benedenpoort te bekijken. Daarnaast krijg je een indruk van de stadsversterkingen die er eeuwen hebben gestaan, waaronder forten, torens, poorten en stadsmuren.
Východoslovenské múzeum / Oost-Slowaaks Museum
Het bekendste museum in de stad is zonder twijfel het Východoslovenské múzeum, ook wel Oost-Slowaaks Museum genoemd. Er wordt in verschillende ruimtes aandacht besteed aan de geschiedenis van de regio, maar ook aan onder meer archeologie, schone kunsten, historische fotografie.
De bekendste onderdeel van de collectie is de ‘Gouden schat van Košice’, een vondst van bijna 3.000 gouden munten in 1935 bij een woning aan de Hlavná ulica.
Mikluš gevangenis
Tegenwoordig is de Mikluš gevangenis onderdeel van het Oost-Slowaaks Museum. Maar tot 1909 was het niet alleen de gevangenis van de stad, maar ook het martelcentrum en het huis van de beul. Niet bepaald een pad waar je graag kwam.
Het gebouwd zou zijn vernoemd naar Mikluš, een beruchte beul die in dienst was van de Hongaarse prins Frans II Rákóczi. Nu is het een museum over de lokale geschiedenis van Košice en de gildegeschiedenis. In de kelder is aandacht voor de beruchte geschiedenis van het pand, met onder meer martelwerktuigen.
Vyhliadkova Veza Hradova – uitkijktoren
Waar bijna alle bezienswaardigheden van Košice in het hart van de stad liggen, moet je voor de Vyhliadkova Veza Hradova naar de noordzijde van de stad. In de heuvelachtige bossen staat een ruim 21 meter hoge uitkijktoren. Vanaf de toren heb je een geweldig uitzicht over de stad en de omgeving. Bovendien kun je hier heerlijk uitwaaien in de natuur.
Dinopark Košice
Ben je met kinderen op vakantie in Oost-Slowakije. Bezoek dan zeker Dinopark Košice. Hier waan je je in Jurassic Park. Enorme levensechte dinosaurussen staan in de bossen. Van kwaadaardige tyrannosaurussen tot de enorme plantenetende Stegosaurus.
Overnachten in Košice
Zoek je een hotel voor een overnachting in Košice? Via Oost-Europa Vakanties vind je het uitgebreidste aanbod aan voordelige hotels. Wij zijn enthousiast over het Hotel Ambassador in het historische hart van de stad. In dit sfeervolle 4 sterren hotel vind je moderne kamers met een keurige badkamer. Het ontbijtbuffet is uitgebreid, je kunt er heerlijk dineren en het hotel heeft een eigen parkeerplaats.
Verblijf je liever in een vakantiehuis? Op onze site bieden wij enkele tientallen vakantiehuizen in Slowakije aan. Van knusse appartementen tot luxe villa’s voor het hele gezin. Je vind ze onder meer in de Hoge Tatra en Lage Tatra.
Vind voordelige hotels in Košice
Leestip:
Dit artikel bevat affiliate links. Mocht je beslissen om iets te boeken op de website van een van onze partners, dan ontvangen wij een kleine vergoeding. Daar merk je helemaal niets van en je betaalt geen cent extra. Op deze manier kunnen wij gratis en zonder reclame-uitingen tips blijven geven over de mooiste en interessantste plekken in Oost-Europa.