Een mooi groot plein met geflankeerd door enkele tientallen middeleeuwse panden en in het midden het klassieke gemeentehuis. Aan de rand staat een indrukwekkende kerk. Dit is Bardejov, een van de oudste en best bewaarde steden in Slowakije. Een plaats dit sinds 2000 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.

Bardejov is als zoveel steden in Oost-Europa. Het heeft een schitterend historische centrum, maar wordt omringd door die typische communistische grijze fantasieloze flats. Maar niets is mooier om daar tussendoor te rijden en dan verrast te worden prachtige historische binnensteden die er nog net zo uitzien als eeuwen geleden.

En dat is in Bardejov, in het noordoosten van Slowakije, helemaal het geval. Ben je door de buitenste rand heen, dan stuit je op een nog vrijwel complete stadsmuur. Die bestaat nog altijd uit 10 bastions en drie historische poorten. Veel mooier dan dit kom je ze niet tegen. Daar binnen openbaart zich een stadscentrum waar je met maar heel weinig fantasie de middeleeuwen herbeleeft.

In een vallei in de uitlopers van het Busov gebergte stroomt een riviertje, de Bardejovský potok. Begin 13e eeuw wordt hier in de omgeving een klooster gesticht en is er een kleine nederzetting. De komst van Duitse zorgt ervoor dat het langzaam groeit tot een bloeiend middeleeuwse stad. Bardejov krijgt koninklijke privileges en in 1376 wordt het zelfs een vrije koninklijke stad.

In de 15e eeuw is een belangrijke stad. Er zijn tal van ambachten en er wordt handel gedreven. Bardejov is een stad die er toe doet. Die rijkdom is nu nog altijd terug te zien. Het wordt de meest gotische stad van Slowakije genoemd. In het Šariš openluchtmuseum net buiten de stad kun je zien hoe de mensen hier leefden. Of bezoek de oudste houten kerk van het land.

Bovendien is het een van de kuuroorden in Slowakije. Hier ben je op het juiste adres als je wilt ontspannen in het water van een van de natuurlijke mineraalbronnen of een wellness behandeling wilt ondergaan.

Bezienswaardigheden in Bardejov

Bardejov is een schitterende plaats voor een uitstapje. In deze ruim 33.000 inwoners tellende stad en omgeving is genoeg te bekijken. Wij zetten de mooiste bezienswaardigheden voor je op een rij.

Radnice Namestie plein

Bardejov

Het plein Radnice Namestie is het absoluut centrum van de historische stad. Er zijn maar weinig historische stadspleinen die daadwerkelijk zo historische zijn gebleven. De middeleeuwse woningen aan de rand van het plein, het oude stadhuis in het midden en de St Aegidius kerk ernaast, het is een plaatje.

Het mooiste gebouw aan de rand van het Radnice Namestie is het Malov mestiasky huis. Deze woning is aan de buitenzijde prachtig beschilderd met onder meer een fresco van de maagd Maria. Ooit moeten meerdere huizen aan het plein zo beschilderd zijn geweest.

Daarnaast staat op het Radnice Namestie het bronzen beeld van Kata. Van een afstandje zou je kunnen denken dat het een gezellig beeld is, maar niets is minder waar. Het is het beeld van een beul. Veel toeristen leggen hun hoofd neer op het hakblok, waar Kata vroeger zijn slachtoffers een kopje kleine maakte. Durf jij het aan?

Oude stadhuis / Šariš Museum

Bardejov

Midden op het plein Radnice Namestie in Badejov staat een statig gebouw, het voormalige stadhuis. Het werd gebouwd tussen 1505 en 1509. Het is niet imposant, maar straalt eerder iets sereens uit. Aan de bouwstijl is duidelijk te zien dat dit een belangrijk plek was.

Tegenwoordig heeft het niet meer de functie van stadhuis, maar van museum. In het gebouw is een onderdeel van het Šariš Museum gevestigd. Hier kun je de expositie ‘Bardejov – de Vrije Koninklijke Stad’ bezoeken. Op twee verdiepingen in het prachtige gebouw vind je talrijke voorwerpen uit het rijke verleden van de stad. Zeker een leuk uitstapje.

Overigens heeft het Šariš Museum op meerdere plekken in de stad vestigingen. Bijvoorbeeld op nummer 27, ook aan het plein. Hier vind je een schitterende collectie iconen uit heel het oosten van Slowakije. Een absolute must see!

St. Aegidius kerk

Bardejov

Imposant staan aan het einde van het plein de St. Aegidius kerk, de belangrijkste katholieke kerk in de stad. De geschiedenis gaat terug tot 13e eeuw. Binnenin is de kerk betoverend mooi, met zijn prachtige middeleeuwse altaren.

Bezoek je de St Aegidius kerk, dan mag je een bezoek aan de toren niet overslaan. Vanuit hier heb je het beste uitzicht over de stad dat je je maar kunt wensen. Aanrader!

Middeleeuwse stadsmuur

City Walls, Bardejov, Slovakia

Liefhebbers van de middeleeuwen moeten ook echt een bezoek brengen aan de oude stadsmuur. Het grootste gedeelte is nog altijd in tact, inclusief 3 stadspoorten en 10 bastions. Dit is een van de best bewaarde vestingwerken in de wereld.

Halverwege de 14 eeuw geeft koning Lodewijk I de opdracht tot de bouw van de stadsmuur met meerdere wachttorens en onneembare poorten. Door de jaren heen zijn deze verdedigingswerken steeds verder versterkt.

Ooit waren er vier poorten, die afwisselend als hoofdpoort dienden. Van die poorten is de benedenpoort het best bewaard gebleven.

Joods district

Bardejov Synagogue

Buiten de stadsmuren van Bardejov ligt de 19e eeuwse Joodse wijk. Een gebied met onder meer een synagoge, rituele baden, aula en een joods slachthuis. Vooral de oude synagoge is een bekend bouwwerk. Het is een van de twee overgebleven synangogen met 2 traveeën, zoals gebruikelijk bij de bouw tussen de 17e en begin 19e eeuw. De afgelopen jaren is deze synagoge helemaal opgeknapt door de Bardejov Jewish Preservation Committee.

De Joodse wijk stamt uit het eind van de 18e eeuw. Het ligt buiten de stad, omdat joden vanaf 1526 niet binnen steden mochten vestigen in het Bovenrijk van Hongarije. In het midden van de 18e eeuw vestigt zich hier een bloeiende joodse gemeenschap.

Een monument in de joodse wijk herinnert aan de holocaust, waarin de joodse bevolking van Bardejov werd vermoord.

Spastad Bardejov

Bardejov spa

Bardejov is een echt kuuroord met als centrum de hotels Astória en Ozón. Hier zijn verschillende zwembaden en sauna’s. Niet alleen voor hotelgasten, maar voor iedereen die lekker wil ontspannen. Via een colonnade zijn de hotels verbonden met het Alžbeta-sanatorium, waar de behandelingen worden gegeven.

De geschiedenis van de spa gaat terug tot 1247. Onder meer de Russische tsaar Alexander I, keizerin Sissi en Marie Louise, de vrouw van Napoleon, hebben gebruik gemaakt van deze oase van gezondheid en ontspanning.

Maar waar Tsjechise spasteden als Karlovy Vary, Mariánské Lázně en Františkovy Lázně zijn uitgegroeid tot wereldberoemde spasteden, is Bardejov relatief onbekend en klein gebleven. Is dat erg? Nou, nee. Dit geeft deze plek nu juist zijn charme.

Openluchtmuseum Šariš

Old Barn

Alweer een Šariš museum? Klopt. En ook nog eens een heel bijzonder openluchtmuseum. Šariš is de regio waarin Bardejov ligt. In het openluchtmuseum, net iets ten noorden van de stad in het plaatsje Bardejovské Kúpele, ontdek je hoe de mensen hier door de eeuwen heen geleefd hebben. Een museumdorp dat een beetje te vergelijken is met een combinatie van het Drentse museumdorp Orvelte en het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

In het Openluchtmuseum Šariš heb je echt het gevoel dat je in Oost-Europa bent terechtgekomen. Veel van de bouwwerken bestaan uit een combinatie van hout en riet. Binnenin vind je werktuigen waarmee eeuwenlang het land is bewerkt of die werden gebruikt bij het produceren van voedsel of het huishouden. Dit is een stap terug in de tijd. Of bekijk in een van de stenen boerderijtjes hoe de mensen hier leefden.

Hoogtepunt is de schitterende houten kerk. Binnen aan de wand hangen prachtige iconen, die het iets magisch geven. Het voelt als rijkdom verstopt in armoede.

Oudste houten kerk van Slowakije

The wooden church of Hervartov

Ten zuiden van Bardejov, in Hervartov, staat de vermoedelijk oudste houten kerk van Slowakije. De Sint-Franciscus van Assisikerk is gebouwd in gotische stijl aan het eind van de 15e eeuw en staat er nog in fantastische staat bij. Sinds 2008 heeft het een plekje op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Van binnen is deze katholieke kerk kleurrijk dankzij de vele fresco’s op de muren. Eeuwenlang is hier niets aan veranderd. De bekendste werken in de kerk zijn die van Adam en Eva in het paradijs en Sint Joris die met de draag vecht. De kerk kan alleen worden bezocht op afspraak.

Vakantie in Slowakije

Slowakije is een van de onbekendste vakantielanden in Europa en dat is eigenlijk onbegrijpelijk. Het land is bergachtig met het Tatragebergte, heeft schitterende natuur en kent mooie steden als Bratislava en Kosice. Bovendien staat het bekend vanwege de vele kastelen.

De ANWB biedt mooie rondreizen aan, die ook de mooiste plekken in Slowakije aandoen. Van een autorondreis tot een groepskampeerrondreis  en van een cruis over de Donau tot een treinrondreis.

Overnachten in Bardejov

Ga je op vakantie naar Bardejov? De stad ligt op zo’n 1.400 kilometer rijden van Utrecht vandaan, ten noorden van het mooie Kosice. Deze stad heeft een eigen vliegveld.

In de stad en directe omgeving vind je vele hotels, pensions, appartementen en B&B’s. Op booking.com staat een uitgebreid en voordelig aanbod.