Puur en ongerept. Op de grens van Slowakije en Polen ligt kleinste hooggebergte van Europa, het Tatragebergte. Onbekend in West-Europa en daarmee veel rustiger dan bijvoorbeeld de Alpen. Wandel over de bergtoppen en geniet van de prachtige uitzichten. Dit zijn mooiste plekken in de in Slowaakse Tatra’s.

Soms kan dat gevoel je ineens overvallen: je moet er even tussenuit. De natuur in, frisse lucht inademen, wandelen zonder dat je om de haverklap mensen tegenkomt, behalve in schilderachtige dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Voor dát gevoel is het Tatragebergte precies het juiste medicijn. Deze bergketen strekt zich uit over het zuiden van Polen en het noorden van Slowakije. Met een lengte van zo’n 80 kilometer staat Tatra bekend als het kleinste hooggebergte van Europa.

In de winter kun je in het Tatragebergte fantastisch skiën en langlaufen. Het hart van het wintersportgebied is de stad Poprad. Tijdens de lente en zomer is de regio het toneel voor de meest prachtige wandeltochten.

Het leuke is dat er voor elk niveau wel mooie tochten te maken zijn: van een enkele kilometers rond een bergmeer, tot meerdaagse hike- en/of klimtochten. Je komt langs watervallen, bergmeren en snuift de heerlijke geur van dennenbos in.

Kijk goed om je heen want hier leven lynxen, wolven en zelfs bruine beren. De kans dat je ze ziet is niet heel groot, want de dieren houden zich zeer waarschijnlijk goed verborgen.

Hier ligt het Tatragebergte:

Schoonheid met de hoofdletter S

Eigenlijk bestaat het Tatragebergte uit verschillende kleinere gebergtes: de Hoge Tatra, de Lage Tatra, Belianske (Witte) Tatra en de Westelijke Tatra. Wanneer je hier ronddwaalt, val je van de ene in de andere verwondering en verbazing. Het barst hier van de meest idyllische plekjes, verstilde natuur en adembenemend mooie vergezichten. Wandel langs kristalheldere bergmeren en kom langs eeuwenoude dorpjes, waarvan er vele op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO staan.

Om je een idee te geven van de schoonheid van dit gebied, hebben we een aantal van de mooiste en meest interessante locaties voor je op een rijtje gezet.

Bergbeklimmen Tatragebergte
Het Tatragebergte is erg geschikt voor avontuurlijke tochten

1. Lomnický štít

Lomnický štít is met 2.634 meter de op een na hoogste top van de Hoge Tatra. Het is een geliefde plek om te bezoeken, aangezien het met een speciale kabelbaan te bereiken is en de bezoekers op een magnifiek uitzicht trakteert vanaf het panorama dek. De tocht met de kabelbaan is al een onvergetelijke ervaring op zich en echt de moeite waard.

Lomnický štít
Een kabelbaan brangt je naar de top van de Lomnický štít

2. Bergmeer Popradské Pleso

Het kristalheldere Popradské Pleso ligt op 1494 meter hoog in de Hoge Tatra. Het is een startpunt voor diverse prachtige wandelroutes. Bij het meer ligt de symbolische begraafplaats voor de slachtoffers van de Hoge Tatra. Het Popradské ligt naast het gelijknamige bergdorp, dat een populaire bestemming is voor wintersporters en zomerwandelaars.

Een wandeling om het meer is erg leuk om met het gezin te doen. Het is een tocht van zo’n 3 kilometer en je kunt starten en eindigen in een van de restaurants waar je op het terras met uitzicht op het meer kunt genieten van authentiek Slowaakse gerechten.  

Popradské Pleso
Het Popradské Pleso is een van de prachtige heldere bergmeertjes in het gebergte

3. Wandelen bij het Štrbské Pleso

Een prachtige tocht om het gebied te verkennen is vanaf het dorp Štrbské naar naar Štrbské Pleso en terug. De 10 kilometer lange route leidt je door een geurig naaldbos in het Tatragebergte en vervolgens over een rotspad waar je betoverd wordt door prachtige vergezichten en uitzicht op de Solisko-bergen en de Ostrva Top.

Bij het donkerblauw gekleurde Štrbské Meer kun je lekker uitrusten en een lunch gebruiken, voordat je weer terugloopt.

Štrbské Pleso
Het schitterende bergmeer Štrbské Pleso

4. Boomkroonpad in Bachledka

Het Pieniny National Parc ligt in de Belianske Tatra, ofwel het oostelijk deel van het Tatragebergte. Hier staan majestueuze, gigantisch hoge bomen en door de boomtoppen is een houten boomtoppenpad aangelegd.

Je wandelt tussen de boomkronen door en wordt getrakteerd op een schitterend uitzicht en (letterlijk) een hele andere kijk op de wereld. Het is een onvergetelijke ervaring! Vanaf Bachledova Dolina kun je naar boven wandelen naar de start van het wandelpad, maar je kan ook de skilift nemen. Aan het eind van het boomkroonpad staat een houten uitkijktoren. Vanaf 32 meter hoogte heb je een magnifiek uitzicht op de bergen.

Boomkroonpad Bachledka
Wandelen tussen de boomtoppen bij het boomkroonpad in Bachledka

5. Priečne Sedlo circuit: prachtige uitdagende hike in de Hoge Tatra

Voor deze wandel-/klimtocht moet je een goede conditie en geen last van hoogtevrees hebben. Maar het is wél een van de mooiste hiketochten die je in dit gebied kunt doen. Sedlo betekent zadel en dat verwijst naar een lager gelegen gedeelte van de berg waar je de bergrug kunt oversteken.

Deze tocht kun je lopen vanaf Vysoke Tatry . Je wandelt via de vallei aan de ene kant van de bergwand omhoog, om aan de andere kant weer te dalen, of andersom. Aan beide kanten ligt een berghut, waar je wat kunt rusten, eten en drinken.

Als je bij de sedlo aankomt, begint pas het echte werk; de via ferrata. Met behulp van kettingen, touwen en ladders, klim je omhoog en aan de andere kant weer omlaag. Voor de ‘ijzeren weg’ heb je dus ook stalen zenuwen nodig!

6. Demänovská Dolina

Wanneer je liever wat minder ruig gebied opzoekt, is het glooiende gebied van de Lage Tantra misschien meer geschikt. Het wordt gekenmerkt door weelderig groen en prachtige valleien met waterpartijen; iets wat idyllisch mooie plaatjes oplevert.

Een van de mooiste valleien is de Demänovská Dolina. Deze vallei strekt zich uit over een lengte van zo’n 15 kilometer. In de winter is de vallei zeer geliefd bij wintersporters en sneeuwliefhebbers. Maar, ook zomertoeristen komen hier graag.

Wandelen door dit adembenemend mooie, heuvelachtige landschap dat rijk is aan flora en fauna is een waar genot. En niet alleen boven de grond is het mooi; onder de oppervlakte van deze vallei schuilt een wereld op zich. Hier ligt namelijk het langste grottenstelsel van Slowakije, waaronder de beroemde IJsgrot en Vrijheidsgrot.

Demänovská Dolina - Lage Tatra
Demänovská Dolina ligt in de Lage Tatra

7. Demänovská Vrijheidsgrot

De Demänovská vrijheidsgrot is een nationaal natuurmonument in het Tatragebergte. Dat begrijp je zodra je de grot binnengaat, want deze is van ongekende schoonheid. Je moet voor een bezoek wel een stukje klimmen, want de ingang ligt op 780 meter hoogte. Maar, de wandeling ernaartoe is op zich al erg mooi, dus dat is niet zo erg.

Bovendien wordt je, eenmaal binnen, beloond met natuurlijke ijskunstwerken en de mooiste stalagmieten en stalactieten. In de grot moet je ook nog zo’n 900 traptreden overwinnen en de route door de grot duurt zo’n drie kwartier. Niet voor watjes dus.

Binnen is het erg koud in de grot en tijdens de warmste maanden kan het temperatuurverschil met buiten oplopen tot wel 30 graden! Neem dus een dikke jas mee en neem, eenmaal binnen, even de tijd om te acclimatiseren.

8. Historische parel Vlkolinec

Vlkolinec is nog zo’n historisch pareltje. Het is een soort openluchtmuseum. Dit dorp van houthakkers, herders en boeren, staat op de lijst van volksarchitectuur van Unesco en stamt uit de 14e eeuw.

Door de geïsoleerde ligging op ruim 700 meter hoogte, zijn de authentieke Slowaakse huizen grotendeels nog in originele staat. Vlkolínec omvat 45 unieke volkswoningen en ligt tussen groene valleien en de Grote Tatra in de westelijke Karpaten.

Vlkolinec - Tatragebergte

9. Svätý Kriz

Het Tatragebergte heeft niet alleen maar sportieve uitdagingen en een prachtige natuur te bieden. Ook op historisch en cultureel vlak zijn hier fantastische locaties. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het dorpje Svätý Kríž met de gigantische, houten kerk.

Het kruisvormige gebouw met de bijzondere toren is een van de grootste houten gebouwen in Europa. De kerk werd in 1693 gebouwd met een barok interieur en je zal versteld staan van de schoonheid en de grootte ervan. Er is plaats voor maar liefst 6.000 bezoekers!

10. Stary Smokovec: Oudste dorp in de Hoge Tatra

Ook de nederzetting Starý Smokovec moet je eigenlijk gezien hebben. Het is het oudste dorp in de Hoge Tatra en vormt het centrum  van het nationale park. Het dorp werd gesticht in 1793 rondom een minerale bron die er nog steeds is.

Tijdens een wandeling door dit bijzonder mooie dorp raak je onder de indruk van de bijzondere architectuur. Daarna kun je de kabelbaan omhoog nemen naar Hrebienok – een leuke tocht van ongeveer 8 minuten. Hrebienok is een belangrijk vertrekpunt voor diverse wandelingen en beklimmingen naar het hart van de bergen.

Starý Smokovec

11. Liptovska Mara

Liptovska Mara, nabij het plaatsje Liptovský Mikuláš gelegen, onder de toppen van het Tatragebergte, is het grootste stuwmeer van Slowakije. Het is een populair gebied onder lokale en buitenlandse toeristen. Het is er niet alleen erg mooi, maar het meer biedt ook zeer goede gelegenheid voor watersporten.

Het waterreservoir werd aangelegd om de regelmatige overstromingen van de rivier de Vah aan banden te leggen.

Liptovska Mara - Tatragebergte
Liptovska Mara is het grootste stuwmeer in het Tatragebergte

12. Verwennerij in het Tatragebergte

Na inspanning komt ontspanning. Culinair genieten van de regionale keuken kan je bijna overal, dus geniet volop van de lokale gerechten, wijnen en, waar het Tatragebergte bekend om staat, likeuren. Duik een van de thermale baden die het gebied rijk is in, zoals in Chocolow of een groot waterpark, zoals TatraLandia.

En natuurlijk kun je ook lekker relaxen in je hotel. Hoe dan ook, heb je al deze mooie plekken in het Tatra Gebergte bezocht? Dan weten wij zeker dat je weer helemaal opgeladen bent. Zoveel natuurschoon heeft een therapeutische werking!

Vakantiehuizen in het Tatragebergte

Slowakije telt weinig campings en de campings die het land rijk is zijn vaak vrij simpel. De beste manier voor een vakantie in het Tatragebergte is daarom een vakantiehuis te huren.

Interhome biedt het uitgebreidste aanbod aan vakantiehuizen in het Tatragebergte. Van kleine houten huisjes tot luxe appartementen en villa’s. Deze zijn al vanaf ruim 200 euro te boeken.