Historisch en hip, knus en toch indrukwekkend, maar vooral heel erg verrassend. Bratislava is de moderne hoofdstad van Slowakije. Een stad met paleizen, gezellige straatjes en pleintjes met terrassen, moderne winkels, goede restaurants en verrassende kunst.

Schoonheid aan de Donau, dat is de veelbelovende bijnaam van Bratislava. En ja, deze relatief nieuwe hoofdstad is zéker een leuk uitje. Al is het alleen al vanwege de bruisende sfeer die er in deze historische stad hangt, dankzij de vele studenten die hier wonen en studeren. Het is zonder meer de hipste stad van het land.

Bratislava heeft de afgelopen decennia het juk van het communisme met kracht van zich afgeworpen. Na 1990 is de stad stevig onder handen genomen. De historische binnenstad is volledig gerestaureerd en dat maakt de Slowaakse hoofdstad tot een aantrekkelijke plek voor steeds meer mensen die eens iets anders willen zien tijdens een citytrip.

Oude stad van Bratislava

Slowakije is een land dat grotendeels bedekt wordt door bergen (zoals het Tatragebergte) en heuvels. Maar in het zuidwesten, waar de Donau Oostenrijk binnenstroomt, is het vlak. In dit dal ligt Bratislava met zijn 425.000 inwoners. Een strategische plek en daar profiteert de stad al eeuwen van.

Het gezicht van de stad is de burcht van Bratislava. Op deze plek wordt in de 2e eeuw voor Christus een eerste Keltische nederzetting gesticht. Er wonen Kelten, gevolgd door Romeinen en Moraviërs, totdat de stad in 907 na Christus in handen van de Hongaren valt.

Op dat moment heet de plaats Pressburg. In de 13e eeuw groeit het langzaam uit tot een stad.

Belangrijk rol binnen Hongarije

Binnen Hongarije speelt Bratislava, of eigenlijk Pressburg, een belangrijke rol. Tussen 1536 en 1783, als Boedapest is bezet door de Ottomanen, is het de hoofdstad van het Hongaarse koninkrijk. Bovendien is het tussen 1563 en 1830 de kroningsstad. Daar hoort een fatsoenlijk kasteel bij. In 1741 wordt de burcht omgebouwd tot een echt barok paleis.

Maar aan die belangrijke rol komt in 1848 een einde. Boedapest wordt weer de hoofdstad van Hongarije en Bratislava verandert in een slapend provinciestadje. Napoleon weet aan het begin van de 19e eeuw de stad twee keer te veroveren, waarbij beide keren het kasteel in vlammen opgaat.

Pressburg wordt Bratislava

Met het uiteenvallen van het Oostenrijk-Hongarije na de Eerste Wereldoorlog, ontstaat een nieuw land: Tsjechoslowakije. Pressburg wordt omgedoopt tot Bratislava. Binnen het nieuwe land speelt het opnieuw de tweede viool achter hoofdstad Praag.

Splitsing Tsjechoslowakije

Maar Tsjechoslowakije, dat waren twee landen gevangen binnen een grens. Na de val van het IJzeren Gordijn willen de Slowaken een eigen federale staat binnen Tsjechoslowakije worden, waar ze het zelf voor het zeggen hebben. Hiermee gaat Tsjechië niet akkoord. Slowakije krijgt de keus: of een sterk land, of Tsjechoslowakije opsplitsen in twee landen.

Slowakije kiest voor het laatste. Op 1 januari 1993 splitst het land zich af. Een historische moment, een revolutie waarbij geen druppel bloed vloeit. Bratislava wordt de hoofdstad.

Bezienswaardigheden in Bratislava

De lange geschiedenis heeft zijn sporen achtergelaten in Bratislava. Het is een prachtige stad om te bezoeken. Het compacte historische centrum maakt het tot een mooi uitje voor een stedentrip of tijdens een vakantie in Slowakije. Ook kun je een bezoek aan Bratislava prima combineren met een bezoek aan bijvoorbeeld Wenen.

Het absolute hoogtepunt van de stad is de burcht van Bratislava, die trots boven de stad uitsteekt. Maar er valt meer te beleven. Van bijzondere kathedralen en kerken tot de mooiste paleizen.

Kasteel van Bratislava

Kasteel van Bratislava

Het Kasteel van Bratislava, daar kun je letterlijk niet omheen. Trots torent hij boven de stad uit. Eeuwenlang was het slechts een burcht, maar in 1741 werd het omgebouwd tot een echt paleis. Twee keer brandde het af door aanvallen van de troepen van Napoleo, de laatste keer in 1811. Pas tussen 1953 en 1968 is het hersteld.

De opvallendste toren is de 47 meter hoge kroontoren. Hier worden de 13e-eeuws kroonjuwelen tentoongesteld.

Tegenwoordig worden er in het Kasteel van Bratislava exposities gehouden. Vanuit het kasteel heb je bovendien een mooie uitzicht over de stad en de buurlanden Hongarije en Oostenrijk. En toch is het niet een bouwwerk dat je per sé van binnen moet hebben bekeken. Daarvoor is het aanbod te mager. Maar als symbool van de stad, mag hij niet ontbreken tussen je foto’s.

Coronation route

coronation route bratislava
Elk jaar wordt de kroning van een nieuwe koning nagespeeld

Toch zul je naar het Kasteel van Bratislava toe moeten. Hier boven op de heuvel begint de coronation route. Dit is de oude kroningsroute, waar de nieuwe koningen langs trokken nadat ze gekroond waren. Wanneer je de gouden kroontjes in de wegen volgt, kom je op de mooiste plekjes van Bratislava.

De route leidt je onder meer door de smalle straatjes tot aan het Hlavné námestie-plein. Hier staan het standbeeld van de legendarische ridder Roland en de Maximiliaan’s bron. Daarna gaat hij langs de Franciscaanse kerk en over de pleinen in de stad.

Kathedraal van Sint Maarten

De Sint Maarten Kathedraal is een plaatje. Van buiten valt hij op dankzij de mooie witte muren, maar erg groot is hij voor een kathedraal niet. Van binnen is het een plaatje, waar kaarsen en glas-in-lood ramen voor een hemelse sfeer zorgen.

De Gotische kathedraal, aan de westkant van de oude stad, was tussen 1563 en 1830 de kroningskerk voor de Hongaarse koningen. In totaal zijn hier 10 koningen, 1 koningin en 7 koninklijke vrouwen uit de Habsburgse dynastie gekroond.

Elk jaar wordt de kroningsdag in augustus nog gevierd in Bratislava met onder meer een parade en een ridder toernooi.

Oude stadhuis (Stara Radnica)

Het hart van historisch Bratislava is het plein Hlavné namestié met het oude stadhuis (Stara Radnica). In 1370 werd het gebouwd als onderkomen van de burgemeester. Tegenwoordig bevindt zich er het stadsmuseum. Bewonder hier het prachtige interieur, originele meubels uit de gemeentelijke rechtbank en leer over het historische rechtssysteem.

Beklim ook zeker de toren, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Je kijkt onder meer uit over het plein, een van de mooiste plekken van de stad, waar je de middeleeuwen nog voelt.  Ook het binnenpleintje van het oude stadhuis is schitterend, mede dankzij de prachtige balustrade.

Primatenpaleis

Primatenpaleis Bratislava

Naast het historische stadhuis van Bratislava ligt het Primatenpaleis, dat een beetje Weens aandoet. Het werd eind 18e eeuw gebouwd voor de aartsbisschop van Esztergom. Het wordt gezien als een van de mooiste classicistische gebouwen in Slowakije. Een deel van het paleis is te bezoeken.

Een van de hoogtepunten in het Primatenpaleis is  een gang met portretten van de Hongaarse heersers. Hier hangen ook zes unieke wandtapijten, die bij een reconstructie werden gevonden. Een belangrijke ruimte is de Spiegelzaal. Niet alleen omdat hij prachtig is ingericht, ook omdat hier verdrag van Bratislava werd getekend door Napoleon en Oostenrijk-Hongarije.

Grassalkovich paleis

Grassalkovich paleis
(foto: Dushan Hanuska/Flickr)

Net iets buiten het historische centrum van de stad ligt nog zo’n prachtig paleis, het Grassalkovich paleis. Dit zomerpaleis werd in 1760 gebouwd in rococostijl voor graaf Anton Grassalkovich. Hij was een belangrijk adviseur van keizerin Maria Theresa van Oostenrijk-Hongarije.

Tegenwoordig is het de officiële residentie van de president van Slowakije. Het paleis is voor publiek gesloten, maar is alleen al van de buitenkant indrukwekkend. Ook is het leuk om de te zien hoe de wacht wordt gewisseld. Achter het paleis ligt de openbare paleistuin.

De paleistuin is precies wat je verwacht van een koninklijke tuin. Grote groene grasvelden, prachtige lanen en paden en kleurrijke bloemen en planten. In de tuin staat onder meer een beeld van keizerin Maria Theresa op een paard en de mooie Fontein van de Jeugd.

Poort van Michaël

Poort van Michaël

Een van de indrukwekkendste torens in Bratislava is de Poort van Michaël. Het is de enige historische stadspoort die de tand des tijd heeft doorstaan en hij behoort tot de oudste gebouwen in de stad. Niet zo zeer de poort is indrukwekkend, wel het koperen dak dat boven de stad uitsteekt. Op de top staat een beeld van de aartsengel Michaël, die de draak verslaat.

Ooit lagen er twee stadsmuren rondom de historische stad. De Poort van Michael was een belangrijk onderdeel in de beveiliging van de stad. Tegenwoordig is in de toren een museum over wapens en de voormalige vestingwerken rondom de stad gevestigd. Daarnaast kun je op de zesde verdieping vanaf het balkon over het centrum uitkijken.

Blauwe kerk

Schattig? Kitscherig? Of gewoon prachtig? De Blauwe kerk is met zijn art nouveau stijl in ieder geval bijzonder. Architect Edmund Lechner ontwierp de kerk aan het begin van de 20e eeuw. Niet alleen de muren, ook het interieur en zelfs het dak van de kerk zijn blauw van kleur.

Niet ver bij de Blauwe kerk vandaan staat aan de Grösslingovástraat nog een schoolgebouw die in dezelfde stijl is gebouwd.

Synagoge

In de Heyduka straat staat de enige synagoge van Bratislava. Ooit was het een stad die relatief veel joden telde. In 1940 was 8,78 procent van de inwoners joods. Op de bovenverdieping van de prachtige synagoge is in de zomermaanden permanente tentoonstelling te zien over de joden van Bratislava en hun erfgoed.

Cumil, de bekendste 'inwoner' van Bratislava

De bekendste en meest gefotografeerde man van Bratislava beweegt nooit. Het is het beeld van Cumil, een levensgrote mijnwerker van brons die uit een put in de grond komt gekropen. Hij kijkt wat om zich heen en grinnikt.

Cumil vind je op de kruising van de Laurinská en Panská straat. Hij is van de verschillende levensechte bronzen beelden in Bratislava. Andere bekende beelden zijn Paparazzi, die om het hoekje een foto lijkt te nemen, en Schöne Nací. Die laatste is een echte dandy met zijn hoed in zijn hand.

Als je een beeld vind in de hoofdstad van Slowakije, dan weet je dat de andere beelden in de buurt zijn.

Ufo

Wil je op een bijzonder plek eten? Bovenop de SNP brug staat een UFO. Hierin is het bekendste restaurant van de stad gevestigd.

De SNP brug is sowieso een van de van de meest in het oog springende bouwwerken in de stad, die beide zijden van de Donau met elkaar verbindt. Met een lengte van ruim 431 meter is het de langste tuibrug ter wereld. Via een lift kun je het restaurant bereiken in de ufo.

Slavin oorlogsmonument

Monument Slavin

In het noordwesten van Bratislava staat een monument dat uit grote delen van de stad te zien is: het Slavin oorlogsmonument. Het is niet alleen een eerbetoon aan de soldaten van het Rode Leger die in april 1945 de stad bevrijden van de nazi’s, het is ook de begraafplaats 6.845 Sovjet-soldaten.

De centrale toren is 39 meter hoog. Hier bovenop staat een beeld 11 meter hoog standbeeld van een zegevierende Sovjet-soldaat. Rondom de voet van het beeld staan andere Slowaakse steden genoemd die door het Rode Leger zijn bevrijd.

Voor de inwoners van Bratislava roept het monument verschillende emoties op. Enerzijds zijn zij blij dat ze werden bevrijd door het Rode Leger. Het gevolg daarvan was echter dat hun een nieuwe ideologie werd opgelegd, het communisme.

Ga je het immense monument bekijken? Geniet dan ook zeker van het schitterende uitzicht. Het beeld staat namelijk op een heuvel boven de stad.

Kasteel van Devin

Devin kasteel Bratislava

Wil je de stad even ontvluchten en lekker de natuur in? 10 kilometer ten westen van Bratislava, op de oever van de Donau ligt het kasteel van Devin midden in de prachtige natuur. De troepen van Napoleon bliezen het bouwwerk op, waardoor er alleen nog ruïnes zichtbaar zijn.

Het kasteel van Devin ligt bovenop een heuvel en je kunt het bezoeken. Rondom het kasteel zijn mooie wandel- en fietspaden. Op verschillende plekken word je getrakteerd om mooie uitzichten op de buurlanden Oostenrijk en Hongarije.

Tijdens de tijd van het IJzeren Gordijn konden Slowaken de ruïne niet bezoeken. Hier liep het IJzeren Gordijn. Resten van deze voormalige grens zijn nog zichtbaar.

Reizen naar Bratislava

Bratislava wordt steeds populairder onder steeds meer mensen die hier een stedentrip naartoe maken. Combineer je reis met een vakantie in Slowakije, Oostenrijk of Hongarije.

Wil je alleen een stedentrip maken naar Bratislava? Vanuit Nederland kun je geen directe vlucht boeken. De snelste manier om naar de hoofdstad van Slowakije te reizen is desondanks toch met het vliegtuig. Vlieg vanaf Schiphol naar Wenen. Reis vanaf daar in een kleine 2 uur met de bus of trein naar Bratislava.

Met de trein naar Bratislava

Reis je liever ontspannen én voordelig? Neem dan de trein naar Bratislava. Vanaf 47 euro reis je in iets meer dan 12 uur vanaf Amsterdam.

Overnachten in Bratislava

Bratislava is een relatief goedkope stad om te overnachten en te leven. Er zijn tal van hotels en hostels te vinden. Het uitgebreidste aanbod vind je op Booking.com.

Booking.com

Activiteiten in Bratislava