Midden tussen de meren ligt in Noordoost-Duitsland Schwerin. Een soort kleintje Hamburg, maar dan met veel meer water. Schitterend! Een nog onontdekte parel, waar je aan de rand van de stad een van de mooiste kastelen van Duitsland van Duitsland vindt, het Kasteel Schwerin. Neem je fiets mee, of huur er een, ga op vakantie in Oost-Duitsland en ontdek deze geweldige stad.

Op een kleine anderhalf uur rijden ten oosten van Hamburg ligt Schwerin, de hoofdstad van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Vanuit Utrecht is het ongeveer 5,5 uur rijden. Met zo’n 95.000 inwoners is het een middelgrote stad. Tussen 1949 en 1990 maakte het deel uit van de DDR, maar daar is tegenwoordig weinig tot niets meer van terug te vinden. En het is er mooi, ontdekte Caroline Verstappen eerder al toen zij in deze stad tijdens haar fietsvakantie door Oost-Duitsland een stop maakte.

Schwerin is anno nu een moderne stad met een mooi historisch centrum. Een stad waar je, mede dankzij het indrukwekkende kasteel en de schitterende kasteeltuinen, rustig 2 tot 3 dagen kunt verblijven. Want naast het paleis heeft deze stad, die al sinds het begin van de 11e eeuw bestaat, nog veel meer te bieden.

Schwerin uitzicht
Vanaf de Dom heb je een schitterend uitzicht over de Altstadt (Image by Mopsgesicht from Pixabay)

Een bezoek aan Schwerin is niet compleet zonder een bezoek aan het kasteel en de prachtige tuinen er omheen. Maar in de schitterende binnenstad vind je bijvoorbeeld ook de kerk met de hoogste kerktoren van Oost-Duitsland. Of kom tot rust in de schitterende natuur rondom de stad. Wij zetten de mooiste bezienswaardigheden op een rij.

Kasteel van Schwerin

Het Kasteel van Schwerin doet mij van de buitenkant sterk denken aan het kasteel in Disneyland Parijs. Maar vergeet de kitsch, dit is echt. Het staat op een eilandje in de Schweriner See, het grootste meer bij de stad. Slechts door een brug is het verbonden met het vaste land. Een betere bescherming kon het in de middeleeuwen niet hebben.

Het Schweriner Schloss, zoals de Duitsers het noemen, heeft een geschiedenis van meer dan 1.000 jaar. Eerst is het een soort van fort, maar als Schwerin in 1348 de hoofdstad van Mecklenburg wordt, moet er ook een groter paleis komen. Zo’n 200 jaar later krijgt het een opknapbeurt. Het voldoet niet meer aan de eisen van de tijd. Het vernieuwde kasteel van Schwerin krijgt een renaissance uiterlijk met Nederlandse en Venetiaanse elementen.

In het huidige kasteel is daar niet zo veel van terug te zien. Nadat het hof verhuist naar Ludwigslust, start het verval. In 1837 wordt het Ludwigslust echter weer ingeruild voor het Kasteel van Schwerin en start de herbouw. Op sommige plekken kun je de historische ‘Nederlandse’ muren nog zien.

Kasteel van Schwerin
Het kasteel is een plaatje (Image by falco from Pixabay)

DDR-tijd: School voor kleuterleidsters

Als ze ergens goed in waren in de DDR, dan was het wel het vernielen van historische panden. Dat geldt helaas ook voor het Schweriner Schloss. Het wordt omgebouwd tot school voor kleuterleidsters. Dikke betonnen muren werden geplaatst om klassen te creëren. Eeuwig zonde. Gelukkig is dat inmiddels verleden tijd.

Staatsparlement

Eeuwen lang is er over de regio Mecklenburg geregeerd vanuit het Kasteel van Schwerin. Eigenlijk is dat tegenwoordig niet anders. Je vindt in het kasteel het staatsparlement van Mecklenburg-Voor-Pommeren, zeg maar de Gedeputeerde en Provinciale Staten zoals wij ze kennen. Daarnaast is in het kasteel een museum gevestigd.

Kasteel van Schwerin tuin
Een stukje van de tuin direct bij het kasteel (Image by Jens Junge from Pixabay)

Museum

De Oost-Duitse bouwstijl (betonnen wanden) is teniet gedaan, het kasteel heeft weer zijn historische innerlijk. En daarom is het maar wat fijn dat het kasteel een museum is geworden. Wanneer je binnenkomt, maak je een stap terug in de tijd. Je bent terechtgekomen in het leven van een rijke hertog en zijn uit de 19e eeuw. Het gebouw is prachtig, van de collectie kunstvoorwerpen in vitrines moet je houden.

Prachtig is de troonzaal,  waar de rijkdom van de afgelopen eeuwen vanaf spat. Hier hangen de portretten van alle hertogen die hier sinds 14e eeuw hebben geleefd. Daarnaast is er een interessante wapenruimte, met vele mooi versierde pistolen en geweren. Voor kinderen is er een speciale audiotour.

Het Kasteel van Schwerin is in de zomermaanden van dinsdag tot en met zondag te bezoeken van 10.00 tot 18.00 uur. In de wintermaanden sluit het een uur eerder de deuren. Een ticket kost 8,50 euro, kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen.

Kasteeltuin Schwerin

Het Kasteel van Schwerin is prachtig, de kasteeltuin er omheen is mogelijk nog mooier! En gratis te bezoeken.

Rondom het slot vind je al prachtige bloemenperken, waar bloemen bloeien in de mooiste en felste kleuren. Maar achter het kasteel, op een apart eiland, ligt een schitterende kasteeltuin in barokke stijl. In het midden van de tuin ligt een indrukwekkende vijver, met daar omheen kort geschoren grasvelden. Er zijn lange lanen tussen de bomen door en langs het water kun je beelden bekijken. Op de achtergrond is altijd het kasteel te zien. Dit is pure romantiek.

Kasteeltuin Schwerin
De betoverende kasteeltuin (foto: Pixabay/cocoparisienne)

Staatliches Museum

Het Schweriner Schloss met zijn prachtige kasteeltuin is goed te combineren met een bezoek aan het Staatliches Museum, dat op het vaste land ligt, pal naast het kasteel. Het museum staat bekend om zijn schilderijen van Nederlandse en Vlaamse meesters uit de 17e en 18e eeuw, zoals Jan Bruegel de Oude, Frans Hals en Peter Paul Rubens.

Daarnaast zijn er werken van bekende schilders uit de 20e eeuw te zien, zoals van Pablo Picasso en Max Liebermann. Ook heeft het Staatliches Museum een sectie met kunst uit de DDR.

Het Staatliches Museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 18.00 uur in de zomermaanden. In de wintermaanden sluit het om 17.00 uur de deuren. Tickets kosten 6,50 euro voor volwassenen, kinderen zijn gratis.

Historische binnenstad van Schwerin

Zoals zoveel Duitse steden heeft Schwerin een prachtige Altstadt. Hiertoe behoren ook het kasteel en de kasteeltuin. Maar de historische binnenstad heeft meer te bieden. Prachtige vakwerkhuisjes, gezellige smalle straatjes, een mooi marktplein en het Mecklenburgse Staatstheater is een plaatje op zich.

Leuk zijn de vele kleine winkeltjes met handgemaakte kunst, de caféetjes en restaurants. Je kunt hier uren verblijven. Het mooiste huisje in de binnenstad is in mijn ogen het vakwerkhuisje aan de Buschstrasse. Ineens staat hij daar, tussen veel modernere gebouwen. Niet meer helemaal in het lood, maar dit huisje gaat nog vele eeuwen mee. Schitterend!

Vakwerkhuis
In de historische binnenstad staan tal van mooie vakwerkhuisjes (Image by Jens Junge from Pixabay)

Marktplein

Marktplein Am Markt is misschien niet het gezelligste plein van Schwerin, het is wel het mooiste! Hier vind je geen tal van terrasjes, maar wel schitterende gebouw rondom, zoals het Rathaus, het Neues Gebäude en de Schweriner Dom.

De geschiedenis van dit plein gaat terug tot het jaar 1160. Echt de moeite waard om te bekijken.

Terrassen op de Pfaffenteich

Weinig gezellige terrasjes op het Marktplein, wel op de Pfaffenteich. Langs het water van de Innensee ligt deze ‘dijk’. Op de kade zijn vele terrasjes langs het water. Een heerlijke plek om iets te eten of te drinken.

Schweriner Dom

Het Kasteel van Schwerin mag misschien de trekpleister van de stad zijn, aan de Schweriner Dom ontkom je ook niet. Deze kerk is heeft met een hoogte van 117,5 meter de hoogte kerktoren van Oost-Duitsland.

De bouw van de kerk startte in 1172 en in de jaren daarna is de kerk uitgebouwd. De hoge toren werd pas in de 19e eeuw gebouwd.

Van binnen is het een echte Lutherse kerk met weinig pracht en praal. Indrukwekkend zijn het altaar, het drieluik en het triomfkruis. Beklim voor het mooiste uitzicht over de stad de hoge toren.

Dom Schwerin
De toren van de Dom in Schwerin is in de hele stad te zien (Image by Matthias Lemm from Pixabay)

Meer van Schwerin

Heb je de stad bekeken? Ga de natuur in en bezoek het Meer van Schwerin. De stad wordt omringd door meren, maar het grootste is de Schweriner See. Je vindt hier omheen strandjes, groene bossen enkele kleinere plaatsen. Huur een kano of ga suppen. Of pak een terrasje aan het water en geniet van de zeilboten die hier voorbij varen. Ook kun je met de Witte Vloot een anderhalf uur durende rondvaart maken op 4 meer rondom Schwerin.

Ben je een fietser? Neem hem zelf mee of huur een fiets in Schwerin en fiets om het meer heen. Let op: met een lengte van 21 kilometer en een breedte van 6 kilometer is het meer groot.

Meer van Schwerin
Het Meer van Schwerin is het grootste meer bij de stad (Image by Funki50 from Pixabay)

ZOO Schwerin

Ben je met het gezin in Schwerin? Natuurlijk is het leuk om met de kinderen het kasteel in de stad te bekijken. Maar wil je ze echt een plezier doen, dan ga je op bezoek in de ZOO Schwerin. Dit is een leuke kleinschalige dierentuin, die goed is onderhouden. Er zijn onder andere tijgers, neushoorns en beren te zien, maar ook reptielen, vogels en vissen. Op de kinderboerderij kunnen kinderen geiten knuffelen en konijnen aaien.

De dierentuin in Schwerin is dagelijk geopend. Volwassenen betalen 12,50 euro, kinderen 6 euro.

Neushoorn in de Schwerin Zoo
Een neushoorn loopt over de savanne van de dierentuin (foto: Flickr/Thomas Kohler)

Sportief uitje: topvolleybal bij Schweriner SC

Hou je van topsport en volleybal in het bijzonder? Ervaar de unieke Duitse sfeer tijdens een volleybalwedstrijd. Schweriner SC is al jaren lang een topclub (12 keer kampioen) bij de vrouwen in Duitsland waar ook verschillende Nederlandse speelsters spelen en hebben gespeeld. Zo staat in het seizoen 2020-2021 international Femke Stoltenborg hier onder contract.

Koop hier je tickets voor de knusse Palmberg Arena, waar Schweriner SC de thuiswedstrijden speelt.

Overnachten in Schwerin

Wil je Schwerin bezoeken? Hier heb je eigenlijk minimaal twee dagen voor nodig. Of combineer jouw reis met een vakantie in Mecklenburg Vorpommern of gebruik deze stad als tussenstop naar het vakantie-eiland Rügen.

Hotels in Schwerin

Schwerin kent vele hotels voor elke portemonnee. Kies voor het stijlvolle 4 sterren Hotel Speicher am Ziegelsee aan de rand van de stad. Of vind in het centrum het voordelige hotel Nordlicht.

Kamperen in Schwerin

Schwerin en omgeving zijn prachtig om te kamperen, mede dankzij de vele mooie meren. Hier vind je daarom ook verschillende campings, zoals Ferienpark Seehof en Seecamping Flessenow.

Booking.com