Het Bulgaarse Sunny Beach is een steeds populairder wordende vakantieplek onder Nederlanders. En dat is hartstikke logisch! Gelegen aan de Zwarte Zee, mooie zandstranden, veel zon, een prachtige omgeving en goedkoop. Maar wat is er te doen in Sunny Beach?

Sunny Beach, de naam zegt alles! Zon, zee, strand en lekker weer! Dat is precies wat je kunt verwachten van deze populaire badplaats. Vanaf mei ligt de gemiddelde snelheid boven de 20 graden. In juni is dat 25 graden, in juli en augustus zelfs 27 juli. En het strand, super.

Waar je bijvoorbeeld in het Kroatische Istrië goed moet zoeken naar een zandstrand, kent Sunny Beach acht kilometer strand dat vooral uit zand of minuscule steentjes bestaat. Het water van de Zwarte Zee is bovendien helderblauw! Alle ingrediënten voor een heerlijke strandvakantie.

Wat kun je doen in Sunny Beach
Sunny Beach heeft een prachtig kilometers lang zandstrand en een helderblauwe zee (foto: Pixabay/Iva Balk)

Langs het strand vind je de boulevard. Overdag is het de plek waar vakantiegasten op de terrasjes zitten en langs de winkeltjes flaneren. Maar je kunt er ook bungeejumpen of worden afgeschoten als een katapult.

Als echte strandlocatie is er op de Zwarte Zee ook van alles te beleven. Je kunt er jetski’s huren, flyboarden, met een speetboot varen of op een banaan.

’s Avonds en ’s nachts verandert de Bulgaarse strandplek in een hippe uitgaansplek.  Sunny Beach wordt ook wel het Salou van Oost-Europa genoemd. Heb je zin in een feestje? Aan de Flower Street vind je tal van clubs, discotheken en feestcafés. Maar de stad is zo groot, als je niks met uitgaan hebt kun je dit makkelijk ontlopen en zul je er ook weinig van merken.

Wat is er te doen in Sunny Beach
Op zee zijn er verschillende activiteiten, zoals parasailen (foto: Pixabay/Sergej Korchanov)

Wat is er in de omgeving van Sunny Beach te doen?

Heb je een dagje geen zin in luieren op het strand? In de omgeving van Sunny Beach heeft Bulgarije veel te bieden. Wij zetten de leukste plekjes op een rij.

Nessebar

Op een schilderachtig eilandje, slechts vijf kilometer van Sunny Beach, ligt het betoverende stadje Nessebar. Het centrum bestaat uit historische straatjes met kleine keitjes, kleine winkeltjes, schitterende kerkjes en vele terrasjes. In 1983 krijgt het van het UNESCO de werelderfgoedstatus. De stad is 3.000 jaar oud. Je vindt er nog oude huizen waar vissen hangen te drogen. Ontdek de verschillende vormen van architectuur die de Thraciërs, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Ottomanen en Bulgaren door de eeuwen hebben achtergelaten.

Nessebar Bulgarije
Een van de overblijfselen uit de lange historie van Nessebar (foto: Pixabay/Iva Balk)

Moddertherapie in Pomorie

Wil je even helemaal relaxen? Een kilometer of twintig bij Sunny Beach vandaan ligt Pomorie. Dit schiereiland in de Zwarte Zee staat bekend om zijn moddertherapieën. Een traditie die terug gaat tot de tijd van de Thraciërs. In het schilderachtige kuuroord vind je verschillende sanatoria waar je een helend modderbad kunt nemen.

Sozopol

Zoek je romantiek, dan moet je een trip maken naar de oude badplaats Sozopol. Na een ritje van een uur, denk je in eerste instantie in een Grieks dorp te zijn aangekomen. Dat klopt ook min of meer. Ooit is het als een vissersdorp aangelegd door de Grieken. Sozopol heeft een schitterende kleine jachthaven, er zijn enkele opgravingen en schitterende witte kerkjes. Vanaf de hoger gelegen delen van de stad heb je een prachtig uitzicht over de Zwarte Zee. Daarnaast zijn er nog delen van de oude stadsmuur intact, net als  de torens die vroeger de haven beschermden.

Stedentrip naar de mooiste stad van Bulgarije

De mooiste stad van Bulgarije is Plovdiv. Het is bijna 3 uur rijden vanuit Sunny Beach, maar meer dan de moeite waard! De geschiedenis van de stad gaat meer dan 8.000 jaar terug in de tijd. Het bestond al eerder dan Athene en bijvoorbeeld Rome. Overal zie je de traditionele Bulgaarse stijl terugkomen. De absulte must see is het historische centrum, met zijn prachtig beschilderde woningen. Maar ook het oude Romeinse amfitheater en het Bachkovo klooster zijn prachtig.

Plovdiv oude stad
Het oude stadsdeel van Plovdiv, is ouder dan Athen of Rome (foto: Pixabay/Mariusz Godlewski)

Pak de boot naar Istanboel

Wil je in een totaal andere wereld terecht komen? Neem dan de boot voor een of twee dagen naar Istanboel. Struin door de mooie straatjes, vergaap je aan de Aya Sophia en de Blauwe Moskee en bezoek de gezellig Grand Bazaar. In Istanboel komen Europa en Azië en het heden en verleden samen. Deze stad is geweldig!

Tijd voor wat meer actie

Aan de westzijde van Sunny Beach ligt Action Aquapark. Het park telt dertig waterattracties, verschillende restaurants en thema bars. Probeer de Uphill water coaster, waarbij je recht naar beneden gaat. Of haal een topsnelheid van over de 40 kilometer per uur op de Race Turbolance. Heb je lef? Dan kies je voor een afdaling van de Free fall.

Welke glijbaan neem jij?

Jeep, karten of quads

Heb je zin om iets actiefs te doen? Ga op jeep safari, quad safari of maak een zeiltocht over de Zwarte Zee. In Sunny Beach zijn verschillende touroperators actief die dit aanbieden. Ook leuk: aan de snelweg achter de plaats vind je een vette kartbaan in de openlucht!