Op je ski’s vrijwel in de stad eindigen. Dat kan in het wintersportgebied Mariborsko Pohorje, bij de stad Maribor in het noordoosten van Slovenië. Het is een van de beste skigebieden in Oost-Europa.

Echte skiliefhebbers kennen Maribor. Elk jaar worden op de pistes van Mariborsko Pohorje slalom- en reuzenslalomwedstrijden geskied om de FIS Ski World Cup. Maar bij de recreatieve wintersporter is het gebied veel minder bekend. Jammer, de 41 kilometer aan piste liggen er elk jaar prachtig bij. Bovendien kent het gebied de langste verlichte afdaling van Europa.

Maribor in de winter
Maribor in de winter, met in de verte de pistes van Mariborsko Pohorje (foto: Miha Vidrih)

Maribor heeft het beste ski centrum van Slovenië. En daar mogen ze trots op zijn, zeker als je weet dat er in het land ook nog het wintersportgebied Kransjka Gora ligt. De hellingen en de stad hebben wintersporters dan ook veel te bieden.

In totaal ligt er in de heuvels bij Maribor 41 kilometer piste. 23,5 kilometer daarvan is blauw, 13 kilometer rood en 5 kilometer zwarte piste. Voor iedere skiër betekent dit genoeg uitdaging, maar zeker beginners zullen zich hier thuis voelen. Het wintersportgebied is 1327 meter hoog en eindigt op 325 meter hoogte. Dat betekent lange afdalingen. Dankzij de ligging zijn de winters hier vaak wit en voor nood zijn er sneeuwkanonnen.

Langs de piste zijn verschillende gelegenheden om iets te eten en te drinken. De meeste vind je in het dal in Pohorje. Voor het echte après-skiën moet je ’s avonds in Maribor zijn. Deze universiteitsstad is quo grootte de tweede stad van het land en heeft veel aan nachtleven te bieden. Restaurants, barretjes en discotheken, hier zit je helemaal goed.

Mariborsko Pohorje restaurant langs de piste
Langs de piste zijn genoeg plekken om iets te eten of te drinken (foto: Športni center Pohorje)

Voordelig skiën in Mariborsko Pohorje

Een wintersportvakantie in Maribor is relatief goedkoop, vergeleken met een skitrip naar de Oostenrijkse Alpen. Een dagkaart voor op de piste kost 33 euro. Daarnaast zijn er talloze hotels en appartementen in de stad tegen betaalbare prijzen. In restaurants kun je al vanaf een euro of 10 goed eten.

Afdalen in Maribor:

Wat is er nog meer te doen in Maribor?

De regio rondom Maribor staat bekend als een wijngebied. Hou je van een glaasje, dan moet je de regionale wijnen zeker proberen. Ben je hier op wintersport, dan moet je zeker ook de historische binnenstad bekijken. Een pareltje. Ben je geïnteresseerd in historie en de Tweede Wereldoorlog specifiek? Bezoek dan het National Liberation Museum. Dit museum staat geheel in het teken van de bezetting door de nazi’s en de strijd van de partizanen.

Een ander leuk uitstapje is een dagje Ljubljana. De prachtige hoofdstad van Slovenië ligt op een kleine anderhalf uur rijden van het wintersportgebied Mariborsko Pohorje.

Glavni plein Maribor
Het Glavni plein in het historische centrum van Maribor (foto: Igor Unuk)

Hoe reis je naar Maribor?

Maribor ligt een kleine 1.200 kilometer van Utrecht vandaan. Via Neurenberg, Passau en het Oostenrijkse Graz rij je er in iets minder dan 12 uur naartoe. Of vlieg vanaf Schiphol naar Ljubjana en huur daar een auto.

Overnachten in Maribor

Ben je op zoek naar een voordelig hotel of appartement in Maribor? Trivago zet de beste opties voor je op een rij.

Daarnaast bieden Natuurhuisje.nl en Holidu vele vakantiehuizen en -villa’s in de buurt aan!