Een houten molen, eeuwenoude panden dicht op elkaar gebouwd, smalle straatjes, kleine klassieke winkeltjes en de 15 eeuwen oude ruïnes van een kerk. Nessebar wordt de Parel van Bulgarije genoemd. Ben je in Bulgarije op vakantie met de kinderen? Combineer het tripje naar deze historische stad dan met een bezoek aan het spectaculaire Aquapark Nessebar.

Zo’n 5 kilometer ten zuiden van de bruisende badplaats Sunny Beach en enkele tientallen kilometers ten noorden van Burgas ligt Nessebar. Een stad die 3.000 jaar oud is en waarvan het historische gedeelte op een schiereiland in de Zwarte Zee ongelofelijk goed bewaard is gebleven. De oudste stad van Bulgarije is het zeker niet, dat is 8.000 jaar oude Plovdiv. Maar een parel, dat is het zeker!

Haventje van Nessebar
Aan de rand van de oude stad ligt een klein haventje

De geschiedenis van Nessebar gaat terug tot de 6e eeuw voor Christus, als de Dorische Grieken hun oog laten vallen op het rotsachtige eilandje vlak voor de kust. Zij bouwen hier een stad en noemen het Mesembria. Al snel wordt het een belangrijke havenplaats en handelscentrum.

Van die eerste Griekse eeuwen zijn nog steeds delen zichtbaar. Zo is aan de noordzijde van de oude stad een muur te vinden die onderdeel was van vestingwerken rondom de stad. Ook is de akropolis nog deels intact, net als de tempel van Apollo en een agora (marktplein).

Na de Grieken komen de Romeinen, Byzantijnen en de Bulgaren, waarna de Ottomanen in 1453 de stad veroveren en tot 1878 de macht in handen hebben. Daarna zijn het de Bulgaren die opnieuw de baas worden op het eiland.

Nessebar is Werelderfgoed

Al die volkeren die hebben geheerst over Nessebar, hebben allemaal hun stempel gedrukt op de architectuur. De oude stad puilt uit van met historische gebouwen die goed bewaard zijn gebleven. Daarom heeft de Unesco de stad in 1983 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

De organisatie roemt de plek vanwege de tastbare sporen die verschillende beschavingen hier hebben achtergelaten.

Kerk in Nessebar
In de oude stad wemelt het van de prachtige kerken

Nessebar is de stad van de kerken

Wat direct opvalt in Nessebar, dat zijn de vele historische kerken. Door de eeuwen heen hebben zo’n 40 kerken of restanten van kerken de tand des tijds doorstaan. Van kleine christelijke bassilieken tot middeleeuwse kerken met kruiskoepels. In de oude stad staan er nog een tiental.

De bekendste kerk is zonder twijfel de Sint Sophia kerk, of eigenlijk de restanten ervan. Hier staan nog verschillende muren en bogen van overeind. De basiliek staat op de plek waarvan wordt gedacht dat dit het historische centrum is van de oude stad. Gebouwd in de 5e of 6e eeuw, is het een van de bekendste plekken om te bezoeken in de stad. Nadat de kerk in 18e eeuw werd verlaten, is langzaam de aftakeling ingetreden.

Van buiten niet de mooiste, maar van binnen zeker een van de indrukwekkendste kerken is de Sint Stefanus kerk. De wanden van de kerk zijn voorzien van schitterende muurschilderingen uit de 16e eeuw die goed zijn onderhouden. De kerk is opgedragen aan de Moeder Gods en alle schilderingen hebben hiermee te maken. Dit is precies wat je van oosters orthodoxe kerk verwacht.

Sint Sophia kerk
De restanten van de Sint Sophia kerk, die werd gebouwd in de 5e eeuw

Stadstour met gids

Naast kerken heeft de oude stad van Nessebar nog veel meer te bieden. Wil je in de geschiedenis duiken? Dan kun je dat het beste doen tijdens een rondleiding. Een optie is dit te doen met een stadsgids die je ophaalt van je hotel en ook weer terugbrengt. Tijdens deze 7 uur durende tour laat hij je alle interessante plekken van de stad zien, vertelt je alles over de geschiedenis en weet antwoord op talloze vragen.

Voordelige audiotour

Een andere optie is om te kiezen voor een audiotour. In je eigen tempo kun je door de oude stad slenteren van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid. Onderweg wordt je geleid door een stem in je koptelefoon, die je alles vertelt over de historische bezienswaardigheden en de geschiedenis. 

Wil je onderweg even uitrusten? Aan de waterkant zijn talloze terrasjes, waar je heerlijk iets kunt drinken en eten.

Wat is er nog meer in Nessebar te doen?

Naast de oude stad heeft Nessebar ook een nieuw gedeelte. Hier vind je de meeste hotels en vakantiehuizen. Ook heeft dit gedeelte enkele mooie stranden. Voor de rest is hier weinig te beleven, daarvoor moet je een paar kilometer naar het noorden, naar Sunny Beach.

Of je moet al gek zijn op waterparken, want in Nessebar vind je het mooiste waterpark van Bulgarije. Voor kinderen een geweldig uitje en goed te combineren met een bezoek aan de historische binnenstad.

Aquapark Nessebar

38 glijbanen, de een nog spectaculairder dan de ander. Aquapark Nessebar is het grootste waterpark van Bulgarije. Zowel jonge kinderen als oudere jeugd hebben hier een geweldige dag in dit prachtige zwembad en wij weten zeker dat ook verschillende vaders en moeders hier stiekem van genieten.

Glij met een zwemband van de cobra glijbaan en ervaar enorme snelheden als je van de Dragero en de Kamikaze glijdt. Of raas door de vele bochten van de Spiral. En heb je wel eens op een surfboard gestaan in zee? Hier kun je ervaren hoe dat voelt.

Ben je klaar met de glijbanen? Of zijn de kinderen lekker aan het spelen en wil jij even iets anders? Geniet van een massage of steek je voeten in een vis spa.

Ontdek alle glijbanen:

Op vakantie naar Nessebar

Hou je van lekker weer (’s zomers is het hier gemiddeld tussen 25 en 28 graden), mooie stranden en cultuur? Boek nu een vakantie naar Nessebar. Onder meer Tui, Corendon en Prijsvrij bieden reizen naar de Bulgaarse kust.