Maagdenburg, je komt er langs als je naar Berlijn, Polen of het Reuzengebergte in Tsjechië rijdt. De stad ligt in de groene deelstaat Saksen-Anhalt en is typisch een stedelijk gevalletje van ‘ruwe bolster, blanke pit’. Van de buitenkant is het namelijk een echte DDR-stad, met alleen grijze, fantasieloze flats (Plattenbau). Maar als je daar voorbij rijdt tot in het centrum, gaat er een heel andere wereld voor je open!

Maagdenburg is namelijk verrassend mooi en kent een eeuwenoude geschiedenis! Bovendien wordt er sinds de val van het communisme volop geïnvesteerd in architectuur én in het hergebruik van oude panden. Uniek is bijvoorbeeld de Aerosol Arena. Dit voormalige industrieterrein is nu een fantastische, open air graffiti gallery! Kortom, Maagdenburg zal je verrassen!

En het fijne is dat de stad op slechts 5 uur rijden ligt vanaf Utrecht. Of pak de trein via NS International en reis in een kleine 5 en een half uur naar deze verrassende stad.

Hoe het allemaal precies begon, weten we natuurlijk nooit. Maar de eerste keer dat Magdeburg, zoals de stad in het Duits heet, wordt genoemd, is in 805. Ruim anderhalve eeuw later, in 968, werd de stad officieel gesticht door Otto I. Hij was de eerste keizer van het Heilige Roomse Rijk. Tijdens de middeleeuwen groeide Magdeburg uit tot een welvarende, machtige stad.

Historische sites in Magdeburg

Dom van Maagdenburg
De Dom van Maagdenburg is vanuit de verre omgeving te zien (foto: Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH/Birgit Heine)

De Magdeburger Dom (1363) is zeker een bezoekje waard. Het gigantische Gotische bouwwerk is na die van Keulen, de grootste dom van Duitsland. Otto I heeft zijn eeuwige rustplaats achter het altaar. Als je toch bij de Dom bent, moet je ook even de fundamenten van de oude Middeleeuwse stad bewonderen, die rondom de kerk liggen.

Het Unser Lieven Frauen Kloster mag je ook niet missen. Het is nog ouder dan de dom (1129) en is tegenwoordig een museum en evenementenlocatie. Met de moderne, spiegelende ramen in het eeuwenoude pand, biedt het een bijzondere aanblik. Geniet binnen van wisselende tentoonstellingen en op de binnenplaats van concerten.

Der Alter Markt

Maagdenburg - Alter Markt
De Alter Markt met het stadhuis (foto: Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH/Michael Bader

De Oude Markt is eveneens een bijzondere plek in de stad. Het wordt zo genoemd omdat er ook een Nieuwe Markt is. Op de Alter Markt wordt wekelijks een markt gehouden en elk jaar in december een sfeervolle kerstmarkt.

Verder is het erg leuk om er rond te wandelen en de bijzondere gebouwen te bewonderen. Zo staat het stadhuis uit 1698 er, gebouwd door Heinrich Schmutze en de Beurs van Maagdenburg. Ook staan er enkele prachtige standbeelden, zoals de Magdeburger Reiter, de Magdeburg Roland en de Eulenspiegelbrunnen, een soort fontein gebouwd in 1970.

Kortom, op dit plein zal je zeker verrast worden door al dat moois. Tip: ga lekker dineren in de gewelfde kelder van Buttergasse. In deze voormalige verkoophal van het leerlooiersgilde  uit de 12e eeuw is nu een restaurant gevestigd.

Ottostad, bijnaam van Maagdenburg

Maagdenburg wordt ook wel ‘Ottostad’ genoemd. Dit omdat er twee Otto’s zijn die een belangrijke invloed op de stad hadden. De eerste is de hierboven genoemde Keizer Otto I en de tweede is Otto von Guericke.

Otto von Guerike was natuurkundige én burgermeester van de stad toen hij in 1654 de eerste proef deed met de beroemde twee halve bollen, waarmee hij de vacuümtechniek uitvond. Sindsdien worden deze  de Maagdenburger Halve Bollen genoemd en daarmee plaatste hij Maagdenburg dus echt op de kaart!

Een bijzonder museum

Jahrtausendturm
Het Jahrtausendturm is een interactief museum met een bijzondere buitenkant (foto: Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH/Elbe-Börde-Heide)

In de Jahrtausendturm kun je die vacuümtechniek zelf gaan uitproberen! Het interactieve museum is gevestigd in, een uniek, houten bouwwerk met een hoogte van maar liefst 60 meter en 5 verdiepingen. Bekijk er de exposities van uitvindingen van wereldbelang, zoals de productie van de allereerste sacharine in 1878 door Constantin Fahlberg.

Maar ook de halve bollen van Maagdenburg maken deel uit van de collectie. Bedien zelf de knoppen en de hendels en krijg zo heldere uitleg over de werking van de vacuümbollen en andere uitvindingen.

Women power: het Trümmerfrauenmonument van Apel

Helaas heeft de stad ook minder goede jaren beleefd. De Dertigjarige Oorlog (1628-1648) legde de stad in as. Later hakte ook de Tweede Wereldoorlog er flink in. De stad lag voor meer dan de helft compleet in puin en een groot deel van vooral de mannelijke bevolking was omgekomen.

Het waren dan ook de Magdeburgse vrouwen die de taak van het puinruimen op zich hadden genomen. De ‘Trümmerfrauen’ selecteerden nog bruikbare materialen en verwijderden het puin, in ruil voor een maaltijd. Op die manier waren ze een belangrijke factor bij de wederopbouw van de stad. Een standbeeld voor de Johannis Kirche is een fraai eerbetoon aan deze sterke vrouwen.

Aerosol-Arena: modern overblijfsel van een rijk industrieverleden

Toen de Tweede Wereldoorlog was afgelopen, maakte Maagdenburg deel uit van de DDR. De focus kwam toen vooral te liggen op de opbouw van de industrie. De stad bloeide op onder het juk van het communisme.

Na de Duitse hereniging bleken de fabrieken sterk verouderd te zijn en de industrie viel stil. Veel inwoners verhuisden, op zoek naar werk, naar het westen. Langs de rivier de Elbe zie je nog veel overblijfselen van de oude fabrieken. Vooral de Aerosol-Arena is erg leuk om te bezoeken. Het is nu de grootste open air graffiti galerij van Duitsland.

Maagdenburg: architectuurparadijs

Architectuur Maagdenburg
De stad staat bekend om zijn oude architectuur, maar ook zeker vanwege de moderne architectuur (foto: Magdeburg Marketing Kongress und Tourismus GmbH)

Hoewel er in de DDR-tijd weinig aandacht was voor heropbouw van het oude centrum van de stad (het geld daarvoor ging vooral naar Oost-Berlijn), kregen de inwoners wel een mooie boulevard met socialistische architectuur. De Ernst-Reuter-Allee verbindt het oosten en het westen van de stad en staat vol met panden in de rijk versierde Zuckerbäckerstil; erg mooi om te zien!

Een ander, ietwat curieus voorbeeld van de DDR-architectuur is te vinden op het centrale plein van het oude centrum: de Domplatz. Na WOII was er veel beschadigd hier, maar de DDR wilde toch een mooie achtergrond voor hun parades. Daarom bouwden ze alleen een soort gevel, een façade. Zo zag het plein er toch mooi uit!

Kort geleden bouwde Motel One een hotel achter die façade. En zo ontstond er een typisch geval van oud en nieuw dat samen een nieuw leven kreeg.

Ook andere bouwwerken kregen een nieuw leven. Ga bijvoorbeeld beslist eens een kijkje nemen in Knast Kunst! In deze voormalige gevangenis hebben hedendaagse kunstenaars hun thuis gevonden.

Een ander gebouw dat je zeker niet mag missen is de Grüne Zitadelle van Hundertwasser. Dit speelse ontwerp van de Oostenrijkse architect Hundertwasser was zijn laatste grote project. Van buiten lijkt het zo uit een sprookjesboek te zijn overgenomen. Er zijn winkeltjes in gevestigd, maar ook woningen en horeca. In de binnenplaats word je betoverd door vele, kleurrijke fonteintjes, andere decoraties en zelfs bomen.

Ontdek een veelzijdig landschap langs de Elberadweg

Elberadweg
Langs de Elbe kun je heerlijk fietsen (foto: das Archiv des Magdeburger Tourismusverbandes Elbe-Börde-Heide/Ketz)

Vanuit Maagdenburg kun je ook heerlijk wandelen en fietsen. Zo is de Elberadweg beslist de moeite waard. Het is een legendarisch wandel- en fietspad langs de meanderende rivier de Elbe. Deze prachtige route begint en eindigt samen met de rivier: van Tsjechië tot de monding in de Noordzee.

Het spreekt voor zich dat het landschap erg gevarieerd is. In de omgeving van de stad ontdek je veel plantensoorten en vogels. In de stad zelf is een mooie promenade waar je langs de rivier kunt slenteren.

Maagdenburg: combinatie van oud en nieuw

Maagdenburg
Genieten op een terras met de typische DDR bouwstijl op de achtergrond (foto: Luftbild-Pressefoto Magdeburg Marketing Kongress und Tourismus GmbH)

Al met al is Maagdenburg dus een intrigerende stad met een eeuwenoude, roerige geschiedenis. Laat je betoveren door Middeleeuwse bouwwerken, socialistische architectuur en moderne bouwwerken en van die voor de stad typerende combinaties van oud en nieuw. Op cultuur-historisch gebied zal je hier niet uitgekeken raken.

Maar er zijn ook voldoende mogelijkheden voor ‘modern’ vermaak: lekker shoppen en culinair genieten Of je duikt de prachtige natuur om te relaxen. In Magdeburg  val je van de ene verbazing in de andere en zal je je in ieder geval niet vervelen!

Overnachten in Maagdenburg

Zoek je een hotel, camping of vakantiehuis in Maagdenburg of omgeving? De stad is veel minder bekend onder toeristen dan bijvoorbeeld Leipzig, Dresden of Berlijn. Dat maakt dat de prijzen hier ook een stuk aantrekkelijker zijn.

Hotels

Zoek je een voordelig hotel vlakbij de binnenstad, dan is het Ibis Styles Magdeburg een goede tip. Het is modern ingericht, heeft nette kamers en een goed ontbijt. Bovendien je in enkele minuten naar het centrum.

Misschien wel het mooiste en fijnste hotel van de stad is het Maritim Hotel Magdeburg. Dit hotel heeft zijn eigen (kleine) zwembad, wellness- en sportfaciliteiten en ligt in het hart van de stad. Het ontbijt is er heerlijk!

Campings en vakantiehuizen

Rondom de stad zijn ook verschillende campings te vinden. Enkelen daarvan liggen aan een meer. Kijk voor de beste campings op ANWB Camping.

Zoek je een vakantiehuis of safaritent op een rustige plek of midden in de natuur. Natuurhuisje.nl biedt de leukste vakantiehuizen, waaronder enkele in het bos en aan het water.

Activiteiten in Maagdenburg

Zin in een leuke activiteit tijdens je vakantie in Maagdenburg? Speel een escape tour in de stad of speel het geheime agenten spel.