Geen drommen toeristen, maar wel prachtige berggebieden, kastelen, hoge kliffen, warmwaterbronnen en historische steden. Slowakije wordt wel Centraal-Europa in pocket editie genoemd.

Het is een onontdekt vakantieparadijs voor mensen die van natuur houden, wintersporters en backpackers, op een dag rijden met de auto vanuit Nederland. De moderne hoofdstad Bratislava ligt op ruim 11 uur rijden vanuit Utrecht, het majestueuze Tatragebergte op ongeveer dertien uur rijden.

Tatra gebergte Slowakije
Het indrukwekkende Tatragebergte in het noorden van het land (foto: Pixabay/Photo Mix)

De Slowaakse Republiek, zoals het land officieel heet, telt zo’n 5,5 miljoen inwoners en is qua oppervlakte net iets groter dan Nederland. Het ligt ingeklemd tussen Polen, Tsjechië, Hongarije, Oekraïne en Oostenrijk. Verwacht hier geen land met allerlei toeristische uitjes, maar ontdek de prachtige bergachtige natuur of de historische stadjes in het oosten.

Meer dan de helft van het land is bedekt met berggebieden en hoogvlaktes. In het noorden op de grens met Polen ligt het Tatragebergte, met bergtoppen tot ruim 2.600 meter hoogte. Gaan we iets naar het westen, dan vind je op de grens met Tsjechië de Kleine Karpaten. Rond Bratislava, waar de Donau stroomt, is een vallei. In het zuiden, op de grens met Hongarije kent Slowakije met het Slowaaks Ertsgebergte nog een berggebied.

12 plekken die je moet zien in Slowakije:

Tatragebergte

Het Tatragebergte op de grens van Slowakije en Polen is het populairste toeristische gebied van het land. Het bestaat uit vier delen: Belianske Tatra. Hoge Trata, Lage Tatra en Westelijke Tatra. Het bekendste gebied is de Hoge Tatra.

In de zomermaanden is het een fantastische plek om te wandelen en te genieten van de natuur. In de bossen en op de berghellingen leven wilde bruine beren, wolven, lynxen, gemzen en steenbokken, terwijl steenarenden rondjes door de lucht cirkelen. 

Lonely Planet: 'Hoge Tatra: Best in Europe'

Lonely Planet riep in 2019 de Hoge Tatra uit tot ‘Best in Europe’. En dat is niet zo vreemd. Het gebied is ongerept en vooral ook nog onontdekt. Massatoerisme kent het Tatragebergte niet. En eigenlijk is dat ongelofelijk. Tussen de bergen vind je vele prachige watervallen en meer dan honderd kraakheldere gletsjermeren.

De hoogste piek is de Gerlach, die ondanks zijn hoogte van 2.655 meter vrij eenvoudig te beklimmen is. En wil je de Hoge Tatra anders ontdekken dan te voet, dan is de fiets een goed alternatief. In het gebied ligt ruim 1150 kilometer aan fietspaden.

Waar in de zomermaanden de toeristen in de Hoge Tatra gaan wandelen en fietsen, verandert het in de winter in een wintersportgebied. Een zeer hoge sneeuwzekerheid, 57 kilometer aan piste en 55 skiliften zorgen voor ongekend skiplezier. Bovendien is het in vergelijking met de Alpen zeer goed betaalbaar.

Gemzen Tatra gebergte
Gemzen in het Tatragebergte (foto: Pixabay/Waldemar Tomczuk)
Bergmeer in het Tatra gebergte
Een begrmeer bovenin het Tatragebergte (foto: Pixabay/Waldemar Tomczuk)

Nog meer Tatra's

Ga je vanuit de Hoge Tatra naar het oosten, dan kom je in de Belianske Tatra. Dit gebied was tijdens de communistische tijd voor het grootste deel ontoegankelijk voor burgers. Dat maakt het gebergte ongerept.

Ten zuiden van de Hoge Tatra ligt de Lage Tatra. Het gebied staat bekend als misschien wel het mooiste natuurgebied van Centraal-Europa. Waar zijn grote broer bijzonder rotsachtig is, is de Lage Tatra meer bebost. En laag? Nou, niet echt. De hoogste top in het gebied is de 2.043 meter hoge Ďumbier. 

Trekken we naar het westen, dan komen we in de Westelijke Tatra. Net als in de Hoge Tatra kun je hier heerlijk wandelen en in de wintermaanden skiën. Het gebied onderscheidt zich echter door de goed bewaard gebleven tradities en folklore. 

Mooiste steden in Slowakije

Laat je verrassen door de steden in Slowakije. Van de buitenkant kunnen ze je afschrikken door de typische fantasieloze flats uit de communistische tijd. Maar veel historische binnensteden zijn intact gebleven.

Bratislava

Oude stad van Bratislava
De oude stad van Bratislava wordt gedomineerd door het kasteel op de heuvel

Bratislava is hip! Waar Slowakije het perfecte land is voor een natuurvakantie, onderscheid de hoofdstad zich als een moderne stad. Je vindt er musea, theaters, barretjes, winkelcentra en uitgaansgelegenheden. Met een kleine 450.000 inwoners is het een middelgrote stad en dat heeft zijn voordelen. Alle bezienswaardigheden zijn er in een korte periode te bekijken. En de hoofdstad beschikt over veel voordelige hotels.

Bezoek het oude stadsplein Hlavné námestie, waar je tal van terrasjes vindt en het oude stadhuis kunt bekijken. Ga naar het Historische Museum in het kasteel van Bratislava en krijg een fantastisch uitzicht over de stad en ontdek de historische straatjes hier rondom. Niet te missen is Slavín, het grootste oorlogsmonument in Centraal-Europa dat de skyline van Bratislava domineert.

Andere steden in Slowakije die een bezoekje verdienen zijn Košice in het oosten, Bardejov in het noordoosten en de historische stad Banská Štiavnica in het hart van het land.

Košice

Zingende fonteinen
De zingende fonteinen hebben iets magisch

Košice is de tweede stad van Slowakije. Waar Bratislava een moderne stad is, is Košice trots op haar verleden. En verleden, dat heeft deze stad. Die gaat terug tot ver in de middeleeuwen.

In het hart van de stad ligt het Hlavné námestie, een amandelvormig plein. Aan de zijkanten staan prachtige historische huizen, in het midden liggen de Kathedraal van Sint-Elisabeth, het Staatstheater en drie parken met daarin onder meer de zingende fonteinen.

Košice is een prachtige stad om een dag te verblijven. Er is meer dan genoeg te doen. Tussendoor geniet je op een van de gezellige terrasjes.

Bardejov

Radnice Namestie Bardejov
Het middeleeuwse Radnice Namestie plein

Een oude stadsmuur die nog intact is en daar binnen een historische binnenstad zoals die ooit in de middeleeuwen is gebouwd. In Bardejov lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Niet voor niets heeft de Unesco deze stad op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Hoogtepunt is de het Radnice Namestie plein met het historische stadhuis en de bebouwing er omheen. Maar ook de houten kerk van het dichtbij gelegen Hervartov, de oudste en bestbewaarde houten kerk van het Slowakije, is schitterend.

Of bezoek het openluchtmuseum en ontdek hoe de mensen hier eeuwenlang in deze oostelijke streek van het land hebben geleefd.

Slowakije: land van de kastelen

Slowakije heeft in de afgelopen eeuwen vele heersers gehad. Dat valt terug te zien in het landschap. Zo telt het land 180 kastelen, die de heersers moesten beschermen tegen aanvallen.

Het bekendste is kasteel Spiš (Spišský hrad), de grootste kasteelruïne in Centraal-Europa. In de twaalfde eeuw werd dit gebouwd bij het dorpje Žehra, in het oosten van het land. In de eeuwen erna werd dit door verschillende heersers uitgebouwd. Jaarlijks bezoeken zo’n 170.000 mensen de ruïne. 

Spisski Hrad Slowakije
Het bekendste kasteel in het land is het kasteel Spis (Spisski Hrad) (foto: Pixabay/Walkerssk)

Klimaat in Slowakije

Koel in de winter, warm in de zomer. Dat maakt Slowakije tot een uitstekend vakantieland in alle jaargetijden. ‘S Winters ligt er jaarlijks zo’n 130 dagen sneeuw in de bergen. Met een gemiddelde temperatuur van -2 in januari is het fris in het land

‘s Zomers kunnen de temperaturen oplopen tot boven de dertig graden in Bratislava. In de berggebieden blijft het iets koeler.

Tatra gebergte skien
In de winter kun je in het Tatragebergte goed skiën (foto: Pixabay/Photo Mix)

Kamperen of een huisje?

Dat Slowakije nog amper is ontdekt door touristen kun je merken aan het aantal campings in het land. Die bevinden zich vooral in de buurt van het Tatragebergte en er zijn ook enkele in het zuiden. De ANWB telt 18 campings die aan hun eisen voldoen. Eurocampings heeft 28 campings op hun site staan.

Maar je kunt er ook voor kiezen om een huisje of villa te huren. Vakantiewoningen in Slowakije zijn relatief goedkoop. Ook hier bevinden de meeste zich rond het Tatragebergte.

Betalen met de Euro in Slowakije

Slowakije is sinds 2004 lid van de Europese Unie. De officiële munt is de euro. Het leven is er aanmerkelijk goedkoper dan in Nederland. In een restaurant betaal je tot bijna 60 procent minder dan bij ons, terwijl levensmiddelen bijna dertig procent goedkoper zijn. In toeristische gebieden kunnen de verschillen minder groot zijn. Het is gebruikelijk om in de horeca een fooi van ongeveer tien procent te geven.